Kycklinggryta

I all sin enkelhet.
Skiva kycklingfilé och mycket gul lök. Stek det. Häll på matlagningsgrädde så att det täcker. Smula över rikligt med mögelost. Låt det puttra en stund. Kanske skiva en röd paprika och låt den vara med en stund. Häll lite kinesisk soya över. Krydda med salt och peppar.

Mögelost och soya ihop får mig att vifta lite extra glatt på svansen.

 


Kvällsdrink

Kan ju inte gå och lägga mig med rent samvete om jag inte tipsar om min perfekta drink så här i förkylningstider.
Det kanske blir mitt fel annars om du blir förkyld.

Två st apelsiner och en citron pressas i ett glas. Riv färsk ingefära, blanda det med citrusen och en msk olivolja.

Se så. Chop, chop. Ut i köket med dig nu, själv går jag nog och knyter mig.

 


Biff

Bland det tråkigaste jag vet är när man inte har planerat någon mat. Aptråkigt. Köttfärs och kyckling brukar vara säkra täddningsplankor och även idag räddade det familjen. Hade tagit fram nötfärs ur frysen i morse och när jag kom hem från jobbet och stod och stirrade i kylskåpet, hittade jag ett paket mozzarella.

Slutresultatet blev riktigt bra.

Jag hade 600 gr nötfärs. Blandade i en finhackad gul lök, kryddade med paprikapulver, salt och peppar. Delade upp i sex bitar. Tryckte ut dem till jättestora biffar. Min mozzarella delade jag också i sex bitar och lade en bit på en biff och vek ihop och formade till.

Stekte dem klara och de blev sååååå goda.

Jag stekte upp något av det tristaste som finns till, nämligen en fryspåse wokgrönsaker. Hårda bitar av suspekta grönsaker. Ja ja. Över grönsakerna så krossade jag lite valnötter.

Den officiella varianten är att så nyttigt och kolhydratfattigt äter vi här på kvällarna. (Den inofficiella är att vi tryckte i oss varsin semla ett par timmar tidigare och inte var särskilt hungriga)

Nu bloggar jag från mobilen och kan inte fixa till bilderna med bildtext som jag vill, men vill poängtera glädjen när jag hittade de fina uppläggningsfaten på vinden, arvegods efter svärmor. Porslinet Amanda, samma som en av mina favoritringar.

 


Randiga pajen

Jag tycker att det bästa som finns i receptväg är människors egna receptpärmar och anteckningsböcker. Det är riktiga skatter enligt mig. Lycka är när jag får bläddra i något sådant.
Det är kanske är därför jag är så förtjust i Libris kokböcker Kyrkkaffe m fl. Man får lite den känslan. Kyrkomedlemmar har bidragit med recept och anekdoter. Hur mysigt som helst att sitta och bläddra i. "Långpannans lov", "Påtår, fika som räcker till många" och "Tillsammansmat" är några av titlarna.

Ur Tillsammansmat gjordes idag (av mannen i huset-jag gjorde halsband...) Randiga pajen. Inget märkvärdigt i sig med skink- och broccolipaj, men vill dela med mig av receptet för proportionerna var så himla bra för en långpanna. Pajen var "randig" för att passa olika smaker och går ju att variera i det oändliga.

Pajdeg
5 dl vetemjöl
150 g smör
150 g kesella

400 g broccoli (som du kokat först)
300 g rökt skinka (vi hade kassler och mycket mer)
4 tomater
6 dl riven ost
1/2 tsk salt
2 krm sv peppar

Äggstanning
8 ägg
5 dl matl grädde
3 dl mjölk
S&p

Gör pajdeg som vanligt, låt stå svalt en halvtimme. Tryck ut i en smord långpanna (maken hälsar att det degen behövdes kavlas ut). Förgrädda i 200 grader i 10 min.
Lägg den rivna osten i botten, sedan fyllningen. Krydda med s&p.
Vispa ihop äggstanningen. Häll över pajen. Grädda i 35-40 min, 200 gr ugn.


Pasta med köttbullar

 
Det här gott folk, blir så bra. Enligt mig är det så trevlig matlagning och som hamnar under kategorin "Maträtter jag har lust att tvinga folk att testa!" Köttbullar kokta i en tomatsås. Japp kokta, men som ändå får en trevlig brun färg, inte ljusa som frikadeller i en kålsoppa. Ni får receptet men först en liten utsvävning.
 
