Typ lite åt Carbonarahållet så där

Har alltid gillat bokrean. Det finns alltid något jag vill ha, i år likaså. Förutom "Promenader i London " och några skönlitterära böcker fanns det två kokböcker jag ville ha. Det gör mig lite förundrad själv faktiskt, att det fortfarande finns kokböcker jag "behöver". Nu får jag verkligen se till att plöja igenom de där böckerna så ni får lite glädje av det också. Jag kan ju utvecklas till en superduper-matbloggare och ni var med när det hela började. Det är fint det.
 
 
 Bok nummer 199.
 
 och nummer 200.
 
 Nä, det är väl inte riktigt sant men nästan. Jag slutade räkna vid 160 nu ikväll. Jag iddes inte räkna de där böckerna som låg på snedden, instoppade. 
 
Där har vi några
 
och där
 
det är bara kokböcker i den hyllan
 
ooopps, där låg några till.
 
Jag vet det är sjukt. Jag skall leta upp någon slags terapi för "jagbehövernogjustdenkokbokenockså-känslan"
 
 
Det blev lite kvällsmat idag också.
 
 
Lite kokt spagetti, som jag knäckte ett ägg i och sedan rörde runt som en galning i. Hällde i lite grädde. Blandade sedan i bacon, stark ölkorv och färsk spenat som jag stekt till innan. Lade upp det på en tallrik. Rev över rejält med färsk parmesan och svartpeppar.

Kvällsmat och rimfrost

En riktigt fin dag, som bevaras lite extra långt därinne i hjärteroten. Efter en halvdag på jobbet, följde god och trevlig lunch med mamma i stan med efterföljande bio "Kvartetten". Filmen utspelades på ett ålderdomshem för pensionerade musiker. Den var så mysig och värmde frusna februarisjälar innerligt. Kan varmt rekommenderas. 
 
Morgonen idag var ju magiskt vacker också. Nog för att jag hett längtar vår men mycket förlåter jag vädret när det kan se ut så här när man kommer fram till jobbet.
 
Rimfrostutsikt från mitt arbetsrum.
 
Men nu är det här ju en matblogg, det verkar jag ju nästan glömma av och det blev en synnerligen lättlagad kvällsmat och nästan "hoppajämfotagott".
 

Varm linssallad med getostcrème

Asså det doftar ju inte direkt hallon när man tillreder det här. Det finns ju det som luktar godare än när man kokar gröna linser och brysselkål. Men det blir en riktigt trevlig sallad som man förmodligen står sig länge på. Borde vara en hur bra lunchrätt som helst fast jag åt den nu till kvällen. Tycker det är lite intressant med viss mat och hur länge man håller sig ohungrig. Jag som mår rätt visset av att vara hungrig känner att jag klarar av det bättre med rätt mat. Svammel nu, ber om ursäkt, men tycker det är lite fascinerade. Resterna får bli en lunch, men inte i morgon för då har jag lunchdate med min kära mor.
 
 
Varm linssallad 
2 dl gröna linser som kokas enl anv på paket. Gärna i buljong i stället för salt.
250-300 g brysselkål, kokas
2 avokador, urkärnade, skalade och skuren i bitar
1 rödlök, som strimlas och steks
s&p
 
Blanda de kokta linserna, brysselkålen och rödlöken i en bunke. Vänd försiktigt ned avokadobitarna. Smaka av med salt och peppar.
 
Getostcrème
100 g getost
2 dl matl yogurt
1 krm sv peppar
 
Mosa osten, blanda med yogurten. Peppra. 
 
Skeda över lite över din tallrik med linssallad.
 

Det var gott, men i ärlighetens namn så hoppade jag inte jämnfota. Men måste man göra det jämt? Ibland får man nöja sig med att det var bra mat.
 
Lycka-att dela avokadon och upptäcka att den är perfekt.
 
Till barnen stekte jag köttfärsbiffar (som jag givetvis kollade så att de inte gnäggade först-jag gjorde dem själv...) och la i pitabröd med grönsaker. Det känns inte moget än för linssallad, fast i ärlighetens namn så kanske sonen i alla fall hade gillat det. Han gläder mig ofta med vad han ger en chans och provar och sedan faktiskt tycker om. 

Färskostbakad paprika

Veggosöndag. Färskostbakad paprika med stekta grönsaker, kikärtor och lite getostkräm. 
 
Idag var det roligt med matlagning igen och jag var sugen på den där getostkrämen jag tänkt göra ett tag. Skulle gjort den till "Varm linssallad" men hade råkat äta upp brysselkålen som skulle vara i samt glömt köpa avokado. Plan B, med andra ord och det blev inte dumt det heller. Får köpa det jag saknar till linssalladen i morgon, för jag har mycket getostkräm kvar. 
 
