Källdalen

Gick i bloggdvala men vilket underbart sätt att vakna upp med lite fina bilder från Källdalen (bilder tagna av min älskade dotter som följde med som "pressfotograf",om hon slapp känna press, som hon sa). 
 
Susanne och John på Källdalen odlar örter och grönsaker helt ekologiskt och jag har längtat att få fylla mina krukor med deras örter. Har ju liten trädgård så det är stora krukor som gäller. 
 
 
Här kommer gårdförsäljningen vara om ett tag, men än så länge handlar man i vackra och välskötta växthuset.
 
 
Fjolåret kan vara nog så vackert men nu längtar ögat grönt.
 
 
 
Här är det gott att vara...;)
 
 
Hemma i uterummet hade jag många kul örter att plantera om, stevia, guldig oregano, krypande rosmarin, vanlig rosmarin, en lite annorlunda koriander, basilkor m.m.
idag har jag snackat och smågosat lite med dem och vi skall nog trivas bra ihop.
 
 

När mammas ris blir så gott

 
 
Häromdagen så letade länge efter ett recept som det var åratal sedan jag gjorde, mer än så faktiskt...;) Jag har pärmar med register som jag sorterar lösa receptblad i. Det är tjocka pärmar, sorterar in allt som jag vill prova på någon gång. (Det kanske hade varit klokare att sätta in receptet efter jag testat men, så här har det blivit)
 
Jag visste att jag kallade receptet "När mammas  ris blir så gott". Jag bläddrade fram och tillbaka länge och väl under fliken ris och pasta, gav till slut upp. Efter en stund kom snilleblixten och jag kollade under fliken kyckling. Jo men visst, där var det. Kanske inte helt självklart. He he.
 
Vågar jag erkänna att det var gott och jag verkligen njöt av att äta det. I dessa tider när den största synd som man kan göra är att äta vitt ris och bröd, kanske det är lite kontroversiellt....;) 
 
 
När mammas ris blir så gott
Stek en delad kyckling (jag kryddade den med rejält med allroundkrydda) i 25 min i 225 gradig ugn. Ta ut formen. Häll vätskan som bildats i ett litermått, fyll upp till tre deciliter. Håll ut tre deciliter okokt ris i ugnsformen. Tjoffsa runt lite. Häll på vätskan. Lägg på kycklingbitarna igen. In i ugn i ytterligare c:a 25 min. 
 
Kan inte bli smidigare.
 
 
 
Igår kväll bjöd vi in mamma och pappa på en hederlig plankstek. 
 
 
Efter den åkte sonen iväg på golfträning. Han var borta i två timmar. När han kom hem frågade han vad det blir till kvällsmat. Seriöst?! Två timmar. Teenager in das house. (Älskart!) 

Sallad med svarta bönor, paprika och chiliflakes.

Jag kan inte vara konsekvent. Hälsosam mat varvas med korv i det här hushållet. Det är så det får vara, det är så det fungerar för mig. Fast onekligen hade det behövts mer av den riktigt hälsosamma maten, det vittnar min kroppshydda om. Och en sak till, lunchen jag åt idag. Den stod jag mig så länge på och mådde så bra på, så visst får jag mig en tankeställare. Grejen är också att det borde vara enkelt för mig, jag tycker om baljväxter och magen är succesivt härdad så den klarar det. 
Jag har "gillat" Baljväxtakademin på Facebook. Där får man kontinuerligt bra tips tycker jag, precis som den här salladen som jag åt tillsammans med en laxfilé som jag stekt med citronpeppar och salt. Enkel, vacker och god.
 
Sallad med svarta bönor, paprika och chiliflakes.
 
2 stycken scharlottenlökar, skalade och hackad
1 röd paprika, sköljd och tärnad
1 paket färdigkokta svarta bönor
En tredjedels gurka, tärnad.
 
som blandas i en dressing på 
3 msk olivolja
1-2 tsk pressad citron
0,5-1 tsk chiliflakes
s&p
 
Det råkade bli några sockerärtor också till.
 
