Pizza

Igår kväll blev det pizza i det här huset. Hemmagjord pizza tycker jag ofta är så mycket godare än köpepizza. Just den här, som vi kavlar en tunn botten och lägger på grillen, blir helt outstanding. Variationerna är oändliga. Igår blev det väldigt basic, men gott ändå. Vi gjorde inte ens tomatsåsen själva denna gång (brukar göra en rejäl laddning och frysa in i mindre påsar) men nu skulle det gå snabbare idag. 
 
Vi har en gasolgrill som vi får upp i 300 grader samt en pizzasten. Tekniken att få detta att fungera smidigt har förfinats. Vi kavlar ut degen på bakplåtspapper och låter det följa med på grillen. Ibland gör vi ett gäng mindre bottnar, så får var och en designa sin egen pizza av tillbehören som finns tillgängliga. Men igår skulle det som sagt vara lite effektivare och vi gjorde fyra stora likadana och delade broderligt på dem efterhand de blev klara. 6-7 minuter tar det.
 
 
Det går ju att variera pizzor i det oändliga. Enda måstet i den här familjen är mozzarella. Åååååh, det blir så gott. Gott är även lite parmaskinka på toppen. Lätt att göra grymt goda veggopizzor, färska champinjoner och sparris mm, blir ju suveränt. Eller som vi åt mycket när vi var i Tossa de Mar i Spanien ett år, "Four Cheeses", med fyra olika ostar enbart, någon grönmögelost som en utav dem. Det var också riktigt fina grejer. Inte fel heller att ringla lite olivolja över pizzan när den är färdig. 
 
Pizzadegen vi använde denna gång var från Leila Lindholms underbara kokbok "One more slice".
 
Grundrecept pizzadeg
4 stora pizzor
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5½-6 dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. 
Tillsätt durumete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk. 
Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. 
 
 
 
 På med pizzan, sedan locket på
 
Färdig pizza efter sex minuter.
 
Violá
 
   
En god coleslaw till.
 
       
Sedan grejar man lite till,
men blir sedan så seg att man få gå och lägga sig. 
 
 
Nu är det dagen därpå och idag skall dottern firas. Denna underbara unge, fyller 13 år. Nu bor det bara tonåringar i det här huset. Ja, deras åldrande föräldrar också.
 

Baconinlindad potatis

Det blev en väldigt god och mysig kvällsmat idag. Har velat testa att grilla baconinlindad potatis ett tag och "tonight was the night". Buslätt. Bara koka färskpotatis och låta dem svalna lite. Häll rapsolja över och vänd runt potatisen. Linda runt  en baconbit (jag delade en skiva i tre, lite snålt men det funkade) och trä dem på spett som du blötlagt innan. Grilla tills baconen har fått färg. Strö över rostade sesamfrön. 
 
 
Det kan hända att potatisspetten blir lika goda även om de inte görs en solig fredagskväll, drickandes ett glas rosé till samtidigt som du lyssnar på Spotify på en över 30 år gammal skiva av Airplay, men det är dumt att chansa. Höja volymen rejält bör man göra under låten "Nothing you can do about it" samt fixa till en god sallad, lite andra grönsaker att grilla samt kycklingspett. Du ser till att du hör musiken ut till grillen, sedan är det bara att sätta i gång.
 
 
 
 
 
 
 

Omelett

Tar och smyger in ett litet inlägg igen. Känner att blogglusten börjar komma smygande inpå mig igen. 
Har bl.a. varit och smakat lite på London igen under min bloggfrånvaro. 
 
Här tar sonen ett bett av Big Ben för att nämna något exempel.
 
Barnen är ju mitt inne i sommarlovet, maken har varit lite skiftledig och jag jobbar igen efter Londonresan, så våra mattider synkar inte alltid. Det ger ju ypperliga tillfällen att laga sånt till sig själv som resten av familjen inte jublar över. Hade en getost i kylen, så när jag gjorde mig en omelett häromdagen, smulade en hel del av den över omeletten innan den var helt färdig i stekpannan. Stekte även lite champinjoner till. Det blev jättegott och känns som ett bra tips till min nystart här. 
 
 

Matpaus

Jag gör en liten bloggpaus. Jag har drabbat av lite tidsbrist, prestationsångerst och lite dåligt självförtroende, typ inte skall väl jag hålla på detta-aktigt. Jag kommer säkert igång med ökad kraft, gillar att skriva, vet inte riktigt när dock. Men för att pausa med flaggan i topp så tycker jag att ni ska steka en näve färsk salvia i rejält med smör. Blanda runt dem med nykokt pasta och njut. Vill du verkligen "give yourself a treat" så stek även lite färsk sparris och blanda med.

