Tabberas

Det blev Tabberas idag på det som var kvar av julmaten. Nu var det riktigt gott igen så här med lite distans från de intensiva julmatsdagarna.

Extra gott blev det för att gjorde som jag blev tipsad av en personal i charken på Kvantum när jag köpte bl a paté och rödlökscumberlandsås. Hon sa att man även kunde blanda såsen med crème fraîche och ha till kött sedan. Jag testade det nu till tabberaset och det blev väldigt gott.

I det här hushållet blir det lätt kvar burkar med gott innehåll som vi köper på oss. Vi testar några gånger och så kan burken bli stående och får till slut slängas. Tragiskt. Nu tänker jag såsa till mer saker med crème fraîche. Hur fel kan det bli?


Brie på pita

En synnerligen trevlig liten kvällsvickning.(kvällsvickning är mitt för tillfället nya favvoord) Brie på pitabröd. Det finns utrymme för utveckling av rätten, men duger gott så här.

Brie på pita
4 pers.
En tårtbit Brie på c:a 200 g delas i fyra bitar och läggs i frysen i en kvart.
Rosta fyra pitabröd i ugn en liten stund. Lägg dem sedan på plåt med den orostade sidan uppåt.
Lägg på skivad gurka, strimlade soltorkade tomater, mynta, skivad salladslök. Toppa sedan med Brieosten som nu är kall. Ringla över olivolja. Åter in i ugnen ett par minuter tills osten smält.
Innan servering, ringla över lite crème fraîche (blanda den gärna med lite fil för att just kunna ringla den).

Det var gott, men nästa gång blir det lite salami m.m på för att få lite mer wow.

Under måltiden började webmastern oväntat protestera mot gurkan, salladen och tomaten. "Hur långt har de fått resa?" Ja du. Vad ska man säga? Hon har rätt.

För övrigt, de som fotar mat får allt mer min respekt. Fy katten vad svårt det är. Kvällens lilla vickning ser ju inte klok ut. Men rackarns vad gott det är med smält Brie.


En kär knöl

Tycker väldigt mycket om att äta soppor. Äter det alldeles för lite men får väl skärpa till mig.
Jag tycker det är så hemtrevligt att bli bjuden på en rykande varm soppa. Har inte själv bjudit på många soppor i mitt liv men även där får det kanske bli ändring. En god soppa och ett gott bröd tillsammans med en smarrig röra att slafsa på brödet. Vad tror du?

Gillar jordärtskockssoppa väldigt mycket, speciellt nu när jag lärt mig att mildra smaken med potatis och morot.

Jordärtskockssoppa
5-6 st skockor
1-2 st morötter
3-4 st potatisar
skalas och skärs i mindre bitar, potatisbitarna störst.
Kokas mjuka i rejält med saltat vatten. Häll av lite av kokvattnet i en skål, du kanske behöver det igen men låter en del vara kvar i grytan.
Mixa soppan. Runda till soppan med lite vispgrädde. Smaka av med s&p. Behöver du späda den? Tur att du sparade kokvattnet.

Tänk att en sådan ful liten knöl kan bära på så mycket god smak.

 


Coleslaw

Det finns gott om rester i det här huset just nu. Borde vara det som enbart dukas fram till lunch idag men så vill jag inte riktigt börja min matbloggkariär. "Hej, idag åt vi rester". Det känns inte riktigt som den bästa öppningen, så jag får ju göra något litet.
 
Så till "Cråck Monsiör-mackorna"som blev kvar från igår gör jag i alla fall Coleslaw. När jag varit i England har jag älskat att köpa en burk Coleslaw (with cheese), deras trekantsdubbelmackor och en liten påse chips till lunch. Kan ju vara grejen att det är just i England jag är som gör att jag tycker det är så gott, är inte helt säker. Har provat mig fram till det ultimata Coleslawreceptet. Är inte där än men gott är det i alla fall redan. Här nu, dagens röra, dock utan den goda rivna Cheddarosten.
 
Coleslaw
Blanda
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 rågad tsk PG´s senap
en stänk rödvinsvinäger
lite, lite flytade honung
s&p
Lite kummin 
 
Strimla 400 g vitkål
riv en morot
strimla en bit purjolök 
och blanda i det i creme fraiche-röran. 
 
Nu står det och gottar i hop i kylen. 

Något litet till kaffet.

Blev sugen på något sött till kaffet.


Om det blir gott startar jag en blogg

Oj, vad jag har tänkt på detta, precis som om det skulle vara ett livsavgörande beslut att ha en blogg eller inte? Nu har jag det. Den allra sötaste, lilla webmastern som finns, hjälpte mig att komma igång. Puss A!
 
När jag varit ledig några dagar, får jag alltid bättre flyt på matlagandet och lusten att dela med mig ökar något enormt. Känner igen mönstret, få se om det håller i sig. Nu ikväll, när jag krånglande till något som kan vara så enkelt som bestämde jag mig för att blir det gott, så startar jag en blogg. Det blev väldigt gott och lite småkladdigt i köket.
 
Det blev väldigt gott och ett ypperligt sätt att bli av med julskinka. Så gott så att har du ingen julskinka kvar hemma borde du nästan ringa på hos grannen och kolla om de kan avvara några tjocka skivor. Sonen, kommer ut i köket och säger glatt "Åh, det blir varma mackor!"  "Nej son, det är Cråck monsioår". 
 
Ta da, bloggens första recept 
 
Croque monsieur a la moi
(4 pers)
8 skivor gott bröd
som du lägger tjocka skivor med skinka på
brer på senap
skivar emmentalerost (el gruyére)
ytterligare 8 skivor bröd läggs på.
 
Här inser du att hälften vore nog, plastar in fyra dubbelmackor och är glad att du har en smidig lunch fixad till i morgon. Du sätter även på ugnen på grill, högsta möjliga värme.
 
Dubbelmackorna som blir kvar doppar du i uppvispat ägg och steker i riktigt smör så det får en fin yta. Lägger dem i en ugnsfast form. Lägger på den tjocka bechamelsåsen som du egentligen började med att göra. In i ugnen cirka fyra minuter, mackorna skall vara ungefär i mitten av ugnen.
 
Det blev riktigt gott, ett trevligt sätt att krångla till något som är så enkelt att fixa till som varma mackor.
 
Tja, bestämmer man sig för att starta en blogg efter man har ätit blir inte bilden bättre än så här. 
 

Välkommen till min nya blogg!

Nu så, efter moget övervägande och ett plötsligt infall tänker jag nu börja matblogga. Världen behöver antagligen en matblogg till. Eller inte. Ha ha!

Jag tycker ju detta med mat är så roligt, oftare än ibland i alla fall. Många dagar är det inte kul. Men har jag tagit mig tid att matplanera några dagar framöver är det på gränsen till riktigt roligt. Lagar sällan särskilt avancerad mat men älskar att matprata med människor i verkligen så det kanske vara kul att matprata så här över nätet. Tycker så mycket om att få inspiration av andra och att själv få vara en inspiration. Få se vad det kan bli av det här. 

 


RSS 2.0