Påskhälsning

Glad påsk på er. Hoppas påsken blir allt vad ni önskar.
Här har den potential att bli riktigt bra för utom att älskade sonen är på handbollsläger i Danmark. Fast det är bara rent egoistiskt, han är nöjd och där han vill vara.
I matväg har här idag lagats lite olika pajer, köttbullar m.m. Mysig mat att fixa med när man är på "pillamedmat/lyssnapåljudbok-humör. Recept kommer, fast nu behöver jag den lilla ork jag har kvar idag, till att koka kolakrämen till den chokladtårta ni fick recept på häromdagen.

Jag har engagerat mig i dukning till i morgon. Det gör jag aldrig annars. Jag brukar se till att gäster får typ en tallrik och bestik och så, men aldrig mycket mer. Men nu blev det en dukningschock. Nöjd, blev jag också. Sprang över till mamma för att låna lite snygga böcker och så var det nästan klart.


Ostpaj med färskpotatis

Bara lite snabbt så här, bara för att ni förtjänar att bli tipsade om den här pajen till påsk. Första gången jag åt den var det min kompis Anna som gjorde den till en midsommarknytis och jag tyckte den var genial. Matig och god, perfekt till buffé. Det blir ett fint varmt tilltugg, till kallskuret eller vad ni nu hittar på till påsk. 
 
Jag skall göra den själv, så jag lär väl redigera det här inlägget med bilder när den är tillverkad. Tänker inte köpa den färskpotatisen som säljs i affärerna nu, anar att den är urtrist. Nej, tänker tåla mig till den svenska kommer. Har köpt sparrispotatis som jag skall ha i detta recept nu till påsk, det borde bli bra. 
 
 
Ostpaj med färskpotatis (10 port)

500 g vetemjöl
1 msk strösocker
½ tsk salt
250 g rumstempererat smör
1 ägg + 1 äggula
knappt 1 dl vatten
 
Fyllning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
300-400 g kokt färskpotatis, skivad
3 dl riven västerbottensost
 
Garnering
200 g räkor utan skal
hackad gräslök
 
Arbeta in mjöl, socker och salt i smöret. tillsätt ägg och till slut vatten så degen blir smidig. Låt vila 1 timma. Kvala ut degen och lägg i formen, tryck till. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen i 30 min. Förbaka botten i 150 grader i 20 minuter. 
 
Vispa ihop äggen med grädde och mjölk. Fyll botten med potatis och ost, luftigt men upp till kanten. Häll på äggstanningen. Grädda i 30-35 minuteri 150 grader tills pajen stelnat. 
 
Garnera med räkor och gräslök om du vill.
 

Pippi får curry

En minimal anstränging i går och nästan ännu mindre idag, resulterar i en finfin middag, currykyckling med ris. Sånt gillar jag. Det som var svårast, som jag faktiskt lyckades med, var att komma i håg att ta fram en hel kyckling från frysen på morgonen. 
 
När kvällen kom och jag höll på att smågreja med annat, typ tvätt och sånt kul, så lade jag ner kycklingen (som jag sköljt av ordentligt) i en stor gryta. Den fick sällskap av en stor morot, kålrot, gul lök, purjolök, lagerblad och vitpepparkorn. Fast innan det fina sällskapet, så hade jag låtit vattnet koka upp och jag skummade av så väl jag kunde. 
 
,
Detta fick koka i 40 minuter, medans jag tålmodigt väntade...;)
 
 
Jag tog upp kycklingen och silade buljongen, sparade även morötterna.
 
Idag när jag kom hem från jobbet gjorde jag våfflor, men det hör verkligen inte hit. Men efter våfflorna så tog jag fram min kokta kyckling och tog tillvara på köttet och delade det i lämpliga munsbitar. Smälte sedan en rejäl klick smör i en gryta, vetemjöl vispade i och buljongen från kycklingkoket hälldes i efter hand under omrörning. När jag var nöjd med konsistensen så rörde jag i salt, svartpeppar och curry.
 
Tack och lov är denna curry god, fast ja, jag köpte den för burkens skull.
 
Lade i kycklingbitarna och morötterna som jag sparat. Till detta koktes ris. Kan det bli enklare? 
 
Så enkelt att det gav mig tid att leka med kameran och Instagram...;)
 
 
 
 

Om någon undrar

Om ni legat sömnlösa i natt och undrat över min senapsgravade sill, från ett nedanstående inlägg, får jag tyvärr meddela att det får bli några sömnlösa nätter till för oss.

Ni har ju inte sett bild på just den sillröran men den är såååå grön. Alltså riktigt oaptitligt limegrön. Tre dagar skulle den stå innan man skulle smaka av. Är det ätbar? Hälsovådlig?

Jag våndas!


Salviakyckling med citron- och persiljepasta

Jag gjorde Salviakyckling med citron- och persiljepasta idag för att jag är så löjligt förtjust i salvia. 
 
