Het räkcurry

Tack och lov kom jag ihåg att ta fram räkor från frysen i morse för det gör motståndet litet mindre att sätta igång med något halvambitiöst. Skala räkor tycker jag är rätt trist men idag var det underbart att sitta i uterummet så det vägde upp rejält. Skala räkor i solvarmt, städat uterum kan rekommenderas. Jag märkte att det var hur länge sedan som helst jag åt räkor så jag var riktigt svältfödd.
 
 
Det var mycket självkontroll som gjorde att det faktiskt fanns en hel del räkor kvar när jag väl skulle börja laga maten. När väl räkorna var skalade var detta riktigt snabbmat och så gott. Receptet är återigen hämtat ur Monika Ahlbergs senaste vackra kokbok.
 
 
Ni som följer mig har väl märkt att jag hämtat en hel del recept från den boken (risken är väl att ni snart ger upp om mig och köper hennes kokbok istället.) Jag lovar att jag skall umgås med lite andra receptböcker i större utsträckning också. När jag lagar mat från Monikas recept gör jag ofta precis som det står. Det händer väldigt sällan annars. Jag litar blint på hennes smaklökar och känner mig trygg i det hon provat fram. Nu så själva receptet.
 
Het räkcurry

Cirka 700 g räkor med skal, frysta går bra
1 gul lök
1 bit färsk ingefära (3-5 cm)
Olja till pannan
1-2 tsk röd currypasta
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
1 burk krossade tomater (400 g)
ev 1 dl vatten
flingsalt och nymalen svartpeppar
7-8 basilikblad
 
Till servering
Jasminris
 
Tina räkorna om de är frysta. Tillred ris enligt anvisning på paket. Skala och finhacka löken. Riv ingefäran. Hetta upp olja i en panna med hög kant. Stek lök och ingefära mjuk i 3-4 minuter på inte alltför hög värme och utan att det tar färg.
 
Tillsätt currypastan och stek ytterligare 1 minut. Rör om och häll på kokosmjölken och de krossade tomaterna. Låt koka upp och sedan sjuda i 5 minuter. Känns grytan väldigt tjock kan man tillsätta någon deciliter vatten. Tillsätt de skalade räkorna och tillsätt till grytan. Smaka av med salt och peppar. Rör ned basilikabladen och servera riset.
 
 
Det var så gott. Min son som gillar det mesta, men inte just räkor sa att det bästa med den här rätten var att det knappt smakade räkor... He he.
 
Såsen blev grym och när den sista räkan var urpetad av oss andra tre som är väldigt glada i räkor i alla former, så hällde jag i det som var kvar av kokosmjölken (för jag utgick från en stor burk) och en ny burk med krossade tomater.  Kryddade även upp såsen och hällde upp det i en burk som nu ligger i min frys. För lika roligt som jag tycker det är att laga mat emellanåt, så älskar jag allt som oftast snabba, goda lösningar. För en dag kokas det nytt ris, burken kommer ur frysen och innehållet värms i en gryta och nya goda räkor läggs i. Simsalabim!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0