 
Färskostbakad paprika

3-4 stycken stora paprikor, delade på mitten.
I dem lägger du en blandning av 
150 gr fetaost, som du rivit
250 g keso
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar.
 
In i 175-gradig ugn i 30-40 minuter.
 
Getostkräm

100 g getost
2 dl matlagningsyogurt
1 krm sv peppar
 
Mosa getosten och blanda med yogurten, peppra.
 

Till detta hade jag "kikärtssallad"  (Blandade kikärtor med olivoja, äppelcidervinäger, vitlök och lite purjo. Inte dumt alls, var bara försiktig med vinägern) som jag gjorde för några dagar sedan samt lite stekta champinjoner, purjolö och några kokta rödbetor som var över från en annan dag.
 
Det blev riktigt gott. Skall försöka hitta mer vegetariska alternativ, det känns lite fräscht och växla med. Nu hade det ju varit grymt gott med några skivor av en god korv till detta, men det var ju en veggosöndag...
 
Ha nu en trevlig söndagkväll. 
 
 Ps: Recepten har jag tagit från en bok från Allt om mat som heter Gott och grönt. I den finns massor av gott.
 

Kycklinggratäng

Äta bör man ju. Detta är snabbmat på hög nivå. Me like.

Kycklinggratäng

1 grillad kyckling
1 stor paprika
2 dl mellangrädde
1 krossad vitlöksklyfta
1-2 tsk curry
1 tsk Sambal oelek
1 dl mango chutney

Ugn på 225 grader.

Dela kycklingen i bitar. Strimla paprikan. Lägg i ugnssäker form. Vispa grädden till löst skum, blanda i resten av ingredienserna och häll i formen. Grädda i cirka 20 min.

Serv med ris och sallad.


Det lagas inte så mycket mat just nu.

...och här är anledningen. Hinner nog göra några till innan klockan blir 14 och jag skall iväg på Houseparty. Börjar bli lite nervös.


Smoothie

När vi har lata frukostar finns det olika favoriter att äta. Bland annat en bärsmoothie. Den är fin.

Bärsmoothie till fyra pers.

Häll i en mixer:
Typ 6-7 dl vaniljyogurt 0,5% fett (alt 5 dl och sedan fyll på med lite mjölk)
En rejält mogen banan
Cirka 1 dl hallon el blåbär
1-2 msk linfrön

Mixa! Häll upp! Drick!


Klar grönsakssoppa

Finns ni kvar?
Min plan är att göra en uppdatering varje dag och det har jag inte lyckats med de sista dagarna. Diverse restaurangbesök har även sumpat matlagningen här hemma, så jag har inte haft mycket recept att dela med mig av. Men vet ni vad, det har inte gjort ont alls. Men nu, efter diverse utsvävningar de senaste dagarna kändes det väldigt bra med en klar grönsakssoppa.
 
Klar grönsakssoppa

1 palsternacka
1 liten kålrot
1 bit selleri
1 morot
1 bit purjolök
2 potatis
1½ l grönsaksbuljong
örtsalt
örtkryddor
 
Strimla alla grönsaker och låt dem koka knappt mjuka. Smaksätt med örtsalt och kryddor. 
Strö gärna över lite persilja innan du äter. 
 

Undra hur mycket nyttigare det kan bli?
 
 

Lamb or chicken Korma och Naanbröd

När jag och min familj var i Cal a´dor på Mallorca i augusti förra året, så hittade vi en Indisk restaurang med jättegod mat. Vi återkom till den flera gånger (tyvärr hamnade vi inte på den "rätta" restauranggatan med massor av restauranger förrän sista kvällen. Det är en historia i sig...) Vi gillar alla indisk mat. Vi åt bland annat en vansinnigt god Korma. Sonen som älskar lamm, tog det och vi andra tog kyckling. 
 
När vi kom hem letade jag som en galning efter Korma-recept. Hittade till slut ett på nätet som verkade rätt. Testade och ja, det var snubblande nära. Nu har vi testat några gånger och den är så god, kommer inte längre ihåg hur den på Mallis smakade. Vi har bara gjort den med kyckling tidigare, men nu testade jag med lamm. Jag älskar lamm, liksom sonen som sagt. Mannen tycker det är gott och dottern skall härdas. 
 
Nu blir det ingen tydlig lammsmak i den här grytan utan mer ett kött med karaktär, om ni förstår vad jag menar. 
 
Jag skrev ut receptet då när jag hittade det på nätet, kunde inte hittade nu igen när jag tänkte göra en källhänvisning. Jag kunde ju låtsa att det var jag som komponerat det, fast näää. Jag skippar det.
 
