Lövbiffrulader

Sladdar in i mataffären, vet inget, tittar i charken, väljer lövbiff. Går vidare, plockar med en liten förpackning Serranoskinka. 
 
Kommer hem, lägger ut lövbiffarna. Kryddar med s&p, paprikapulver och vitlök. Serranoskinkan på, en skiva Västerbottensost rullar sedan ihop dem och fäster med en tandpetare. 
 
Har köpt fem små lövbiffar till min matglada familj på fyra. Suck! Tur att det finns korv i kylen. 
 
Börjar grilla, potatisen är kokt innan och har bara fått lite olja och salt på sig. Stekhällen strular lite för mig
 
Lägger i hop allt på grillsidan
 
Serverar
 
Blir ombedd av familjen att komma ihåg hur jag gjorde rulladerna. De blev jättegoda.

På grillen

Jag kan vara lite sen i starten men sedan när jag kommer igång, så rackarns, är det fart på mig. Som det här när grillsäsongen börjar (ja, jag vet att man kan grilla hela året om men det är något visst när temperaturen är vänligt sinnad), då ser jag många facebookuppdateringar om grillning innan jag kommer igång. Men nu är verkligen grillen igång i den här familjen. Det har den väl i och för sig varit ett tag nu, men starten var ändå väldigt sen. Vi har gjort pizza, som jag avhandlade för några inlägg sedan och nu, potatis och kött i lite olika variationer. 
 
Jag tycker om när jag tänkt till och har en grundplan med maten några dagar framåt. Att ingredienser finns hemma och det bara är att sätta igång med matlagningen, då känns det inte alls jobbigt utan är bara lustfullt.
 
Jag gillar också skarpt de unika tillfällen då jag en ledig dag, när jag ändå håller på i köket och gör frukost liksom fixar till resten av dagens mat. Det finns ju faktiskt dagar när man inte vill stå i köket hela dagen. (Jaså??). Igår blev en sådan dag. Jag kokade små runda delikatesspotatis, gjorde köttfärssås av hälften av nötfärsen jag hade i kylen och gjorde "järpar" av resten. Kryddade helt enkelt färsen med en färdig Cevapcici-krydda och formade i järpstorlek. 
 
 
Så när kvällen kom så var det bara att grilla den förberedda Cevapcicin. Den kokta potatisen hällde jag ut på en plåt, hällde olja och flingsalt över, joxade runt och så in i ugnen ett tag på 225 grader (Snodde tipset från kära grannfrun som fyllde år och jämt häromdagen, såg i ögonvrån att hon gjorde typ så när köttet lades på grillen. Frågade inte exakt hur hon gjorde men det måste vara något sådant i och med att hon hade mängder av potatis som blev färdigt snabbt och blev god).
 
Är ju ingen särskild vacker mat, men gott blir det.
 
Lite vitlökssås och haricots vert till är fint.
 
Köttfärssåsen då? Tja, den blir dagens mat. Så det blir ingen matlagning idag. Tur är väl det för här har jag suttit och meckat lite med bloggen lite för länge, filat till kategorier och annat. 
 
När jag inte planerat mat, blir jag sur och aggressiv. Tyvärr händer det lite för ofta. Men ibland kan panikhandling i mataffär en halvtimma innan man är akuthungrig bli rätt bra. En liten trevlig lövbiffhistoria blir det i nästa inlägg... 
 
...en cliffhanger...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thé på maten

 
Mycket mynta, lite kinesisk evighetsört och lite söt stevia på det. Fräscht i sommarvärmen.

Ego-mat

När maken jobbar natt hela helgen och därmed sover bort hela dagarna och när man steker upp lite överbliven potatis och korv till barnen till lunch. Ja det är då man gör precis vad man vill till sig själv, det där man anar inte riktigt går hem hos de andra i familjen.
 
 
Man kokar ett ägg. Man öppnar en burk kikärtor och en burk kronärtskockshjärtan. Ta fram en burk inlagd paprika ur kylen och skivar upp lite grann. Blandar detta med lite olivolja, salt och peppar. Lite hackad bladpersilja och koriander strös över. Du äter detta tillsammans med tomat och svarta oliver och vet att just sådan här mat mår du så bra av och du blir så nöjd och glad. 

Gratäng

Gratänger och grytor är väl trevlig mat att laga? Det tycker i alla fall jag. 
 
 
Jag följde nedanstående recept någorlunda, fast jag delade upp det i två byttor i stället. Det mest för jag ville samla poäng hos dottern och inte lägga champinjoner på den ena. Vad som först tycktes smaka av segerns sötma fick en beskare smak. Hon var glad för svampbristen men tyckte det smakade förmycket av ädelosten. Jaja, man kan inte vinna jämt ;). Resten av familjen tyckte det var gott.
 
Koka 2 dl ris. Lägg det i en smord form.Lägg stekta eller grillade kycklingbitar på riset. Koka upp 3 dl grädde, rör ut 140 g ädelost i grädden. Häll även det i formen. Skiva ett gäng champinjoner och lägg överst. In i 225-gradig ugn i cirka 15 minuter. Gör det och du får en synnerligen hemtrevlig middag.
 

RSS 2.0