Enjoy!

Falukorv på franska...;)

Falukorv Provencale, visst låter det tjusigt. Inte nog med det, det var så gott och var verkligen falukorv i lyxförpackning. En vacker bild från en kokbok jag haft länge men inte umgåtts så mycket med tidigare. "Hemma hos Melker Andersson", inspirerade. Det är en bok om vardagsmat med lite piff på. Jag är inne i sådan period nu, ratar kokböcker som inte andas vardagsmat. Att planera matvecka den senaste tiden har känts lite motigt och jag vill bara ha hjälp till bra och kul vardagsmat. Denna boken hjälpte till. 
 
 
Falukorv Provencale

600 g falukorv i ring
½ dl senap Maille Provencale (Här blev det dock PG´s senap, då den älskas av hela familjen)
½ aubergine, skalad och tunt skivad
½ grön zuccini, tunt skivad
½ gul zuccini, tunt skivad (den skippade jag)
2 tomater, tunt skivade
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk herbs de Provance
1 dl riven parmesanost
1 dl cheddar (här blev det Västerbottensost idag)
 
Till servering
potatismos
blandade oliver
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva falukorven nästan hela vägen ned. Bred senap i varje skåra och lägg aubergine, zuccini och tomat mellan var och en av skårorna. (Jag fick ta varannan då jag skurit så tätt). 
Pressa ned vitlöken i olivoljan i en skål, blanda. Stryk blandningen över korven. Krydda korven med den provensalska kryddblandningen. Stek korven i ugn i 20 minuter. Fördela osten över korven efter halva tiden. Servera med potatismos och oliver.
 
 

Matiga piroger

Jag kan väl något så när inse att jag är lite udda i och med att en av mina drömmar är att någon skall ringa mig och fråga om vi kan sitta och göra kåldolmar ihop en kväll. Tänk vilken synnerligen trevlig sysselsättning. 
 
En annan grej som kanske är lite udda är att så fort det är fint väder, får jag en obetvinglig lust att fylla frysen, för en annan dag det är fint väder och man vill ut på picknick.  Jag planerar en hel del som jag skulle vilja göra, korvbröd, hamburgerbröd, bullar, kakor och framför allt fyllda bröd i olika former. Tänk om jag fick gjort åtminstone hälften av vad jag drömde om så hade det väl varit fantastiskt. Recept på fyllda bröd gör mig väldigt lycklig. Har du något bra? 
 
Vad jag faktiskt fått gjort är matiga piroger, till skillnad från de lite mer nippertippiga med smördeg som jag gjorde i ett inlägg härom sistens. Piroger är ju grymt smart mat. Futtiga rester av något, kan ju bli en grymt bra fyllning i en pirog. 
 
Jag gjorde detta recept för någon vecka sedan och då gjorde jag som receptet sa, 10 stycken piroger. De blev vulgärt stora. (Sedan gjorde jag dem med en salami som ingen tyckte om och fetaost och det blev alldeles för salt, så det blev lite deppigt) Nu häromdagen gjorde jag om det och gjorde 20 stycken av samma recept och det blev så mycket bättre, definitivt tillräckligt stora. Jag fyllde hälften med överbliven köttfärssås och prästost och de andra med lite tomatsås, rökt skinka och ost. De blev väldigt goda. 
 
Pirog med K som är köttfärs
 
Piroger

10 stycken vulgära, alternativt 20 portionsvänliga
 
50 g jäst
500 g mjölk, 3%
420 g vetemjöl
300 g vetemjöl special, ev fullkorn
50 g rumstempererat smör
15 g socker
15 g havssalt
ägg till pensling
 
Blanda ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredicenser och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs i cirka 40 minuter. Dela delen i önskade antal bitar. Kavla ut. Lägg fyllningen på en halvan, pensla kanterna på andra halvan med ägg. Vik över fyllningen och tryck till. Tryck i hop kanterna med gaffel.
 