Testa detta om du gillar indiskt. Bli inte avskräckt av alla kryddor du måste se till att ha hemma. Du kommer att vilja göra grytan igen så du kommer att få användning för dem om igen. Det blir ingen stark rätt, bara väldigt smakrik. OCH tänk lite TV-kocksaktigt och förbered allt innan du startar spisen. Då blir det kul matlagning, annars blir det inte det. Tro mig, jag körde väldigt o-tvkocksaktigt första gången jag gjorde denna rätt.
 
Korma
 
1 kg kyckling eller lamm, skurna i bitar 3x3
2 stora gula lökar
6 klyftor vitlök
2 dl mald mandel
1 dl riven färsk ingefära (riktigt så mycket har jag aldrig tagit)
1 kyckl bulj tärning
1 dl matolja
1 tsk mald kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
1 dl sultanrussin (Har jag aldrig haft i)
3 dl matl yogurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk, ev mer att späda med.
3 msk citronsaft (har aldrig haft i)
3 msk socker
1 tsk salt
 
Bryn köttet runt om i stekpanna. Häll oljan i en kastrull och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Hacka löken smått eller kör i matberedare. Riv ingefäran och pressa vitlöken. Tillsätt detta i grytan. Häll i den mixade mandeln. Rör runt ordentligt. Häll i yogurt, grädde och kokosmjölk, socker och salt.
Låt sakta koka i 1½ timme eller mer om du har lamm. Köttet skall börja trilla isär. 
Jag kommer inte ihåg hur länge kycklingen skulle koka, det är inte lika länge men du märker när den är färdig.
 
 
Gör gärna Naanbröd till och ät med.
 
Underbara chutneys som jag sprungit på. 
Så goda till denna gryta, även lite creme fraiche är gott till
 
Lite papadums till är inte fel heller.
Det är dock bara jag som gillar det hemma. 
Lite skum smak är det allt på dem, men 
de passar mina smaklökar.
 
Naanbröd

Kommer att fylla på med receptet på Naanbrödet här.
 

Röd linssoppa

Riktigt god soppa, fast den är både nyttig och "smal" ;)

Röd linssoppa

1,5 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
300-400 g krossade tomater
1 liter grönsaksbuljong
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 msk hackad persilja

Skala och hacka löken. Fräs den lätt i en kastrull med oljan och den pressade vitlöken. Skölj linserna väl. Tillsätt dem och de övriga ingredienserna. Låt koka ca 10 min. Strö gärna lite persilja över före serveringen.

(Från boken "Mat som det är någon mening med". Recept från Alftaköket)

 


Matmuffins och varm choklad

Min dotter har ramlat och är öm i baken och jag är nog inte särskilt trevlig.
 
Jag är konstant orolig den här årstiden att någon jag bryr mig om skall köra av vägen i halkan, cykla omkull eller ramla, slå i huvudet och bryta benen av sig. Alternativt att jag själv skall få världens spinn på bilen i typ 50 km/tim. Ni fattar, jag är såpass orolig och feg att det gränsar till löjligt. Ja ja. Dottern har varit och åkt skridskor i dag med klassen. Själv åker jag inte skridskor, is är halt och jag kan ramla och slå ut tänderna. Idag har det för övrigt varit fullt med hala fläckar över allt ute, hemskt. Hur lätt som helst att göra en vurpa. 
 
Dottern kommer hem. Jag går ut i tvättrummet efter ett tag och viker lite tvätt. Helt plötsligt hör jag en rejäl duns och sedan dotterns "Aj, aj, aj, Åååååh!!. Går skyndsamt till vardagsrummet, där ligger dottern raklång på golvet. Hon har alltså gjort en snygg vurpa på vardagsrumsgolvet. "Jag trillade inte ens på isen och så trillar jag nu" säger hon. Hon hade trillat rakt baklänges och inte hunnit ta emot sig. Jag gjorde vad varje förstående mor gjort- jag började asgarva. Hennes kommentar kom så gulligt, det såg så kul ut och hela situationen blev så dråplig. Här går man är smårädd för allt möjligt hemskt därute och så, ja ni fattar.
Jag försöker sansa mig när hon säger "Du kan väl trösta mig lite?". Det gör jag och känner mig lite som en hemsk mor. 
 
Skrattade nästan lika mycket som när dottern berättar att en av hennes klasskompisar glömde sin varma choklad till dagens utflykt. Precis när hon kommer på det får hon ett MMS av sin storasyster som hittat chokladen hemma och skickar en bild på när hon sitter och dricker den. Kan inte hjälpa det, tycker det är hysterisk roligt. Fnittrar fortfarande lite nu när jag skriver om det. Så trevligt tyket på något sätt. 
 
Hur som haver, dottern fick med sig matmuffins till dagens utflykt och varm choklad. Muffinsreceptet får ni här så även ett recept på varm choklad. OBS, dock inte det jag skickade med dottern. Faktiskt!
 