 
Döm om min förvåning när det är pastan som visar sig vara så god att det är nästan osannolikt. Kycklingen stekte jag för länge så den blev lite torr. Hade råkat använda det sista baconpaketet också så det saknades. Jag måste göra om detta snart igen. Göra om, göra rätt. 
 
Bladpersilja och lite citron bidrog till att göra pastan så god.
 
Salviakyckling med citron- och persiljepasta

Ca 600 g kycklingfilé
½ paket bacon
smör till pannan
½ kruka färsk salvia
flingsalt och nymalen svartpeppar
 
400-500 g pasta (gärna pappardelle)
2 dl créme fraiche
1½ msk kycklingfond eller 1 hönsbuljongtärning
1 msk färskpressad citronsaft
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 msk rivet citronskal
1 dl grovhackad bladpersilja
1 bit parmesanost
 
Om det är någongång som jag verkligen-verkligen är noga med eco
så är det när jag använder skalet på citrus. 
 
Koka pastan enligt anvisning på paketet. Lägg creme fraiche i en kastrull tillsamman med fond eller tärning och citronsaft. Värm och smaka av med salt och peppar. rör ned bladpersiljan och citronskalet. 
 
Blanda ner i den nykokta pastan. Hyvla över lite flagor av parmesanost.
 
Stek bacon knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
Skär kycklingfiléerna på längden till tunna schnitzlar. Salta och peppra. 
Hetta upp en rejäl klick smör i pannan. Stek de tunna kycklingskivorna gyllene i cirka två minuter på varje sida. Tillsätt salviabladen och stek ytterligare en minut. 
 
Krossa bacon och strö över kycklingen. 
 
Stekt sparris till var underbart, broccoli var inte dumt heller men det är inte lätt för broccoli att konkurera med sparris.
 
 
(Receptet är hämtat från Monikas vardagsmat av Monika Ahlberg)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SillaViolas barnbarn

Min mormor kallades för silla-Viola ibland. Jag vet faktiskt inte av hur många eller om det bara var morfar som kallade henne det. Jag får kolla upp fakta med mamma. Hon var väldigt förtjust i sill. Jag har ingen aning om vilken sill hon tyckte bäst om.  Och vet ni vad, i går gjorde det mig lite ledsen en stund. Eller ja, väldigt vemodig i alla fall. Jag hade velat veta det.
 
Tiden går, mitt maglagningsintresse var obefintligt när mormor levde. Jag tror hon hade blivit glad över att veta att jag igår stod och drog av skinnet på sillfiléer för att lägga dem i lag. Hon och morfar hade i alla fall fått en rejäl burk med Brantevikssill och den Senapsgravade sillen som jag är på väg att göra. Hoppas de hade tyckt om sillerna.
 
Jag har nyligen köpt Skånska Sillaacademmiens underbara bok "Boken om sill" (Lena L, om du läser detta, pussa din man i pannan från mig. Rackarns vad inspiration jag har hämtat från den boken)
 
Där finns receptet på Brantevikssillen, som jag fick av en vän för många år sedan och den jag gjort till jul under många år. Men nu när jag bläddar i boken hittar jag även recept på Senapsgravad sill, som man utgår från samma lag. Jag tänkte att jag delar upp det på hälften (det blir mycket sill) och testar även senapsvarianten. Den är annorlunda än mammas väldigt goda senapssill som hon ansvarar för till jul, men jag vågar prova så här till påsk.  
 
Brantevikssillen är underbar. Den är nästan lika lättäten som kladdiga sillinläggningar är och den är vacker som inäggning. Tänker ta ett kort när jag kommit så långt. Just nu ligger filéerna bara och bränner i sin lag. Det skall bli spännande och se hur senapssillen blir. Tro mig, recention kommer. 
 
 
Sillfiléerna precis nedlagda i lagen.
 
Här är de ett dygn senare, bleka och ömkliga.
 
Det känns lite grann som jag lämnar ut ett väldigt privat familjerecept när jag lägger ut receptet på Brantevikssill för det är så det har känts under alla år, men tyvärr kan jag inte ta åt mig äran på något sätt. Receptet finns nedtryckt svart på vitt i ovan nämnda bok. Sorry.
 
Brantevikssill
 
1 kg sillfilé
 
Lag:
1 dl ättika (24%)
7 dl vatten
½ dl salt
 
4 dl sockar
2 hackade gula lökar
2 hackade röda lökar
2-3 msk citronpeppar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippad hackad dill.
 
Gör så här:
Dra skinnet av sillfiléerna. Varje filé blir då två mindre filéer. Lägg dessa i lagen och låt stå ett dygn på sval plats.
Ta därefter upp filéerna och låt dem rinna av. Blanda samman den hackade löken, kryddorna och dillen. Häll till sist ner sockret och rör snabbt om blandningnen. Varva nu sillen och blandningen i en hög glasburk. Sluta med ett lager av blandingen. Ingen vätska behövs. Den kommer att vattna av sig och efter några timmar ligger sillfiléerna i en lag. 
 
