Rödspetta Festival och "cred" till mamma

När jag var liten åt jag inte särkilt mycket olika sorters mat. Det jag åt mest och tyckte väldigt mycket om var makaroner med smör OCH det viktigaste av allt Italiensk salladskrydda. Inte vilken som helst utan Spice Islands Italienska salladskrydda skulle det vara. Den smakade rätt. 
 
Jag var dock tvungen att smaka på allt, sa mamma och jag tror att hon hade en poäng där, jag vande mig vid olika smaker. Idag äter jag i princip allt. Jag är så tacksam till mamma för det. Det där med musslor och ostron är jag fortfarande rätt skeptisk mot men ja, vem vet? En vackar dag så kanske det är mina favvorätter.
 
Jag lagde aldrig någon mat hemma, jag var au-pair i England och lagade aldrig någon mat då heller. Inte förrän jag flyttade hemifrån började jag. Jag vet en gång när jag bjöd hem mamma och mormor till min lägenhet på Almers väg och bjöd på Rödspetta Festival. Det var ett recept jag hade fått av min hyresvärd/arbetsgivare och det kändes inte alls konstigt att bjuda på det. Fisken var säkert för att göra mormor glad men så innehåll även rätten Italiensk salladskrydda och det kändes så tryggt. Den smaken kunde jag. (jag tror att det var även då jag bjöd på "Monikas midsommartårta" en avvancerad tårta som var god, men aldrig har gjort sedan dess. Receptet har jag kvar. Kanske dags att göra den också igen)
 
Hur som haver, mamma och mormors reaktion var enastående, jag blev nästan lite chockad. De tyckte att det var fantatiskt att jag hade lagat mat till dem och att det blev så gott. Jag tror att bland annat den reaktionen bidrog en stor del till min matlagningsglädje. Jag är inte bättre än någon annan att laga mat, har bara hittat det roliga och meningsfulla i det. Roligare än att laga själva maten är att samla på sig recept, hitta, riva ut, klistra in i pärmar, fundera ut middagar. Mer än hälften blir inte av men vad gör det. 
 
Jag har haft förmånen att börja laga mat till folk som uppskattat det och så har jag vuxit upp i en miljö där att samlas kring mat inneburit så mycket glädje. Mamma har alltid lagat mat, god mat med glädje, och ja, det smittar. 
 
 
Tillbaka till salladskryddan. Jag växte upp, kunde äta andra saker. Tack och lov för det, för Spice Islands Italienska salladskrydda försvann från Varberg och jag tror tillslut även Sverige. Jag gjorde nämligen lite research.
Åren gick, jag glömde bort min vän...;) Men så en dag för några år sedan sedan, så var vi på semester i Österlen. Utanför en matbutik så stod en bil parkerad med "Spice Island"-stickers på.  Jag trodde inte mina ögon. Bevakar givetvis bilen och dyker på den stackars mannen som är på väg på bilen. Japp, han och hans fru har börjat ta in kryddan till Sverige. Stor glädje. Jag får tag på min älskade krydda igen. Nu heter den Salladskrydda för vinägrett, men tack och lov så är kryddblandningen den rätta. Kände igen doften direkt.
 
Jag har inte gjort Rödspetta festival många gånger sedan då på Almers väg. En gång tror jag, innan idag. Idag gjorde jag den igen. Och efter min långa utläggning får du då äntligen receptet. Rödspetta är väldigt "fiskigt", kanske receptet även fungerar för den mildare torsken kanske. Men om man någon gång vill ha en fisk med mycket fisksmak så är detta en väldigt snäll variant. Det blir så gott. Kanske just för att jag har den rätta salladskryddan... He he.
 
Evas Rödspetta Festival

5-6 hg rödspättefiléer
vänds i mjöl med rikligt salt och vitpeppar.
 
Lägg dem i en smord form, typ dubbelvikta, beror lite på hur de ser ut.
 
Blanda 2-3 dl grädde
2 dl riven lagrad ost
2 tsk italiensk salladskrdda
räkor
Häll detta över filéerna.
 
Gratineras i ugn c:a 20 min i 200 grader.
 
Servera med kokt potatis och fräscha grönsaker. Idag stekte jag till paprika, purjo, morötter och bladspenat. Det blev väldigt gott tilll.
 
 

Kommentarer
Postat av: spice islands kryddor

hej,tack för den trevliga texten om hur du hittade spice islands kryddor igen.du kanske har redan tittat på hemsidan.
www.spicyimport.com
det kanske dyker upp en annan krydda som du kommer att gilla.
finns det händelsevis en trevlig liten butik i varberg som ville ta in vår sortiment??skulle kunna belönar dig med en eller flera kryddburkar??
med vänlig hälsning
karin,spicy import

Svar: Men vad kul att du läste texten. Jag har köpt på mig lite ytterligare av era kryddor, tomat och mozzarellakryddan är den den som används mest efter salladskryddan. Hemsidan kollade jag bara in lite snabbt igår för att kolla att ni fortfarande var "in buisness". Tänker kolla in den lite närmare nu. Och tro mig, kommer att fundera rejält över butiker som kan tänka sig ta in ert sortiment. Kul!!!
chestnut.blogg.se

2013-02-03 @ 20:00:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0