Matiga muffins

(10-12 muffins)
 5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
150 g smält smör
2 ägg
3 dl mjölk
 
Exempel på fyllning;
1 pkt bacon, små bitar
en bit strimlad purjo
rökt skinka
riven ost
 
Stek bacon, purjo och skinka. Låt svalna lite.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa upp äggen, häll i mjölk och smör. Blanda ihop detta och fyllningen. Klicka i muffinsformar. Grädda i 180 gradig ugn i cirka 25 min.
 
 
Varm choklad, the grown-up way
 
Koka upp mjölk och en kanelstång, låt någon choklad du gillar smälta i mjölken. Häll i en skvätt honung. När allt är klart häller du i en skvätt rom. 
 
Häll upp detta på en termos och så ger du dig ut på en promenad. När du kommit halvvägs plockar du fram din termos och inser att livet inte är så dumt i alla fall. 
 

Trevligt helg nu på er som läser, vilka ni nu är. Hoppas ni fick något gott till kvällsmat. Det fick jag. Maken stekte ryggbiff som han fick till helt perfekt. Till det serverades ugnsrostade rotfrukter, vilket jag tycker är det absolut godaste man kan göra med rotfrukter. Nu så. Är det dags att somna i soffan nu tro?;) 
 
 
 
 

Öppen lasagne

Jag tycker om när folk berättar något för mig. Sedan jag var liten pallevall har jag älskat att lyssna på ljudböcker. När jag är ute och går lyssnar jag gärna på en eller på något radioprogram jag missat. Typ "Sommar". Råkade lyssna på Lotta Lundgren. Jag visste inte vem hon var innan, men jag blev helt såld. Har lyssnat på samma program tre gånger nu. Hon är så bra.
Asså, jag hade missat henne helt. Det tillhör inte ovanligheterna, för jag missar mycket, hänger sällan med. Landet brunsås såg jag inte ett enda avsnitt av och Historieätarna såg jag de sista avsnitten av. Lite deppar jag över att jag missade när hon bloggade. Bloggen som resulterade i boken "Om jag var din hemmafru". Tänk vad kul att följt den bloggen. Det är liksom inte samma sak att läsa i efterhand. 
 
Hur som haver. Hon avslutar sitt sommarprogram med sitt recept på "Öppen lasagne" och det lät så gott. Ikväll lagade jag det. Kändes lite lämpligt att laga till något sådant en dag som denna. Det var så gott, så fräscht och det kändes lyxigt. Inte särkilt svårt att fixa till.
 

 
 
Öppen lasagne med spenat och mandel

Portioner: 2

  • 25 g smör
  • 1/2 dl mandel
  • 1/2 tsk honung
  • 1 ekologisk citron, zest och några droppar saft
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 250 g skogschampinjoner eller portabella
  • 4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
  • 200 g färsk spenat
  • 1/2 burk ricotta, ca 125 g (kan uteslutas)
  • 2 lasagneplattor, normalstora
Rosta mandeln hårt i torr stekpanna. Krossa mandeln i mortel eller matberedare
Smält smöret, låt smöret bubbla på till det luktar knäck. Tillsätt citronzest (bara det yttersta gula, fint rivet) till smöret, i med mandelkross och honung. Smaka av med salt och håll varmt på låg värme.
Hacka lök och vitlök, bryn till det i lite smör eller olja. Tillsätt fint skivade champinjoner och skinka, stek igen. Låt gärna svampen få lite stekyta på sina ställen. 
Koka upp vattnet till lasagneplattorna.
Häv i spenaten i svamp- och lökblandningen och stek tills den sjunkit ihop. Salta och peppra. Koka pasta mjuk, ta upp och lägg på två tallrikar (helst förvärmda). Lägg spenatfyllningen på halva pasta rket, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan. 
Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbort.
 
Ranuklen som föll ihop under middagen.
Vad är det med dem? Så stingsliga.
 
En liten skål till efterrätt.

Rödbetor och Saganaki

Känns som jag ätit hela dagen och ville inte ha så mycket till kvällen. Bestämde att bara äta de kokta rödbetorna som fanns kvar sedan igår och rosta lite pinjenötter till. Sagt och gjort. Gör i ordning en fin tallrik. River lite parmesan och ringlar lite olivolja över. 
 

 
Vi äter några tuggor...
 
"Alltså Saganakin hade passat så bra till!" 
 
Sagt och gjort, Saganakin steks till och får komplettera kvällsmaten. Och så undrar jag varför jag inte går ned i vikt. Det som är gott är sååå gott.
 
 
 I morgon, då. Då är det en ny dag, med möjlighet till en fantastik karaktär. 
 
Saganaki, en grekisk ost som man steker. 
Rätt salt, torr smak. Trevlig.
 
 

Korv och potatismos

Idag får ni inte se en bild på vad vi äter här hemma, tänker inte lägga ut receptet heller.