 
Det finns vissa "Tv-kockar" som jag inspireraras mer av än andra, som jag verkligen nördar in på. Drottningen på den listan är Monika Ahlberg. Följer hennes blogg, gillar hennes stil rakt av, inspireras av hennes liv och vet att recepten är säkra kort. Det är bara att göra som hon säger och så blir det kanongott. Punkt. 
 
Tareq Taylor, denna mysiga man som på ett sådant trevligt sätt lagar mat och har ett engagemang i mycket som är så smittande. Älskar programmet Trädgårdonsdag, där han lagar mat och smågnabbas med Pernilla Månsson Colt och John Taylor. Det är så trevligt och ju äldre jag blir, går jag igång allt mer av trevligheter.
Så har vi danskan Camilla Plum, rackarns vad mycket gott som lagats i hennes kök. När jag tittar på hennes program får jag också lust byta livstil, att lämna allt statsliv och flytta ut på landet med rejäl trädgård och växthus och sedan stå och baka bröd och koka sylt resten av mitt liv.
 
 
Ja, så kommer vi då till anledningen till utsvävningen och det är Nigella Lawson. Yes, she´s also really special to me. I grunden är det nog min stora englandskärlek som lyser igenom här. Hon står assnygg och cool i sitt engelska kök, i sitt engelska liv och ja, det slår an en rejäl sträng hos mig. Har alla hennes kokböcker, dvdér o.s.v. Det är verkligen inte alla recept jag har lust att göra som hon tipsar om men vissa grejer har jag testat som blivit så bra och då bland annat det här. Pasta med köttbullar.
 
Tomatsåsen får ni också receptet på, men jag som har kvar av min tomatsoppa som jag gjorde häromdagen kokade köttbullarna i den och det blev så bra. Man kunde ju till och med stannat där, tomatsoppa med frikadeller, men jag ville ha pastan till. Tomatsoppan var i alldeles lagom konsistens för det här. 
 
Om du då inte har en tomatsoppa som står redo kan du göra en tomatsås så här till ex.
 
Tomatsås

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
fräses i gryta tillsammans med 
1 tsk oregano.
Tillsätt 
1½ burk (á 400 g) av krossade tomater
3/4 av en sådan burk med vatten
en nypa socker
s&p
Låt koka i 10 minuter.
Häll i 1 dl mjölk.
 
Köttbullarna

500 g nötfärs (Nigella tar hälften fläsk och nöt, men det har jag aldrig gjort)
1 ägg
2 msk färskriven parmesan
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk torkad oregano
3 msk ströbröd el mannagryn
sv peppar
1 tsk salt
 
Knäck ägget och blanda ned alla ingredienser ordentligt. Gör små köttbullar. Låt dig inte frestas att göra förstora köttbullar, då de skall vara små här. Det är lätt att göra riktigt runda då färsen blir ovanligt fast.
 
 
Lägg ned köttbullarna försikigt i tomatsåsen, skaka liksom i dem och låt dem koka ett tag innan du försiktigt rör runt dem i såsen. Låt puttra i 20 minuter.
 
 
Servera med bandspagge. Tyvärr hade jag inte det idag utan tunn, tunn spaggetti (som jag däremot råkade ha tre paket av). Blir inte samma sak, men fick duga.
 
 

Tomatsoppa

Har varit lite skeptisk mot tomatsoppor men har bättrat mig. Den vi åt i går var riktigt god. Gott och fräscht i kontrast till all "stabbig" mat som lagas i det här huset. Det hade säkert varit underbart att ha rivit mozzarella ned i soppan men det gjorde jag inte denna gång. 
 
Tomatsoppa

för 10-12 pers, halvera gärna receptet.
 
5 burkar tomatkross
1 gul lök
2 morötter
½ rotselleri
4 vitlöksklyftor
1½ dl konc grönsaksfond
2 msk socker
2 msk hackad basilika
2 msk finskuren gräslök
1 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 liter vatten
olivolja
S&P
 
Skala och hacka lök, morot, rotselleri och vitlök.
Fräs i 1 dl olja i en stor kastrull i 5-10 min.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka, cirka 25 minuter.
Mixa slät med stavmixer eller i omgångar i matberedare. Smaka av med salt och peppar.
 
(Receptet är från samma tidning från Coop som jag bloggade om härom sistens.)
 
 
I receptet i tidningen står det att man kan ringla över olivoja. Gör inte det. Det blir asafult. När jag då sedan försökte röra in olivoljan blev resultatet som bilden visar. Oljigt som bare den, gjorde inget för smaken alls eller. Uscha!
 
