Öppen lasagne

Jag tycker om när folk berättar något för mig. Sedan jag var liten pallevall har jag älskat att lyssna på ljudböcker. När jag är ute och går lyssnar jag gärna på en eller på något radioprogram jag missat. Typ "Sommar". Råkade lyssna på Lotta Lundgren. Jag visste inte vem hon var innan, men jag blev helt såld. Har lyssnat på samma program tre gånger nu. Hon är så bra.
Asså, jag hade missat henne helt. Det tillhör inte ovanligheterna, för jag missar mycket, hänger sällan med. Landet brunsås såg jag inte ett enda avsnitt av och Historieätarna såg jag de sista avsnitten av. Lite deppar jag över att jag missade när hon bloggade. Bloggen som resulterade i boken "Om jag var din hemmafru". Tänk vad kul att följt den bloggen. Det är liksom inte samma sak att läsa i efterhand. 
 
Hur som haver. Hon avslutar sitt sommarprogram med sitt recept på "Öppen lasagne" och det lät så gott. Ikväll lagade jag det. Kändes lite lämpligt att laga till något sådant en dag som denna. Det var så gott, så fräscht och det kändes lyxigt. Inte särkilt svårt att fixa till.
 

 
 
Öppen lasagne med spenat och mandel

Portioner: 2

  • 25 g smör
  • 1/2 dl mandel
  • 1/2 tsk honung
  • 1 ekologisk citron, zest och några droppar saft
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 250 g skogschampinjoner eller portabella
  • 4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
  • 200 g färsk spenat
  • 1/2 burk ricotta, ca 125 g (kan uteslutas)
  • 2 lasagneplattor, normalstora
Rosta mandeln hårt i torr stekpanna. Krossa mandeln i mortel eller matberedare
Smält smöret, låt smöret bubbla på till det luktar knäck. Tillsätt citronzest (bara det yttersta gula, fint rivet) till smöret, i med mandelkross och honung. Smaka av med salt och håll varmt på låg värme.
Hacka lök och vitlök, bryn till det i lite smör eller olja. Tillsätt fint skivade champinjoner och skinka, stek igen. Låt gärna svampen få lite stekyta på sina ställen. 
Koka upp vattnet till lasagneplattorna.
Häv i spenaten i svamp- och lökblandningen och stek tills den sjunkit ihop. Salta och peppra. Koka pasta mjuk, ta upp och lägg på två tallrikar (helst förvärmda). Lägg spenatfyllningen på halva pasta rket, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan. 
Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbort.
 
Ranuklen som föll ihop under middagen.
Vad är det med dem? Så stingsliga.
 
En liten skål till efterrätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0