Linssallad med mozzarella och mango

Om du vill ha en matig sallad kan du göra så här;
 
Du tar cirka 5 dl gröna linser (från burk eller hemmakokta) och lägger i en skål och tillsätter
1 röd hackad chilifrukt utan kärnor
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackade soltorkade tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 dl hackad bladpersilja
1 rejäl näve basilika
lite flingsalt
sv peppar
Blanda runt detta ordentligt. Häll ut på ett snyggt fat. Om du inte varit korkad nog och ätit upp mozzarellan x 2 du köpt för ändamålet, fördelar du den över salladen. (Har du ätit upp den är du tacksam att du hittar en bit grönmögelost i kylen)
Tärna en färsk mango samt en bifftomat du fick av din goa granne, så har du en fantastisk sallad till kvällen. Låt väl smaka. 
 
Gott tillsammans med ruccula. Tänkte även när jag åt att lite knäckta valnötter också över salladen hade varit gott. Det var kanske grönmögelosten som bidrog till den känslan. 

Pizza

Hur goda intensioner jag har så orkar jag inte alltid uppfylla dem. Jag skall nog inte ge sken av något annat här i bloggen. Skulle det alltid vara hemmagjord mat här så skulle jag inte hinna med något annat. Jag är tillräckligt dålig på att få tid till allt annat som jag vill och behöver. Bland annat så ligger här ett antal böcker som jag vill läsa här och samlar damm och ibland undrar jag om mina vänner skulle känna igen mig om de råkade se mig...
 
Ja ja, så det händer att det blir även halvfabrikat i det här huset. Det här var ett ovanligt lyckat sådant.
 
 
En färdig pizzadeg och tomatsås som fick lite sällskap av strimlad rökt skinka, champinjoner, oliver, mozzarella, riven prästost och färsk basilka och oregano och som fick lite olivolja ringlat över sig, blev jättegott. Åts ihop med en coleslaw (som också köpts färdig och blandats upp med lite färsk, strimlad vitkål) 
 
 

Lökbröd

Det här brödet är väl inget som man kanske vill ha till frukost men till en soppa är det perfekt. Det smakar inte så mycket av vare sig löken eller vitlöken, har bara en lite matigare känsla. Bakade dem till sonens konfirmation. Var för forserad då för att ta kort, men har frallor kvar i frysen att plocka fram vid behov. Vid ett sådant behov, passade jag på att fota. Har liksom fått för mig att det blir lite roligare att läsa här om jag kompletterar med en bild.
 
 
Så kul blev den här bilden.
 
Saftig lökbröd

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2½ dl mellanmjölk
5 dl vatten
50 g jäst
75 g smör, smält
½ dl sirap
7½ dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl
 
Hacka de gula lökarna och stek dem i lite smör på svag värme tills de blir genomskinliga. Skala och hacka vitlöksklyftorna i små bitar. Rör ut jästen i den kalla mjölken och tillsätt rumstempererat vatten. 
Tillsätt vitlök, lök, salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjölet, lite i taget. Blanda ihop till en smidig men ganska lös deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1½ timme.
 
Tag upp degen på mjölat bakbord och forma den till 24-28 bollar. Lägg 6-8 bollar glest bredvid varandra i en rund form på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med lite vatten och strö över lite oregano. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. 
Grädda sedan i 250 grader, längst ned i ugnen i 13-16 minuter.
 
Receptet hittade jag i tidningen Hembakat, som för övrigt är en jättemysig tidning.
 
 

Raberberpaj

En, gång för mycket länge sedan hade jag inte en skrälldus av kokböcker och allehanda recept. Livet var lite enklare då ;). Ville jag göra ett recept igen, visste jag vad det fanns. Det kan rätt lätt bli ett bekymmer idag när jag har det liiite annorlunda. Kanske tur att jag har den här bloggen, om ingen annan har glädje av den så har i alla fall jag det. Jag kan hitta mina gamla favoriter. 
 
Det finns några recept från den tiden, då för länge sedan, som jag allt som oftast fortfarande gör. Bland annat den här raberpajen. Det är nästan det enda jag gör med raberber. Jag tycker den blir grymt god. Det tjocka täcket fungerar så fint till den sura raberbern. Jag vet exakt i vilken kokbok jag har detta recept och när jag plockar fram boken så öppnar sig boken i pricip på rätt ställe. 
 