Låt jäsa på bakplåtspapper ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla pirogerna med ägg, in i ugnen 12-15 min. Låt svalna på galler. 
 
(Ytterligare tips på fyllning; fräst spenat, lök, pinjenötter och bacon.)
 
 
 Sedan måste jag lägga ut bilder från idag och älskade Getterön. (Hittar ni mig grymt deprimerad någon gång, samla ihop mig och kör ut mig till Getterön och hämta mig efter ett antal timmar, välj själv hur många. Garanterat kommer jag ha kommit på fötter rejält när ni hittar mig igen, runttraskandes där)
 
I <3 Getterön
 
Det var så otroligt vackert med dimman från havet som rök över klipporna.
Går inte att fånga på bild med det var snudd på magiskt.

 
 



 
Ibland glömmer jag bort hur vackert jag bor. 

Visst äts det

Det äts, maten fotograferas och inläggen tänks ut, fast det stannar där. Jag hoppas ni finns kvar när jag får "tummen ur". Det tar nog inte så lång tid till.

Het räkcurry

Tack och lov kom jag ihåg att ta fram räkor från frysen i morse för det gör motståndet litet mindre att sätta igång med något halvambitiöst. Skala räkor tycker jag är rätt trist men idag var det underbart att sitta i uterummet så det vägde upp rejält. Skala räkor i solvarmt, städat uterum kan rekommenderas. Jag märkte att det var hur länge sedan som helst jag åt räkor så jag var riktigt svältfödd.
 
 
Det var mycket självkontroll som gjorde att det faktiskt fanns en hel del räkor kvar när jag väl skulle börja laga maten. När väl räkorna var skalade var detta riktigt snabbmat och så gott. Receptet är återigen hämtat ur Monika Ahlbergs senaste vackra kokbok.
 
 
Ni som följer mig har väl märkt att jag hämtat en hel del recept från den boken (risken är väl att ni snart ger upp om mig och köper hennes kokbok istället.) Jag lovar att jag skall umgås med lite andra receptböcker i större utsträckning också. När jag lagar mat från Monikas recept gör jag ofta precis som det står. Det händer väldigt sällan annars. Jag litar blint på hennes smaklökar och känner mig trygg i det hon provat fram. Nu så själva receptet.
 
Het räkcurry

Cirka 700 g räkor med skal, frysta går bra
1 gul lök
1 bit färsk ingefära (3-5 cm)
Olja till pannan
1-2 tsk röd currypasta
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
1 burk krossade tomater (400 g)
ev 1 dl vatten
flingsalt och nymalen svartpeppar
7-8 basilikblad
 
Till servering
Jasminris
 
Tina räkorna om de är frysta. Tillred ris enligt anvisning på paket. Skala och finhacka löken. Riv ingefäran. Hetta upp olja i en panna med hög kant. Stek lök och ingefära mjuk i 3-4 minuter på inte alltför hög värme och utan att det tar färg.
 
Tillsätt currypastan och stek ytterligare 1 minut. Rör om och häll på kokosmjölken och de krossade tomaterna. Låt koka upp och sedan sjuda i 5 minuter. Känns grytan väldigt tjock kan man tillsätta någon deciliter vatten. Tillsätt de skalade räkorna och tillsätt till grytan. Smaka av med salt och peppar. Rör ned basilikabladen och servera riset.
 
 
Det var så gott. Min son som gillar det mesta, men inte just räkor sa att det bästa med den här rätten var att det knappt smakade räkor... He he.
 
