Gryta och en Croque

Det finns tyvärr inte så mycket vilt i det här hushållet. Men för ett tag sedan fick jag en älgstek av min jägarsvåger. Idag fanns den tinad i mitt kök. Underbart! Vilken fantastik köttbit. Det kanske var ett helgerån att dela en älgstek  i små grytbitar, men jag lovar er sällskapet kunde inte vara bättre, så mitt samvete är ändock rent. Jag njöt när jag skar upp köttbiten. Är viltkött alltid så läckert? Kan man få en bättre present än något matrelaterat? 
 
Jag tog cirka 350 gram rimmat sidfläsk och stekte upp tillsammans med grytbitarna, cirka 1 kg. Brynte det i min stekgryta. Kryddade med salt, peppar och timjan. Hällde över 5 dl rödvin. Lät det koka i 30 minuter. 
Under tiden skivade jag 2 gula lökar (har turen att ha en hel familj som älskar lök) brynte det, tillsammans med en näve torkade trattkantareller från i höstas. Det stod champinjoner i receptet som jag utgick från så det blir väl bra också. (Svamp, gillar bara 3/4 av familjen tyvärr, men ibland så måste den resterande fjärdedelen finna sig i att plocka bort svamp på sin tallrik).
 
I med löken och svampen i grytan och låt den sjuda en timma till. Det beror givetvis på om köttet "trillar isär" då eller inte. Kanske behöver den en stund till. 
 
Det blev plågsamt för en hungrig själ att gå där i köket. Grytan smakar underbart. jag gick och småsmakade på såsen hela tiden. Tänk att så lite kryddning kan bli så enastående gott. Jag häller på lite grädde också och då är vi nära fullkomlighet. Doften som kommer när man öppnar locket. Åååh! Och jag är hungrig. 
 
Tur då att jag har tapenaden kvar. Om ni nu läste och även kommer ihåg mitt inlägg häromdagen när jag gjorde tapenade, så hittade jag även ett recept på hur man kunde använda den. Det var jag tvungen att göra nu. 
 
Croque med tapenade
 
Vitt bröd
Tapenade
Parmaskinka
Skivade tomater
Ost
Basilika
 
Bred tapenade som smör på brödet, täck med skinka och lägg över tomaterna, basilikablad och ost. 
 
Gratinera 12-15 min i 225 grader.
 
Så skulle man göra. Jag hade dock ingen tomat eller basilika men tog lite mozzarella istället. Till det drack jag upp det lilla vinet som var kvar och tyckte att det inte är så dumt med tisdagar i februari i alla fall. Njöt en lång stund av den tanken tills jag kom på att det är onsdag. Det förklarar saken till viss del. Onsdagar är så mycket trevligare. I februari eller vilken annan månad som helst. 
 
Och vad ännu bättre är, nu är kvällsmaten fixad till i morgon. Jag är nämligen mätt nu. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0