Julkorv med potatismos, hur bra bild kan det bli? Nä, inte ens rödbetorna och broccolin kan rädda den. Sedan skulle jag lägga ut receptet på min julkorv så tror jag inte ni springer ut och köper fjälster i morgon ändå.

Däremot säger vi varje jul, att det är rätt kul att göra korv och vi borde göra andra korvsorter andra tider på året. Kanske det blir av nu när jag skaffat blogg och vill imponera er storligen.


Mustig gulaschsoppa

Har en del kokböcker, typ femtitolv. Sedan finns det en del mattidningar och receptpärmar i hushållet. Ibland kan det var lurigt att komma ihåg vart jag hittade ett specifikt recept. Fast så är inte fallet med min "Mustiga gulaschsoppa". Det hittar jag alltid direkt. Köpte en Allers för fruktansvärt länge sedan och då följde det med en liten receptbok. Jag tror inte jag gjort något annat från den boken utom just denna soppa. Boken öppnar sig själv på rätt sida när jag tar fram den. 
 
 
Får man verkligen kalla en soppa med färs Gulasch? Det skall väl vara rediga köttbitar till en sådan soppa egentligen. Hur som haver, denna budgetsoppa är väldigt god och har mättat oss många gånger. Det är senapen och oreganon som gör den så god. Funkar så fint till det andra gojset.
 
Det här är en redig soppa.
 
Skall ni göra soppan, så lyd mitt råd och skär vitkålen i sansade bitar. Jag strimlade kålen, men kapade liksom inte av den ordentligt. Mina jobbarkompisar kommer nog att generat titta åt annat håll i morgon på lunchen,när jag kämpar med att få in decimeterlånga vitkålsbitar i munnen. Skönt att det är en trivsam atmosvär på jobbet i övrigt.
 
Mustig gulaschsoppa
 
500 g nötfärs
3-4 potatisar
2 gula lökar
1 rejäl skiva vitkål
smör
3 msk tomatpuré
6 dl köttbuljong (vatten och tärning funkar fint)
4 dl mjölk
s&p
oregano
2 tsk paprikapulver
senap
 
 
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka löken och strimla kålen. Fräs lök och kål i smör  i en kastrull. Tillsätt köttfärsen och låt den bli brynt.
Rör ned tomatpurén. Späd med mjölk och buljong, lägg i potatisen och låt puttra under lock cirka 10 minuter. ör om då och då. Smaka av med kryddor och senap.
 
Sötnöt kikar fram.
 
Sedan är jag så glad att jag äntligen lärt mig att ha en skräppåse framme när jag lagar mat. Det tog mig typ till nu att inse hur bra det är. Det är kanske inte tvunget att lägga in en bild på just det men jag gör det ändå. Lite äckligt kanske. Jag kanske sansar mig och plockar bort den om en stund.
 

Phad thai, eller ja, eventuellt, typ.

Gjorde dottern glad, dottern som älskar nudlar. Dottern som när hon var liten hörde att det fanns ett TV-program som hette "Du är vad du äter" sa "Mamma, jag är en nudel".
Hon och jag satt och bläddrade i en Kokbok som jag hittade på second hand för ett tag sedan "De bästa recepten från Asien 2", Hittade mycket som verkade gott, det här är ett av recepten, nästan, det blev inte riktigt som det stod i boken.
 
Phad thai

Nudlar (typ 3 buntar av nudelbuntar), koka dem först. Låt svalna
2 msk olja
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk hackad röd chili
2 kycklingfiléer, strimlade (eller bogfläsk)
100 gr hackade råa räkor (Jag hittade inga råa räkor så jag skalade räkor, la i tallriken och blande runt innan servering)
75 g hackad gräslök
2 msk fisksås
2 msk limesaft
2 tsk sirap
2 ägg, lättvispade
90 g böngroddar
½ dl hackade jordnötter
 
Hetta upp olja, lägg i vitlök, chili och köttet du valde. Stek under omrörning i 2 min. Lägg i räkköttet och stek under omrörning i 3 minuter. Lägg även gräslök och nudlar i woken. Stek under lock ytterligare någon minut. Häll i fisksås, limesaft, sirap och ägg. Blanda om ordentligt med till äggen stelnat. Strö över böngrddar och jordnötter
 
Don´t judge the book by its cover.
Det var jättegott.

Nötter samt knarr- och gnisselost

Especially for you Ulle...
 
fast ni andra kan också göra det, för fy rackarns vad gott det blir. Återigen Nigellarecept.
 
Union Square cafés barnötter
 
500 g blandade osaltade nötter
2 msk grovhackad färsk rosmarin
½ tsk cayennepeppar
2 tsk farinsocker
2 tsk havssalt (flingsalt)
1 msk smält smör
 
Ugn 180 grader. Blanda nötterna och bred ut dem i långpanna. Rosta dem i ugnen tills de är gyllenbruna, cirka 10 minuter
 
Smält smör (du kanske behöver ta mer än vad som anges i receptet) i en stor gryta. Lägg i alla kryddor, rör runt lite. Häll i nötterna i grytan, lägg på ett lock och skaka sedan grytan helt vettlöst så det blandar sig ordentligt.
 