 

Tacotorsk och ny burkbekännelse

Tacotorsk var godare än jag trodde och så vansinnigt enkelt att tillreda. Jag hittade receptet i senaste numret av tidningen Mer smak från Coop. Gjorde det så enkelt som de tipsade om i tidningen och helt enkelt bara öppande en påse Tacochips till fisken. Våndades lite, chips så här en onsdag, men struntade i min präktighet och njöt av att ibland får det bli så enkelt. Gratängen blev väldigt såsig, så jag tyckte faktiskt att hederlig kokt potatis och mycket grönsaker till hade gjort rätten mer rättvisa. Det får det bli nästa gång, för receptet skall sparas.
 
Tacofisk

800 g fryst torsk eller sej
2 msk pressad citronsaft
1 salt
3 dl grädde
1,5 dl créme fraiche
1 påse tacokrydda
2 dl riven lagrad ost
 
Till servering
Tacochips, sallad
 
Låt fisken tina något. skär fisken i skivor, cirka 2 cm tjocka. Lägg fisken i en ugnsform. Häll över citronsaften och salta. 
Vispa grädden och blanda med créme fraiche och tacokrydda.
Bred ut såsen över fisken och strö över den rivna osten.
Ställ in i mitten av ugnen cirka tjugo minuter. 225 grader
 
 

Ny burkbekännelse. Jag är nog en burkolcoholic. Visste att det fanns snygga gurkburkar, frågade om en i matsalen på jobbet för ett bra tag sedan och de lovade att spara en till mig. Igår hämtade jag den. Jag är så lycklig. Tänker mig den i uterummet med någon härlig ört i om det bara vill bli vår någon gång och bara Källdalen (www.kelldalen.se) kommer igång att sälja kryddor till mig igen ;)  (De har en jättefin hemsida, som just nu är lite under arbete) 
 
 
Gurkburk i skymning. :)

En kvällsfisk

Delar inte med mig av något recept idag. Torskfilén bara fanns där när jag kom hem efter utvecklingssamtal och hitådit-körningar av barn.

Satt fint som en sportkeps!


Bekännelse 2

Jag såg till att få med mig denna (tom)burk när jag var handbollsmorsanikiosken i lördags. Känns som ett bra initiativ.


Bekännelse 1

Jag köper just den här tomatkrossen för jag tycker den här burken är snyggast.


Vill du ha Hembakat?

Tack för att ni tittar in hit till min lilla blogg. Det gör mig så glad. Ni är inte världsbäst på att kommentera men det gör inte så mycket. Så länge jag ser att jag har besökande i statistiken är jag nöjd. Får ju lite pepp i verkligheten också och det är väldigt trevligt.
 
Idag fick jag den urmysiga tidningen Hembakat i brevlådan, eller rättare sagt två exemplar. Jag är inte förvånad, jag vet varför det råkade bli så, men faktum kvarstår, jag behöver bara ett ex. 
Vill du ha extra exet så skrik Jaaaa! i kommentarsfältet så är det ditt. Ok!?
 

Thai-soppa och linfröbullar

I det senaste numret av ICA´s tidning Buffé var det ett mysigt repotage om Sibiriens soppkök, en sopprestaurang som ligger i Vasastan i Stockholm. De delade med sig av fyra olika sopprecept och jag blev sugen att testa dem alla. Idag gjorde jag Simba, en thaisoppa. Den var jättegod, möjligen tar jag bort limen nästa gång jag gör den, då den nästan blev lite för syrlig för min smak. Fast egentligen tror jag det är en vanesak, kanske vill jag vänja mig vid att ha den lilla extra syran och låter limen vara med en gång till. 
 
Bakade "Mammas lätta linfröbullar" till. Vet inte varför jag kallar dem så. De är varken lättare eller svårare att göra än annat bröd. Hiskeligt goda är de i alla fall. Det enda är att man skall knåda degen för hand för att inte slå sönder linfröna. 
 
Soppa och nybakat bröd. Riktig "comfort food", för faktum är vissa dagar behövs det. Rejält.
 