Igår var dottern med pappa på jobbet och som praktikant så ska man ha med sig fika tydligen. Så jag kan väl inte ta åt mig äran för att ha gjort den här pajen direkt, det var väl mest Alice, men jag vill ändå dela med mig av receptet. Vi hade inte så mycket rabarber, utan fick komplettera med fjolårets jordgubbar som fanns i frysen.
Det blev gott, godare än med bara rabarber... Tydligen. Det sa Alice. Vad vet jag? Inte en smula passerade mina läppar. Bitter? Japp, lite ;)
 
 
Min lätta raberpaj

Smuldeg:
300 g margarin eller smör
1½ dl strösocker
4½ dl vetemjöl
4½ dl havregryn
 
Fyllning:
Ca 3 liter skivade raberber (så mycket har jag aldrig haft till denna paj)
3-4 dl strösocker
4 msk potatismjöl
 
Lägg raberberna i en stor ugnssäkerform. Blanda socker och potatismjöl. Strö detta över raberbern. 
Smält margarinet i en kastrull. Rör ned socker, mjöl och havregryn. Strö den smuliga degen över rabarbern.
Grädda pajen i 225-gradig ugn i 20-25 minuter. Pajen skall få lite fin färg. 
Servera med vaniljvisp t ex.
 

Risonisallad med vitlöksfräst halloumi

Det är bara jag och sonen ikväll. Dottern är med pappa på jobbet. Förutom att vara ett synnerligen trevligt sällskap, är det väldigt roligt att äta med sonen. Han är nyfiken på det mesta, vågar prova och kan verkligen njuta av mat. Han liksom jag är väldigt förtjust i halloumi, så jag tyckte det var ett ypperligt tillfälle att testsa denna sallad. Receptet rev jag ut från en tidning och har hängt på kylskåpsdörren ett bra tag. 
 
Vi tyckte detta var så gott, jag suckade lyckligt mellan nästan varje tugga.
 
Risonisallad med vitlöksfräst halloumi
 
Koka 4 port risoni
I en stor skål gör en dressing på 
2 msk olja från soltorkade tomater
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk senap 
 
Skala en liten rödlök och skiva i tunna skivor. Strimla en kruka romansallad och så många soltorkade tomater du känner för. Lägg i dressingsbunken, även en rejäl näve ruccula. Stek 1 dl solrosfrön i torr stekpanna och lägg även det i bunken. Blanda runt. 
 
Tärna halloumi och stek i lite olja. När den fått fin färg, pressa i en vitlökklyfta och stek en liten stund till.
 
Blanda även risonin i salladen. Häll ut på ett fat, lägg halloumin ovanpå, samt annat som du känner för. Goda oliver, god chark eller vad du vill. 
Äts med fördel i väldigt trevligt sällskap en sommarkväll och med god valfri dryck. 
 
Nu har sonen hamnat framför sin dator och jag på vår lilla baksida. Jag tycker att det känns rätt bra just nu. Det gör ju inte det jämt men just nu är det riktigt fint.
 
 

Försvinnande goda ostkex

Välkommen juni!
Jag tycker inte maj skötte sig exemplariskt men slutklämmen blev ju fantastisk i alla fall och "värmde upp en frusen själ" rejält. Det är magiskt vackert ute nu.
 
 
   
 
 Hur skall jag nu göra en snygg övergång till ostkex? Det går nog inte. Jag kör bara på. Tänker även göra inlägget ännu rörigare genom att avsluta med en bild på Justin.
 
Dessa kex är urgoda. Gjorde dem som "plock" till sonens konfirmation. Jag blandade ihop ingredienserna, formade till rullar och förvarade dem i kyl. När vi kom hem så värmde jag på sopporna (Kräftsoppa och Kycklingsoppa med pasta) som jag gjort innan och skivade upp rullarna och ta da, in i ugn och några minuter senare- Försvinnande goda ostkex. (Hade även gjort frallor med lök och vitlök, ni får det receptet också inom kort. Fungerade även de fint till sopporna)
 
 
Ostkex
Ca 80 st
200 g riven lagrad ost
100 g smör
3 dl vetemjöl 
1/2 tsk salt
1 msk kallt vatten
 
Blanda alla ingredienser utom vattnet i en matberedare, kör snabbt i hop till en deg. Tillsätt vattnet de sista sekunderna. Dela degen i fyra lika stora delar, cirka 10 cm långa. Lägg i kyl minst en timma. Skiva upp ca 1/2 cm tjocka skivor. På plåt med bakplåtspapper, in i ugn ca 8 min. 
 
Här är Justin. Min morsdagspresent från min dotter.
Han är hur söt som helst och värmde ett modershjärta
lika mycket som solen värmer oss nu. 

RSS 2.0