Halloumi med chili

2 msk hackade, urkärnade röda chilifrukter (cirka 2 medelstora)
2 msk fin olivolja
500 g halloumi, skivad
saften av en 1/4 citron
 
Blanda den hackade chilin och olivolljan i en liten skål och låt den gotta ihop sig. Stek halloumiskivorna i en stekpanna utan olja, cirka 2 min på varje sida. De skall få en fin gyllenbrun färg. Lägg upp osten på fat, häll över chilioljan. Pressa över lite citron.
 

Det blev inga bilder till det här inlägget...  
Oj Ulle, vad skall vi göra åt det? ;)
 
Uppdatering; Nu har jag fått en fin bild. Så himla bra det blev. Ulle serverade nötterna tillsammans med Halloumin. Behöver jag nämna hur roligt jag tycker det här är. Ulle, min vän. Puss! 
 
 
 
 

Exotisk fläskfilé

Ni skall bara veta hur härligt det doftar i vårt hus nu. Det finns nämligen en exotisk fläskfilé i ugnen. Vitlök, curry och mangochutney.... aaaahhh!
 
Jag gillar gratänger, speciellt de dagar man verkligen vill göra annat än pilla med mat. Slafsa i ingredienser i en form, hyst in i ugnen. Typ så.
Jag tror jag har tagit det här receptet från Gourmetmorsan.blogspot.se. Nu när jag skulle dubbelkolla, hittade jag det dock inte där. Gourmetmorsan har i fall en väldigt trevlig blogg med lite mer stil på än vad jag har här. Hon har fantastik receptbank med bra recept. Går ni in och kollar där kanske ni kommer på att ni inte behöver mig, så håll er därifrån... He he! 
 
 
Exotisk fläskfilé

150 gr bacon
500 gr fläskfilé
s&p
2-3 bananer (jag tog bara en, är lite skeptisk mot banan i mat, så jag kör light)
1 burk mandarinklyftor
3 dl matl grädde
3 tsk curry
3 msk mango chutney
1 pressad vitlöksklyfta
 
Skär filén i skivor. Stek dem i stekpanna med salt och peppar. Lägg köttet i ugnsäker form. Klipp baconen i bitar och stek dem knapriga. Skiva bananerna och låt mandarinklyftorna rinna av. Fördela över köttet.
 
Blanda grädde, curry, mango chutney och vitlök. Häll blandningen över köttet.
 
 
Gratinera i mitten av ugnen i 20 minuter. Servera med ris och sallad.
 
Till avslutning, lite vår i en kopp.
 

Gryta och en Croque

Det finns tyvärr inte så mycket vilt i det här hushållet. Men för ett tag sedan fick jag en älgstek av min jägarsvåger. Idag fanns den tinad i mitt kök. Underbart! Vilken fantastik köttbit. Det kanske var ett helgerån att dela en älgstek  i små grytbitar, men jag lovar er sällskapet kunde inte vara bättre, så mitt samvete är ändock rent. Jag njöt när jag skar upp köttbiten. Är viltkött alltid så läckert? Kan man få en bättre present än något matrelaterat? 
 
Jag tog cirka 350 gram rimmat sidfläsk och stekte upp tillsammans med grytbitarna, cirka 1 kg. Brynte det i min stekgryta. Kryddade med salt, peppar och timjan. Hällde över 5 dl rödvin. Lät det koka i 30 minuter. 
Under tiden skivade jag 2 gula lökar (har turen att ha en hel familj som älskar lök) brynte det, tillsammans med en näve torkade trattkantareller från i höstas. Det stod champinjoner i receptet som jag utgick från så det blir väl bra också. (Svamp, gillar bara 3/4 av familjen tyvärr, men ibland så måste den resterande fjärdedelen finna sig i att plocka bort svamp på sin tallrik).
 
I med löken och svampen i grytan och låt den sjuda en timma till. Det beror givetvis på om köttet "trillar isär" då eller inte. Kanske behöver den en stund till. 
 
Det blev plågsamt för en hungrig själ att gå där i köket. Grytan smakar underbart. jag gick och småsmakade på såsen hela tiden. Tänk att så lite kryddning kan bli så enastående gott. Jag häller på lite grädde också och då är vi nära fullkomlighet. Doften som kommer när man öppnar locket. Åååh! Och jag är hungrig. 
 
Tur då att jag har tapenaden kvar. Om ni nu läste och även kommer ihåg mitt inlägg häromdagen när jag gjorde tapenade, så hittade jag även ett recept på hur man kunde använda den. Det var jag tvungen att göra nu. 
 