Simba-Thaisoppa ( 4 port)

2 morötter
½ purjolök
1-2 tsk red currypaste
1 burk tomatkross (400 g)
2 burkar kokosmjölk (á 400 g)
1½ msk finriven ingefära
1 msk färskpressad apelsinjuice
1 msk färskpressad lime
1½ msk fish sauce
1 msk konc kyckl fond
2 msk sweet chilisås
färsk koriander eller chiliflakes till garnering
rapsolja
 
Skala morötterna. Dela dem på längden och skär i slantar. Ansa och strimla purjon. 
Fräs morot, purjo och currypast i 2 msk olja i en stor kastrull ca 3 min. 
Tillsätt övriga ingredienser  och låt koka under lock ca 10 min. Rör om då och då.
Smaka ev av med mer limejuice och fisksås. Servera och garnera med chiliflakes och koriander.
 
 
 
Mammas lätta linfröbullar (24 st bullar)

5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olja
2 tsk salt
1 dl hela linfrön
2 dl gramhamsmjöl
c:a 12 dl vetemjöl (gärna special)
 
Blanda ljummet vatten, salt jäst och olja.
Tillsätt linfrön och gramhamsmjölet, rör runt.
Arbeta in vetemjölet efter hand tills den känns smidig.
Låt jäsa 30 minuter. 
Knåda igenom degen och dela den i 24 bitar. 
Forma den till bullar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
In i ugnen i cirka 10 minuter, 250 grader.
 
 
 
 
 
 
 

Pan-Pizza

När man spenderat större delen av dagen med att frysa ars...t av sig i en kall och dragig idrottshall och sedan i ett komalikt tillstånd försöker få upp värmen under en tjock filt i soffan där man till och med somnar till tillsammans med dottern, när man då blir tillfrågad av sin moder om man vill ha resterna av deras kalkonlunch, blir man väldigt glad.
När man sedan smakar av såsen som är så god och smakar så mycket barndom, kommer faktiskt en liten tår i ögat. (Note to self: Se till att hänga över mammas axel när hon gör sås snart. Ingen kan göra sås som hon)
 
Så jag har inte lagat något mat idag. Men bara för att jag vill att ni skall tycka det är värt att titta in på min blogg varje dag, får ni ett bra recept på en slags panpizza. Den är så bra att skära i bitar för att sedan ha i frysen och ta fram som "mellis" till både stor och liten.
 
Deg:
25 gr jäst
2 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl 
 
Tomatsås:
1 st gul lök
2 st små vitlöksklyftor
0,5 del olivolja
1 dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater
1 msk socker
2 msk balsamvinäger
1 tsk salt
peppar
2 msk torkad oregano
 
Fyllning
Cirka 7 dl riven ost
1 mozzarella
1 paket skinka eller salami
lite pesto som klickas över
urkärnade svarta oliver.
 
Gör gärna tomatsåsen först i väldigt god tid så kan den stå till sig tills det är dags att göra pizzan.
Skala och finhacka löken. Hetta upp olja och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt övriga ingredienser. Låt småkoka i 15-20 minuter tills såsen kokat ihop och är tjock. Smaksätt med oregano, eventuellt mer salt och peppar.
 
Gör degen. Smula jästen i en bunke och rör ut den med ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Knåda den smidig på ett bakbord. Låt degen jäsa ½-1 timma. Smörj en långpanna med olja och tryck ut degen i långpannan. 
 
Strö ut ett gansk tunt lager tomatsås på degen. Strö över den rivna osten . Skär skinkan i strimlor och strö på pizzan. Skär mozzarella i skivor och lägg ut den på pizzan. Sedan klickar du ut några klickar pesto vart du vill på pizzan och till sist avsluta med oliverna. Ställ in mitten av ugnen i ca 10-15 min. 
 

Våffla och sockerkaksmuffins

Idag när barnen kom hem från skolan fick de våfflor. Jag gjorde med flit en rejäl laddning smet häromdagen så det räckte även till idag. Bra beslut då. Jag kan inte lägga ut mitt våffelrecept för jag har inte hittat något som är riktigt grymmegott. Har du det tipsa mig gärna.
Jag kan däremot tipsa om hur gott det blev en gång när jag rev äpple i smeten och sedan när våfflan gräddat klart vände jag den i socker och lite kanel och serverade med en liten klick grädde.
Kan lite chokladsås fungera till tro? Kanske borde testas. Borde bli en grymt bra efterrätt när man ätit något som inte är så mättande.
 
Sedan gjorde jag pastasallad till matsäckarna som måste med i morgon till fotbolls- och handbollsmatcherna. Som bas brukar jag ofta blanda lite creme fraiche och pesto med pastan och sedan blir det Kajsa Varg-metoden. Tur att mina barn gillar en hel del kul varianter. Medans jag håll på med det började jag även göra i ordning för tacokväll. Tydligen var det väldigt länge sedan vi hade det informerade dottern mig om. 
 
