Matiga piroger

Jag kan väl något så när inse att jag är lite udda i och med att en av mina drömmar är att någon skall ringa mig och fråga om vi kan sitta och göra kåldolmar ihop en kväll. Tänk vilken synnerligen trevlig sysselsättning. 
 
En annan grej som kanske är lite udda är att så fort det är fint väder, får jag en obetvinglig lust att fylla frysen, för en annan dag det är fint väder och man vill ut på picknick.  Jag planerar en hel del som jag skulle vilja göra, korvbröd, hamburgerbröd, bullar, kakor och framför allt fyllda bröd i olika former. Tänk om jag fick gjort åtminstone hälften av vad jag drömde om så hade det väl varit fantastiskt. Recept på fyllda bröd gör mig väldigt lycklig. Har du något bra? 
 
Vad jag faktiskt fått gjort är matiga piroger, till skillnad från de lite mer nippertippiga med smördeg som jag gjorde i ett inlägg härom sistens. Piroger är ju grymt smart mat. Futtiga rester av något, kan ju bli en grymt bra fyllning i en pirog. 
 
Jag gjorde detta recept för någon vecka sedan och då gjorde jag som receptet sa, 10 stycken piroger. De blev vulgärt stora. (Sedan gjorde jag dem med en salami som ingen tyckte om och fetaost och det blev alldeles för salt, så det blev lite deppigt) Nu häromdagen gjorde jag om det och gjorde 20 stycken av samma recept och det blev så mycket bättre, definitivt tillräckligt stora. Jag fyllde hälften med överbliven köttfärssås och prästost och de andra med lite tomatsås, rökt skinka och ost. De blev väldigt goda. 
 
Pirog med K som är köttfärs
 
Piroger

10 stycken vulgära, alternativt 20 portionsvänliga
 
50 g jäst
500 g mjölk, 3%
420 g vetemjöl
300 g vetemjöl special, ev fullkorn
50 g rumstempererat smör
15 g socker
15 g havssalt
ägg till pensling
 
Blanda ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredicenser och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs i cirka 40 minuter. Dela delen i önskade antal bitar. Kavla ut. Lägg fyllningen på en halvan, pensla kanterna på andra halvan med ägg. Vik över fyllningen och tryck till. Tryck i hop kanterna med gaffel.
 
Låt jäsa på bakplåtspapper ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla pirogerna med ägg, in i ugnen 12-15 min. Låt svalna på galler. 
 
(Ytterligare tips på fyllning; fräst spenat, lök, pinjenötter och bacon.)
 
 
 Sedan måste jag lägga ut bilder från idag och älskade Getterön. (Hittar ni mig grymt deprimerad någon gång, samla ihop mig och kör ut mig till Getterön och hämta mig efter ett antal timmar, välj själv hur många. Garanterat kommer jag ha kommit på fötter rejält när ni hittar mig igen, runttraskandes där)
 
I <3 Getterön
 
Det var så otroligt vackert med dimman från havet som rök över klipporna.
Går inte att fånga på bild med det var snudd på magiskt.

 
  
Ibland glömmer jag bort hur vackert jag bor. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0