Croque med tapenade
 
Vitt bröd
Tapenade
Parmaskinka
Skivade tomater
Ost
Basilika
 
Bred tapenade som smör på brödet, täck med skinka och lägg över tomaterna, basilikablad och ost. 
 
Gratinera 12-15 min i 225 grader.
 
Så skulle man göra. Jag hade dock ingen tomat eller basilika men tog lite mozzarella istället. Till det drack jag upp det lilla vinet som var kvar och tyckte att det inte är så dumt med tisdagar i februari i alla fall. Njöt en lång stund av den tanken tills jag kom på att det är onsdag. Det förklarar saken till viss del. Onsdagar är så mycket trevligare. I februari eller vilken annan månad som helst. 
 
Och vad ännu bättre är, nu är kvällsmaten fixad till i morgon. Jag är nämligen mätt nu. 

Hunger?

Nja, vi är kanske inte hungriga men det har inte varit någon vidare matlagning här ikväll. Men jag plockar nu ut ett paket sidfläsk och en älg ur frysen. Så det borde bli en fin köttgryta här i morgon.
I'll be back.


Meatfree monday

Det blev en kikärtssallad med couscous i. Det var så länge sedan jag åt couscous så jag riktigt längtade efter det nu. Matigt och fräscht, riktigt uppiggande så här i februariträsket. 
 
Kikärtssallad

1 dm strimlad purjolök
1 bit strimlad röd paprika
steks till i lite olivolja.
 
Koka 3 dl couscous enligt paket
 
Blanda det med en burk kikärtor               
och en tomat i bitar
och färsk bladspenat
och lite fetaost.
 
Krydda med paprikapulver och italiensk salladskrydda.
 
Lite burkkärlek...
 
...och lite till.
Paprikapulver.
Bougth in Spain, who could have guessed? ;)
 
 
 
 

Tapenade med potatis

Idag gjorde jag en Tapenade. Receptet tog jag från den urtrevliga kokboken Systrarna Voltaires mat. Jag håller hårt i mitt exemplar då jag vet att det är svårt att få tag på den boken nuförtiden. Jag kom så väl ihåg när och varför jag köpte den. Återigen ett sentimentalt matminne som gör mig så glad. Idag tänker jag skippa den långa utläggningen, nöjer mig bara med att säga boken köptes just efter en tjej i klubben jag var med i, fixade till just Tapenade från den kokboken och ja, det var så gott, så mysigt, så speciellt...
 
 
Varför skall man då göra Tapenade när det finns så bra på burk? Ja, för att ibland kan det kännas lite roligt att få fixa till det själv. Vill ju dock gärna tro att det bli godare också när man gör det själv och sedan har jag nu en rejäl laddning att hitta på annat med.
 
Nästa gång så kanske jag tar burkvarianten, vi får se. Det är liksom inte skrivet i sten
 
Det ser ju inte klokt ut-men är gott
 
Jag stekte potatis till, där gjorde jag det väldigt enkelt för mig och provade en för mig ny deli-potatis. Nja, jag lyckades inte 100%, tyckte att den blev torr. Det som är kvar i påsen får nog kokas istället. Då blir den nog god. Jag håller mig nog till Anjapotatis nästa gång jag vill lyxa till det i stekpotatisväg.
 
 
Jag blandade Tapenaden med potatisen och stekte en god Årnäskorv till. Den med ost i. Den är riktigt fin.
 
 
 
Tapende

Kör i mixer:
3 dl svarta oliver utan kärnor
1 dl kapris
2 vitlöksklyftor
3 sardellfiléer
2 msk dijonsenap
 
 
När jag letade i kokboken efter hur man gjorde tapenaden så hittade jag  ett recept som innehöll tapenade, parmaskinka och så var en brödskiva inblandad. Måste vara hur gott som helst. Kommer att testas inom kort. Recention kommer, var så säker. 
 
 
 

Rödspetta Festival och "cred" till mamma

När jag var liten åt jag inte särkilt mycket olika sorters mat. Det jag åt mest och tyckte väldigt mycket om var makaroner med smör OCH det viktigaste av allt Italiensk salladskrydda. Inte vilken som helst utan Spice Islands Italienska salladskrydda skulle det vara. Den smakade rätt. 
 
Jag var dock tvungen att smaka på allt, sa mamma och jag tror att hon hade en poäng där, jag vande mig vid olika smaker. Idag äter jag i princip allt. Jag är så tacksam till mamma för det. Det där med musslor och ostron är jag fortfarande rätt skeptisk mot men ja, vem vet? En vackar dag så kanske det är mina favvorätter.
 