Ja, sedan skall jag stå i kiosken för handbollen i morgon och då är det uppskattat om man har med sig något hembakat. Så under tiden köttfärsen puttrade gjorde jag mina grymma Sockerkaksmuffins. De är så bra att egentligen borde jag ha betalt för att lägga ut dem här. Precis så goda är de. But I give it to you freely...
 
Nu är jag rätt trött på mitt kök. Vill inte sätta min fot där mer i kväll. Någon som har lust att komma och röja upp?
 
Nä hä, inte det. 
 
Sockerkaksmuffins
12 st normalstora. Sätt pappersformar i ett muffinsbleck så håller de formen.
Ugn 175 grader i cirka 25 min.
 
200 gr smör, rumsvarmt
2½ dl strösocker 
vispas ihop med elvisp.
3 ägg, tillsättes ett i sänder. Rör om ordentligt. Smeten är grynig vid det här laget.
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker
blandas först tillsammans och sedan ned i äggsmeten.
Klicka i formarna. In i ugnen.
 
Jag brukar alltid trycka i bär, typ hallon. Men idag skulle jag göra mig till och tryckte i Non stop. De ser inte kloka ut men hoppas att de blir goda i alla fall.
 
 
 

Toast

Vissa hushållsmaskiner använder vi mer än andra och vår smörgåsgrill har verkligen fått bekänna färg. Den har används flitigt under åren. Ett tag var det mycket banan/curry/ost t ex som vi fyllde mackorna med och sedan grillade.

Idag blev det en för oss ny variant som verkligen piggar upp en på en tisdag. (Tycker tisdagar är veckans tråkigaste dag, till skillnad från den synnerligen trevliga onsdagen)

Kycklingtoast

Krydda kycklingfilé rejält. Stek den färdig. Skiva sedan i tunna skivor.
Stek bacon.
Skiva en god ost och lägg på en macka. Lägg sedan på kyckling, bacon, mozzarella och skivad rödlök. Lägg på ytterligare en brödskiva. Tryck ihop så gott du kan och grilla sedan i smörgåsgrillen.

Nästan fredagsmysgott!

Bon appetit!


Meatfree monday

Min matlagningshelg var under all kritik. Det var rester till modern, IKEAs köttbullar till barnen och mannen som jobbade natthelg och mestadels sov dagtid har jag ingen riktigt koll på vad han åt. Helgen avrundades med att vi satt med varsin påse från en viss snabbmatskedja med ett gyllene M. På det viset blir man ingen "domestic goddess". Ja ja, så kan det bli.
 
Idag är det måndag och nya tag. En vegetarisk måndag. Familjen hoppar väl inte jämfota av entusiasm men jag tänker att det kan inte vara fel att försöka tänka mat utan kött ibland. 
 
Pasta med gräddstuvad grönkål

Koka en förpackning pasta "of your choice"
 
Stek en hackad lök i en klick smör.
Lägg i grönkål tillsammans med löken (till exempel en förpackning av den frysta Harplingekålen som tinats och hackats. Tyvärr hade jag ingen kål kvar från Källdalens grönsaker. Synd det hade jag gillat)
När det stekt en stund tillsammans. Salta och peppra. Ev en klick sirap. Häll på 1-2 dl grädde. 
 
I receptet jag inspirerades av skulle man steka valnötter i en het, torr panna cirka två minuter. Tyvärr hade jag inga valnötter hemma, men jag tog pinjenötter, pecannötter och lite cashewnötter istället. 
 
Blanda pasta och grönkål och strö sedan över nötterna. 
 
 
Det var riktigt gott.  Barnen åt väl inte med jättestor aptit så det blev en del rester. Jag gjorde i ordning ett par matlådor...
stekte sedan ett paket bacon och la ovanpå. 
Ja ja, det blir ingen köttfri tisdagslunch. 
 
 

Ett bröd med lite speciell smak

Jag förvarar det här receptet under fliken julmat i en receptpärm här hemma (Ernst julbröd med äpple och valnötter heter det) men jag tror jag byter plats på receptet. Det konkurerar för mycket med smakerna på julbordet tycker jag. Det smakar mycket och lite annorlunda. Jag tycker nog bäst om brödet med en bit grönmögelost till kaffe, sådana där tillfällen när vill ha något rejälare. Det håller sig länge framme, men en del av brödet skivar jag i tunna skivor och förvarar i frysen. Lite lagom att ta fram så där när andan faller på och man har en god mögelost hemma. Nu tog jag de sista skivorna igår så det är dags för att baka en ny laddning. Bara att slafsa ihop, ingen jäsning krävs.
 