Såsen blev grym och när den sista räkan var urpetad av oss andra tre som är väldigt glada i räkor i alla former, så hällde jag i det som var kvar av kokosmjölken (för jag utgick från en stor burk) och en ny burk med krossade tomater.  Kryddade även upp såsen och hällde upp det i en burk som nu ligger i min frys. För lika roligt som jag tycker det är att laga mat emellanåt, så älskar jag allt som oftast snabba, goda lösningar. För en dag kokas det nytt ris, burken kommer ur frysen och innehållet värms i en gryta och nya goda räkor läggs i. Simsalabim!
 
 

Små smördegspiroger

Små piroger som jag inte gjort på år och dag. Dagarna efter påsk när kylen varit full av rester, halvanvänt och sådant som inte blev använt, fanns resurser för de här. Jag kom och tänka på dem och blev så sugen.
 
Det behövs inte särskilt mycket fyllning och jag kan inte ge några exakta mått. Lite hackad spenat tinades och kramades ut. Stektes sedan med lite hackad lök.
 
Man kan ju hacka löken mindre och steka med 
lite mer stil...
 
Jag saltade och pepprade och rörde i den halva burken med Philadelfiaost, vitlök/örter som fanns kvar. Denna blandning fick sedan svalna. Jag vecklade sedan upp en rulle kyld smördeg och tog ut runda formar. Skedade på den avsvalnade fyllningen.
 
 
Vek ihop dem i halvmånar och tryckte till ordentligt med en gaffel. Penslade med ägg. In i ugn 225 grader tills de får fin färg. Glömde ta tiden men det tar inte lång stund. Spenatröran blir så god. Du behöver inte ens gilla spenat för att tycka om den. Mina barn gillade det skarpt, fast de kan gilla lite knepiga grejer så det kanske inte är en bra måttstock. 
 
 
 
Servera med valfria grejer. Typ så här så blir det en fin veggo-tallrik. Eller till en fördrink eller buffé eller ja, unna dig det till vad som helt. 

Mandelkrans

Asså, det där med att skippa att göra bullar och göra en krans istället var ju väldigt trevligt. Tog mindre tid och kändes lite proffsigt. Har aldrig gjort kransar direkt. Nu har jag dock det. Kommer även att göra det igen. Speciellt denna, den blev ruggigt god. Jag kom på receptet alldeles själv och har icke sneglat i en kokbok av bullarnas, efterrätternas och muffinsens mästare.
 
 
He he, rackarns vad jag ljuger. Receptet är nästan rakt av hämtat från Leila Lindholms "A piece of cake". Mandel och äppelkrans, fast jag skippade äpplena.
 
 
Mandel- och äppelkrans
 
Degen:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special.
 
 Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken till den är fingerljummen. Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. (Jag valde här att göra krans...)
 
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel (Jag tog inte fullt så mycket)
200 g mandelmassa
2 mogna äpplen (dem skippade jag helt)
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
 
Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30x20 cm, cirka ½ cm tjock. Bred på fyllningen och strö över rivet äpple. Rulla ihop degen till en tajt rulle. Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant eller på plåt med bakplåtspapper. Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och vik upp snitten åt varannat håll. Jäs kransarna under en bakduk i cirka 1 timma. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda kransarna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter i 175 gradig ugn.
 
 
 
 

Olivpaj, Skaldjurssill och bröd i långpanna

Ja, påsken är över. Lite synd för det var en gräsligt trevlig påsk. Det känns ju lite fel att komma med recept från påskbordet nu men vill å´ det varmaste rekommendera olivpaj, Monika Ahlbergs skaldjurssill och mammas Rågårdsviksbröd. Det blir tillsammans med lite bildkavalkad. Och jag menar, det funkar väl till vilken buffé som helst.
 
Glömde ta kort på olivpajerna, men ni skymtar dem 
framför servetterna. De görs med fördel i små aluformar.
 
 
Olivpajer (60 st)
Fast skall jag vara ärlig så brukar jag halvera olivmängden och göra skinka/purjolök till andra halvan deg och stanning. Det gillar jag. Denna gång gjorde jag bara olivpajerna i små formar och skink/purjopaj i tre lite större formar. Gjorde det lite smidig för mig.
 