Jag lagde aldrig någon mat hemma, jag var au-pair i England och lagade aldrig någon mat då heller. Inte förrän jag flyttade hemifrån började jag. Jag vet en gång när jag bjöd hem mamma och mormor till min lägenhet på Almers väg och bjöd på Rödspetta Festival. Det var ett recept jag hade fått av min hyresvärd/arbetsgivare och det kändes inte alls konstigt att bjuda på det. Fisken var säkert för att göra mormor glad men så innehåll även rätten Italiensk salladskrydda och det kändes så tryggt. Den smaken kunde jag. (jag tror att det var även då jag bjöd på "Monikas midsommartårta" en avvancerad tårta som var god, men aldrig har gjort sedan dess. Receptet har jag kvar. Kanske dags att göra den också igen)
 
Hur som haver, mamma och mormors reaktion var enastående, jag blev nästan lite chockad. De tyckte att det var fantatiskt att jag hade lagat mat till dem och att det blev så gott. Jag tror att bland annat den reaktionen bidrog en stor del till min matlagningsglädje. Jag är inte bättre än någon annan att laga mat, har bara hittat det roliga och meningsfulla i det. Roligare än att laga själva maten är att samla på sig recept, hitta, riva ut, klistra in i pärmar, fundera ut middagar. Mer än hälften blir inte av men vad gör det. 
 
Jag har haft förmånen att börja laga mat till folk som uppskattat det och så har jag vuxit upp i en miljö där att samlas kring mat inneburit så mycket glädje. Mamma har alltid lagat mat, god mat med glädje, och ja, det smittar. 
 
 
Tillbaka till salladskryddan. Jag växte upp, kunde äta andra saker. Tack och lov för det, för Spice Islands Italienska salladskrydda försvann från Varberg och jag tror tillslut även Sverige. Jag gjorde nämligen lite research.
Åren gick, jag glömde bort min vän...;) Men så en dag för några år sedan sedan, så var vi på semester i Österlen. Utanför en matbutik så stod en bil parkerad med "Spice Island"-stickers på.  Jag trodde inte mina ögon. Bevakar givetvis bilen och dyker på den stackars mannen som är på väg på bilen. Japp, han och hans fru har börjat ta in kryddan till Sverige. Stor glädje. Jag får tag på min älskade krydda igen. Nu heter den Salladskrydda för vinägrett, men tack och lov så är kryddblandningen den rätta. Kände igen doften direkt.
 
Jag har inte gjort Rödspetta festival många gånger sedan då på Almers väg. En gång tror jag, innan idag. Idag gjorde jag den igen. Och efter min långa utläggning får du då äntligen receptet. Rödspetta är väldigt "fiskigt", kanske receptet även fungerar för den mildare torsken kanske. Men om man någon gång vill ha en fisk med mycket fisksmak så är detta en väldigt snäll variant. Det blir så gott. Kanske just för att jag har den rätta salladskryddan... He he.
 
Evas Rödspetta Festival

5-6 hg rödspättefiléer
vänds i mjöl med rikligt salt och vitpeppar.
 
Lägg dem i en smord form, typ dubbelvikta, beror lite på hur de ser ut.
 
Blanda 2-3 dl grädde
2 dl riven lagrad ost
2 tsk italiensk salladskrdda
räkor
Häll detta över filéerna.
 
Gratineras i ugn c:a 20 min i 200 grader.
 
Servera med kokt potatis och fräscha grönsaker. Idag stekte jag till paprika, purjo, morötter och bladspenat. Det blev väldigt gott tilll.
 
 

Rödbetsallad

 
Jag vet inte när jag var ensam hemma en fredagkväll sist men det är jag idag av olika handbollsrelaterade orsaker. Känns väldigt konstigt, men lite trevligt är det, fast ja det kommer ändå kännas bäst sedan när jag fått räknat in min flock.
 
 
Jag gjorde mig en rödbetssallad i min ensamhet. Det klurigaste med den var att få separerat de tunna serranoskinkbitarna. Jag blir galen, man drar ju sönder dem hur lätt som helst. 
 
 
Rödbetssallad

Färska rödbetor skalas, delas och kokes i en mindre evighet.
Låt dem svalna. 
Rosta pinjekärnorna i en torr, het stekpanna (samtidigt som du tar itu med telefonförsäljaren som ringer precis just då-grrrr!)
 
Lägg fina, färska spenatblad på ett fat
Rödbetorna ovanpå
Lite oliver
fetaost
Några skivor Serranoskinka och Salami Milano
 
Strössla över de rostade pinjekärnorna (som är sååå goda, är liksom pricken över i:et)
 
 

 
I morgon skall jag laga en rätt som nog blev startskottet... Lägger ut receptet till det när det är lagat, samtigt som jag i samband med det tänker hylla min mamma lite lätt. Det förtjänar hon. Lite extra roligt då hon faktiskt kommit igång att läsa min blogg.
 

RSS 2.0