 
Bröd med äpple och valnötter

2 dl gramhamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetekli
1,75 dl vetegroddar
2 dl rågmjöl
1 liter lättyogurt
2 dl mörk sirap
3 tsk salt
5 tsk bikarbonat
2 dl valnötter
3 st äpplen (i små tärningar)
 
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt därefter fil och sirap. 
Rör om och häll degen i två smorda formar (1½ liters)
Grädda i 75 min 200 grader
 
 

Inbakad fläskfilé med hasselbackspotatis

Så grymt omodern mat, på mer än ett vis, blev det den här kvällen. Men ack så gott. Inbakad fläskfilé med hasselbackspotatis.Vad skall det bli här näst undrar ni med viss bävan. Tänker hon drista sig att göra en Flygande Jakob snart eller? Mycket möjligt. You can take the girl out of the eighties but you can´t take the eighties out of the girl.
 
Tror ni inte jag blev glad när jag rafsade runt lite i frysen och hittar sparris. Det blev ju så fint till. Längtade jag inte efter våren innan så gör jag det nu. Åååååh-vårprimörer. Det är inte samma sak så här. Sparrisen blir lite ledsen i frysen och inte så spänstig. 
 
 
Nu:
Ta fram två stycken ark av fryst smördeg så de får tina lite.
 
Gör sedan i ordning potatisen. Skala och skar potatisen i skåror, äsch ni vet hur man gör Hasselbackspotatis. (Jag snålade inte med det smälta smöret jag penslade på.)  Ugn 225 gr i c:a 45 min. 
 
Skär en fläskfilé i 1½ cm-stora skivor. Stek dem klara, salta och peppra. Blanda Philadelfiaost med vilka kryddor du vill. (jag tog paprikapulver och en god vitlökskrydda jag har som verkligen smakar riktig vitlök.)
 
 
Kavla ut smördegsbitarna. Dela varje bit i fyra delar. Lägg en rejäl klick av philadelfiablandningen på en fläskfilé bit och linda rund smördegen. Pensla med vatten och strö över sesamfrön. In i till potatisen i ugnen, så får de samsas där i cirka 20 minuter. 
 
 
 
 
Jag tog färdigköpt Bernaissås till. Det blev så där. Lite för stabbigt. Bättre hade det varit om man gjort en rödvinssås eller liknade till tror jag.
 
För övrigt. Drick något gott till och du kommer att vara så nöjd efter den här maten. 
 
Diskat och klart!
 
I morgon skall jag spisa opera. För första gången i mitt liv. Turandot. Häpp!

Köttfärspaj

Det här receptet måste ni spara ända till hösten. För när ni kommer hem från skogen, glada och trallande med trattisar i svampkorgen kommer ni vara så tacksamma att ni har det här receptet. Fy rackarns vilken god paj. (jag hade lite torkade trattisar och kompletterade även med champinjoner idag, antagligen är pajen väldig god även utan svamp). Varken balsamvinäger eller honung har jag haft ihop med köttfärs förut men det var en hit. 
 
Det är senap i också. Jag tycker alltid att det står Dijonsenap i recept, fast det är sällan jag använder det. Det blir senapen jag köpte på Bornholm, senapen jag fick i present eller PG´s senap istället. Typ så. 
 
Köttfärspaj med trattkantareller
 
Gör en deg (eller rättare sagt två eller tre och lägg i frysen till en annan gång.)
Deg:
150 g smör
3 dl mjöl
2 krm salt
4 msk vatten
 
 
Fyllning:
1 gul lök
En bit purjolök
400 g köttförs
ett par rivna morötter
trattkantareller
0,5-1 msk dijonsenap
1 msk kin. soya
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk flytande honung
2 dl gräddfil
riven ost
s&p
 
 
Gör degen. Låt stå kallt en stund. Stek färs, lök, morötter och svamp. Krydda med s&p. Rör ner senap, soya, balsamvinäger och sist gräddfil. Det skall koka ihop ett tag innan du lägger i gräddfilen. Smaka av med honung och ev mer s&p. Tryck ut degen i pajform. Lägg i fyllningen. Riv över ost. Grädda 20-25 min. Ugn 225 grader.
 