Deg;
½ liter vetemjöl
200 g smör
200 g keso
 
Fyllning;
4 dl hackade eller skivade kärnfria svarta oliver. (Ta Kalamata, icke de färgade hemska sakerna)
4 dl riven ost
4 ägg
3 dl vispgrädde
Salt och peppar
 
Hacka  ihop mjöl och matfett, arbeta in keson och dela degen i två delar. Plast in låt vila i kyl 1 timme. Dela varje degklump i 30 bitar. Tryck i aluminiumformar. Lägg i oliver, riven ost. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll ovanpå. Grädda i 200-225 grader i 20 minuter.
 
 
 
 
 
Den här skaldjurssillen tycker jag är så god. Röran man lägger sillen i är fullkomligt underbar. Tror nästan inte man behöver tycka om sill för att gilla den.
 
 
 
Monika Ahlbergs skaldjurssill

2 burkar 5 minuterssill
1 burk räkor i saltlag, ca 180 g
1 rödlök
1 dl fint hackad dill
½ dl fint hackad gräslök
3 msk majonäs
1 burk creme fraiche
100 g stenbitsrom
 
Låt sill och rkor rinna av väl. Dela sillen i sneda bitar och grovhacka (eller inte) räkorna. Finhacka lök, dill och gräslök, blanda. Vänd till sist ner rommen men spar lite till garnering. Smaka av med nymalen svartpeppar och låt stå kallt till servering.
 
 
 
Jag bakade även "Mammas Rågårdsviksbröd", ett smidigt bröd som man klappar ut i ugnsplåt.
 
 
Mammas Rågårdsviksbröd
 
50 g jäst
50 g margarin
2½ dl vatten
2½ dl mjölk
1 tsk salt
½ dl sirap
½ msk brödkryddor (kan uteslutas)
9 dl rågsikt
1 dl fiber
2-3 dl vetemjöl
 
Smula ned jästen i en bunke. Smält margarinet. Häll på vatten och mjölk. Ljumma degvätskan till fingervärme. Lös upp jästen med lite av degvätskan. Håll på resten. Tillsätt salt, sirap, brödkryddor, rågsikt, fiber och vetemjöl. Arbeta degen tills den blir seg och smidig. Låt jäsa ca 20 min. Häll degen i en smord långpanna och platta ut den jämnt med mjölad hand. Markera med kniv rutor i lämplig storlek. Pricka med gaffel. Låt jäsa cirka 20 minuter. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna och dela i rutor.
 
 
På påskdagen hade vi knytis på syrrans gård. Så himla mysigt det med. 
 
 
Ninas vackra laxtårta som var sååå god och som jag 
glömde fråga efter recept om. Förhoppningsvis går det 
att ordna i efterhand...;)
 
Mamma var inte så nöjd med brödet hon bakat och nej, 
hennes händer är inte illrosa i verkligheten.
 
Syrrans påskskinka.
 
Bruna ägg värps av bruna hönor, vita ägg värps av vita hönor, 
vilket då måste innebära att... 
 
"Jag har magproblem så jag fick inte smaka på nå´t"
 
Hittat i syrrans fönster.

Påskalamm

Påskalammet blev idag, hos mamma och pappa. Nu har även älskade sonen kommit hem, så han fick vara med och fira lite också så här i de skälvande slutminuterna av påsken. Han älskar lamm så det hade varit grymt att äta mammas fantastiska stek utan honom. Ingen kan göra stek som mamma, sedan gör hon gudomliga såser också. När jag sa det till henne, undrade hon om jag ville veta hur hon gjorde... "Jag häller lite vatten i allt jag hittar i köket och vispar ur och häller i en kastrull och så lite grädde till det..." Så då vet vi. Det får bli dagens recept.


RSS 2.0