Pizza

Igår kväll blev det pizza i det här huset. Hemmagjord pizza tycker jag ofta är så mycket godare än köpepizza. Just den här, som vi kavlar en tunn botten och lägger på grillen, blir helt outstanding. Variationerna är oändliga. Igår blev det väldigt basic, men gott ändå. Vi gjorde inte ens tomatsåsen själva denna gång (brukar göra en rejäl laddning och frysa in i mindre påsar) men nu skulle det gå snabbare idag. 
 
Vi har en gasolgrill som vi får upp i 300 grader samt en pizzasten. Tekniken att få detta att fungera smidigt har förfinats. Vi kavlar ut degen på bakplåtspapper och låter det följa med på grillen. Ibland gör vi ett gäng mindre bottnar, så får var och en designa sin egen pizza av tillbehören som finns tillgängliga. Men igår skulle det som sagt vara lite effektivare och vi gjorde fyra stora likadana och delade broderligt på dem efterhand de blev klara. 6-7 minuter tar det.
 
 
Det går ju att variera pizzor i det oändliga. Enda måstet i den här familjen är mozzarella. Åååååh, det blir så gott. Gott är även lite parmaskinka på toppen. Lätt att göra grymt goda veggopizzor, färska champinjoner och sparris mm, blir ju suveränt. Eller som vi åt mycket när vi var i Tossa de Mar i Spanien ett år, "Four Cheeses", med fyra olika ostar enbart, någon grönmögelost som en utav dem. Det var också riktigt fina grejer. Inte fel heller att ringla lite olivolja över pizzan när den är färdig. 
 
Pizzadegen vi använde denna gång var från Leila Lindholms underbara kokbok "One more slice".
 
Grundrecept pizzadeg
4 stora pizzor
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5½-6 dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. 
Tillsätt durumete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk. 
Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. 
 
 
 
 På med pizzan, sedan locket på
 
Färdig pizza efter sex minuter.
 
Violá
 
   
En god coleslaw till.
 
       
Sedan grejar man lite till,
men blir sedan så seg att man få gå och lägga sig. 
 
 
Nu är det dagen därpå och idag skall dottern firas. Denna underbara unge, fyller 13 år. Nu bor det bara tonåringar i det här huset. Ja, deras åldrande föräldrar också.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0