 

Gott mos

Potatismos och köttbullar. Potatismos gör jag inte på något speciellt sätt, det ända som kanske inte alla gör är att jag kryddar med lite, lite muskotnöt i moset. Det vet jag inte om det är vanligt. Diskuterar sällan potatismos. 
 
 
Köttbullarna är goda. Det är våra julköttbullar som jag gör en jättesats av till jul och sedan har i frysen ett tag framöver. Känner mig inte så motiverad att lägga ut receptet så här "off season", bloggar jag fortfarande framåt jul så lär det dyka upp då. Det mysiga med det receptet är att man låter havregryn svälla i vichyvatten och det gjorde alltid min mormor när hon gjorde köttbullar. Så jag tänker alltid extra på henne när jag gör dessa. Tyvärr, har jag ingen aning om hur hon gjorde sedan med sitt recept. Kommer bara ihåg att jag älskade hennes köttbullar. Mina julköttbullar kryddas med lite malen kryddpeppar och är ett recept från Allt om mat.
 
Det enda då som blir kvar att tipsa om efter kvällsmaten är då purjolöken. He he. Jag hade glömt hur gott det är att koka lite purjolök i lite lättsaltat vatten och ha till maten. Idag kom jag ihåg. Det var bra. 
 

Soup of the day

Morotsoppa.  Ville inte ha det som rubrik för då kanske ni inte går in och läser inlägget och det vore ju synd. Soppan är god, blir rätt söt i smaken. Mina barn tycker mycket om den, kanske troligast för att man häver i en burk färskost med vitlök och örter.
Den här gör vi ofta, nej vi gör den väldigt, väldigt ofta. 
 
Morotsoppa

Cirka 7 st morötter, rivna
1 dm purjolök, strimlad
Detta fräses i en stor gryta. Häll på cirka 1 liter vatten.
Smula i två hönsbuljongtärningar. Låt koka i 5-10 minuter.
Blanda i en burk färskost med vitlök och örter och se till att den helt utrörd i soppan. 
Smaka av med salt och peppar. 
 
 
 
 
Prova den, den är väldigt god, men bjud inte mig. Jag är så trött på den. Men vad gör man inte för sina barn. Jag åt macka till kvällsmat.
 

Baconbiffar

"Vad goda biffarna blev" sa maken när jag ringde hem från jobbet idag.
"Vilka biffar?"
"De biffarna du hade skrivit upp på din matplaneringslista"
"Biffarna med bacon i, har du gjort dem?" 
"Ja och de blev jättegoda"
"Men, men har ni sparat till mig?"
 
De hade de gjort och han hade rätt. De var jättegoda. Jag åt dem nu när jag kom hem. Det var inte fel. Hur roligt jag kan tycka det är att stå i köket så är det svårslaget att det finns mat klar när man kommer hem och är hungrig. 
 
Gissa om jag kommer att fortsätta med mina matplaneringslistor och se till att ingredienserna finns hemma. Förutom att det motverkar deppigheten som infinner sig när man kommer hem, öppnar kylskåpet och skall komma på något just då att äta, så får det äkta hälften som inte tycker denna planering är fullt lika roligt att fixa till rätterna om han är hemma. Win/win. 
(Det kan gå veckor utan att jag planerar, då lackar jag ihop. Men det är inget jag tänker erkänna på min blogg...)
 
Baconbiffar
 
500 g nötfärs
1 pkt bacon, fint strimlad
3 msk finhackad lök
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad, färsk timjan
1 tsk fransk senap
1 msk konc. kalvfond
sv. peppar
 
Stek bacon och lök någon minut för att sedan få svalna.
Blanda ihop alla ingredienser, smaka om du behöver salt. Baconet är ju salt. Forma till åtta biffar som steks i 3-4 min på var sida. 
 
Till detta var ett recept på en tomatsås gjord på tomatpuré men den var så himla trist att den får ni inte receptet på. Ni kan säkert göra en mycket godare tomatsås själva.
 
 
 
Servera med bandspagge och grönsaker. Om ni smular lite valnötter över, behöver ni inte äta så mycket pasta till. Det är gott och blir lite "spännande" knaprigt. (Ursäkta mig vad tetigt det lät). Man behöver inte så mycket kolhydrater så här på kvällen i alla fall. Åtminstone inte i januari.  
 
 

Lamminnerfilé med vitlök och rosmarin

Har alltid känt att det är lite trixit att steka till en köttbit. Har liksom inte fått upp något köttstekningssjälvförtroende. Det kan bero på att jag sällan övar, överlåter det gärna åt maken. Men nu blåser förändringens vindar, fru Johansson skall börja steka kött.
 
