Lamb or chicken Korma och Naanbröd

När jag och min familj var i Cal a´dor på Mallorca i augusti förra året, så hittade vi en Indisk restaurang med jättegod mat. Vi återkom till den flera gånger (tyvärr hamnade vi inte på den "rätta" restauranggatan med massor av restauranger förrän sista kvällen. Det är en historia i sig...) Vi gillar alla indisk mat. Vi åt bland annat en vansinnigt god Korma. Sonen som älskar lamm, tog det och vi andra tog kyckling. 
 
När vi kom hem letade jag som en galning efter Korma-recept. Hittade till slut ett på nätet som verkade rätt. Testade och ja, det var snubblande nära. Nu har vi testat några gånger och den är så god, kommer inte längre ihåg hur den på Mallis smakade. Vi har bara gjort den med kyckling tidigare, men nu testade jag med lamm. Jag älskar lamm, liksom sonen som sagt. Mannen tycker det är gott och dottern skall härdas. 
 
Nu blir det ingen tydlig lammsmak i den här grytan utan mer ett kött med karaktär, om ni förstår vad jag menar. 
 
Jag skrev ut receptet då när jag hittade det på nätet, kunde inte hittade nu igen när jag tänkte göra en källhänvisning. Jag kunde ju låtsa att det var jag som komponerat det, fast näää. Jag skippar det.
 
Testa detta om du gillar indiskt. Bli inte avskräckt av alla kryddor du måste se till att ha hemma. Du kommer att vilja göra grytan igen så du kommer att få användning för dem om igen. Det blir ingen stark rätt, bara väldigt smakrik. OCH tänk lite TV-kocksaktigt och förbered allt innan du startar spisen. Då blir det kul matlagning, annars blir det inte det. Tro mig, jag körde väldigt o-tvkocksaktigt första gången jag gjorde denna rätt.
 
Korma
 
1 kg kyckling eller lamm, skurna i bitar 3x3
2 stora gula lökar
6 klyftor vitlök
2 dl mald mandel
1 dl riven färsk ingefära (riktigt så mycket har jag aldrig tagit)
1 kyckl bulj tärning
1 dl matolja
1 tsk mald kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
1 dl sultanrussin (Har jag aldrig haft i)
3 dl matl yogurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk, ev mer att späda med.
3 msk citronsaft (har aldrig haft i)
3 msk socker
1 tsk salt
 
Bryn köttet runt om i stekpanna. Häll oljan i en kastrull och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Hacka löken smått eller kör i matberedare. Riv ingefäran och pressa vitlöken. Tillsätt detta i grytan. Häll i den mixade mandeln. Rör runt ordentligt. Häll i yogurt, grädde och kokosmjölk, socker och salt.
Låt sakta koka i 1½ timme eller mer om du har lamm. Köttet skall börja trilla isär. 
Jag kommer inte ihåg hur länge kycklingen skulle koka, det är inte lika länge men du märker när den är färdig.
 
 
Gör gärna Naanbröd till och ät med.
 
Underbara chutneys som jag sprungit på. 
Så goda till denna gryta, även lite creme fraiche är gott till
 
Lite papadums till är inte fel heller.
Det är dock bara jag som gillar det hemma. 
Lite skum smak är det allt på dem, men 
de passar mina smaklökar.
 
Naanbröd

Kommer att fylla på med receptet på Naanbrödet här.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0