Lökbröd

Det här brödet är väl inget som man kanske vill ha till frukost men till en soppa är det perfekt. Det smakar inte så mycket av vare sig löken eller vitlöken, har bara en lite matigare känsla. Bakade dem till sonens konfirmation. Var för forserad då för att ta kort, men har frallor kvar i frysen att plocka fram vid behov. Vid ett sådant behov, passade jag på att fota. Har liksom fått för mig att det blir lite roligare att läsa här om jag kompletterar med en bild.
 
 
Så kul blev den här bilden.
 
Saftig lökbröd

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2½ dl mellanmjölk
5 dl vatten
50 g jäst
75 g smör, smält
½ dl sirap
7½ dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl
 
Hacka de gula lökarna och stek dem i lite smör på svag värme tills de blir genomskinliga. Skala och hacka vitlöksklyftorna i små bitar. Rör ut jästen i den kalla mjölken och tillsätt rumstempererat vatten. 
Tillsätt vitlök, lök, salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjölet, lite i taget. Blanda ihop till en smidig men ganska lös deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1½ timme.
 
Tag upp degen på mjölat bakbord och forma den till 24-28 bollar. Lägg 6-8 bollar glest bredvid varandra i en rund form på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med lite vatten och strö över lite oregano. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. 
Grädda sedan i 250 grader, längst ned i ugnen i 13-16 minuter.
 
Receptet hittade jag i tidningen Hembakat, som för övrigt är en jättemysig tidning.
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Äntligen, tjata lönar sig tydligen.

Svar: Jappseru! Tjat funkar på mig.
chestnut.blogg.se

2013-06-04 @ 07:10:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0