Köpte lamminnerfilé häromdagen, har längtat efter det länge och idag blev det söndagslunchen. Det är ju ett rätt lätt övningsobjekt. Läste mig till att 2-3 minuter på var sida var lagom. Hällde upp lite olja, hackad rosmarin och vitlök och masserade in det i köttet. Lät det sedan ligga framme ett tag. Stekte filéerna sedan i smör. 
 
 Inte farligt alls...;)
 
Potatis skalades och klyftades, blandades med olivolja, lite honung och Sambal oelek och in i 225-gradig ugn i 20-30 min. Tiden beror ju mycket på hur mycket potatis det är. Fick tips igår att bereda potatisen på det viset och det blev så gott. 
 
Vi åt detta med mycket kokta grönsaker och rivna morötter, det är liksom det jag tror på och som mer ska bli min melodi. Fylla tallriken med mycket grönsaker, men ändå äta det jag vill. Men inte så mycket av allt det andra, hela tiden. Äta god potatis och en god köttbit, råga tallriken med fina grönsaker.
Potatisen, pastan och brödet vill jag skall vara med, men inte i enorma kvantiteter. Jag vill äta så. Och så vill jag röra på mig, mycket. Det kan nog bli bra. Vi får se. Jag lär väl rapportera.
 

Korsikansk köttgryta

Ett härligt långkok som blir så bra. Det är en minimal arbetsinsats, det krävs i princip bara att man går hemma och dräller och kan röra om i grytan lite då och då. Det bästa av allt är att du gjorde den igår så idag när gästerna kom var den klar och mer smakrik än den var igår.
Högrev, en prisvärd köttbit som blir så god när den fått koka så den nästan faller isär. 
 
Korsikansk köttgryta

1 kg högrev
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
150 g rökt sidfläsk
500 g krossade tomater, ta inte allt från början utan 3/4, du kanske inte behöver riktigt allt
örtkryddor (timjan, lagerblad, persilja)
2 dl vitt vin
s&p
ev 300 g svamp
parmesan till servering.
 
Skär lök i tunna skivor, finhacka vitlök, fräs i olivolja utan att det tar färg. 
Skär kött i munsbitar, tärna fläsket och fräs tillsammans i en annan panna. Lägg sedan över det i samma gryta som löken. Lägg in resten av ingredienserna och låt sjuda i 2-3 timmar. 
 
Äts med bandspaggetti och riven parmesan.
 
Jag tycker även det är trevligt att servera syltlök, oliver och ölkorv i skålar vid sidan om så man kan plocka lite som man vill till grytan. 
 
 
Den här grytan tycker jag är så god att jag nästan vill tvinga folk att göra den. 
 
Receptet har jag hittat i Tomas Tengbys bok Välkommen på middag.

Lax med dillsås

Så gott det va'! Så enkelt det va'!.
I give you;
Lax i dillsås

Lägg 4 st portionslaxar i en ugnsfast form.
Värm 1 dl crème fraîche, 2 dl grädde, 200 g Philadelphiaost i en gryta, tillsammans med 1 fiskbuljongtärning, 1 tsk Sambal oelek, 2 msk dill, s&p och häll över laxen. Riv en god ost över, typ 2 dl.
In i 200-gradig ugn, cirka 30 min.

Man får äta vad som helst till, men mest rätt är nog lite ris och massor av goda kokta grönsaker. Nom nom!


Honungsrostad fruktmusli

I morgon börjar vardagen igen. Efter en väldigt fin ledighet känns det väl sisådär just nu men det ordnar till sig bara man kommer igång igen. Man får göra det man kan för att få piff på vardagen. Ett bra piffningssätt är Honungsrostad fruktmusli (det tyska u´t saknas pga bristande kompetens) till frukosten. 
 
Det är ju alltid svårt att vara säker i sådana här frågor men detta kan vara världens godaste musli.
 
Varsegod, här kommer receptet.
 
Honungsrostad fruktmusli

7 dl cornflakes
4 dl havregryn
1½ dl havrekli
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl grovhackade hasselnötskärnor
1 tsk salt
Detta blandas med 
1½ dl flytande honung
 
Häll på en plåt och rosta i mitten av 200-gradig ugn i 12-15 minuter. Rör om då och då. 
När muslin har svalnat blanda i 
 
200 g torkade, mjuka aprikoser (strimlade)
1½ dl russin
 

RSS 2.0