Mandelkrans

Asså, det där med att skippa att göra bullar och göra en krans istället var ju väldigt trevligt. Tog mindre tid och kändes lite proffsigt. Har aldrig gjort kransar direkt. Nu har jag dock det. Kommer även att göra det igen. Speciellt denna, den blev ruggigt god. Jag kom på receptet alldeles själv och har icke sneglat i en kokbok av bullarnas, efterrätternas och muffinsens mästare.
 
 
He he, rackarns vad jag ljuger. Receptet är nästan rakt av hämtat från Leila Lindholms "A piece of cake". Mandel och äppelkrans, fast jag skippade äpplena.
 
 
Mandel- och äppelkrans
 
Degen:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special.
 
 Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken till den är fingerljummen. Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. (Jag valde här att göra krans...)
 
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel (Jag tog inte fullt så mycket)
200 g mandelmassa
2 mogna äpplen (dem skippade jag helt)
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
 
Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30x20 cm, cirka ½ cm tjock. Bred på fyllningen och strö över rivet äpple. Rulla ihop degen till en tajt rulle. Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant eller på plåt med bakplåtspapper. Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och vik upp snitten åt varannat håll. Jäs kransarna under en bakduk i cirka 1 timma. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda kransarna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter i 175 gradig ugn.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0