 
Här i gojset ligger filéerna och gottar till sig.
 
Senapsgravad sill

1 kg sillfilé
 
Lag 1:
1 dl ättika (24%)
7 dl vatten
½ dl salt
 
 
Lag 2:
2 dl söt svensk senap
2 msk stark skånsk senap
3 msk stark fransk senap
2 dl socker
1 msk vinäger
4 krm finkrossad vitpeppar
3 dl olja
1 dl finhackad dill.
 
Dra skinnet av sillfiléerna. Lägg dessa i lag 1 och låt stå ett dygn på sval plats.
Ta därefter upp filéerna och låt dem rinna av. 
Blanda samliga ingredienser till lag 2 i en mixer. Var inte rädd för att ta i mer vitpeppar då du smakar av lagen. Lägg de avrunna sillflieérna i en kruka och häll lag 2 över. Låt stå kallt minst tre dygn innan du provsmakar.
 
 
 
 

Choklad- och kolatårta

En gång för mycket länge sedan, jag tror det var i torsdags...
 
Nej, en gång för väldigt länge, sedan rev jag ut ett recept ur en Ica Buffé på en tårta som jag tyckte såg god ut. (Nr 11/1999 står det längst ned på sidan). Den var otroligt god och jag har bakat den väldigt många gånger, mer än jag bakat något annat. Varje gång jag bjudit på den har jag fått lämna efter mig recept för folk har blivit som galna i den. Det verkar som om det var jag i den här landsänden som såg det receptet för ingen har ätit den innan jag bjöd på den. 
Jag pluggade och gjorde praktik på flera olika ställen och efter praktiktid så bjöd jag på denna. År efteråt, när jag träffade på samma människor igen så "Aha, det var du med den goda kakan...". Gör man inte intryck på annat sätt så får man glad för detta. He he!
 
Så nu får ni alltså recepet på världens godaste chokladtårta. Antagligen, det är ingen vetenskaplig studie.
 
 
Choklad- och kolatårta.
 
Kaka;
200 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver 
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och ströbröd till formen (eller kokosflingor)
 
Kolakräm;
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad 
150 g smör eller margarin
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ned socker och ägg i kastrullen. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
 
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
 
Blanda all ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en gryta. Koka tills den tjocknat ordentligt, det tar cirka 30 minuter. (Jag kan tycka att krämen liksom ändrar doft också när den är färdig, kan inte riktigt förklara vad jag menar, doften djupanar på något sätt.)
 
Ta bort krämen från värmen och lägg i matfettet. Vispa runt tills du märker att smöret är helt blandat (annars blir det tråkiga gula ränder på tårtan). Låt själva kaka vara kvar i formen, när du häller på krämen. Låt det stelna.
Innan du sedan lossar formens kant så skär med en vass kniv runt kanten så kolakrämen lossar. 
 
Garnera den efter smak. Kanske några gula kycklingar på om du gör den till påsk. Exotiska frukter på bli väldigt snyggt och någon avbruten tunn choklad som sticker upp. 
Servera med glass eller grädde. Den är väldigt mäktig så den räcker till många. 
 
 
 
 

När curlingmamman är trött

När curlingmammans gårdagskväll satt sina spår, mannen jobbar förmiddagshelg och sonen stuckit iväg på handbollsmatch kan sms-en bli följande mellan mor och dotter som ligger kvar i sina sängar.

 

 

Lite fet smörgåstårta senare och lite vatten så är t o m curlingmamman i form igen och börjar om med sin sunda och hälsosamma livsstil. (och den curlade dottern mår rätt bra hon med)


Makaroner

Det här mina vänner är fina grejer. Det här är gott och kabofkrashbang ned i barndomen.

Kokta makaroner, lite margarin och Spice Islands italienska salladskrydda. Ett glas kall mjölk till det. Sitter som en sportkeps.


Nya kylskåpsmagneter

Jag har köpt mig nya kylskåpsmagneter. Tycker de är hysterisk roliga.
 
Som den brunett jag är...
 
 
 
 
 
Och till sist, den allra bästa;
 

Kyckling med red curry och kokosmjölk

Har precis varit ute och gått en runda. Hade ordentligt med kläder, mina favvokängor och en ljudbok i öronen så det var lite mysigt trots bitande blåst.

Fast ändå är jag lite småtjurig. Jag snörar mina kängor ordentligt och jag slår vad om att hade jag verkligen försökt och gått in för att pricka småsten i skaften på kängorna hade jag aldrig lyckats.
Så, jag begriper det icke, hur kommer det eländans gruset in i kängorna? Jag tömmer dem hemma innan jag går ut, stannar i kylan och snörar av mig dem för ny tömning efter 1 km ungefär. Försöker joxa runt med foten för att nytt grus inte skall irritera resten av promenaden. Aaaaaah! Irro!

Nej, det är bättre att stanna hemma vid spisen istället...;) Fast där var jag inte länge när jag kom hem från jobbet. Kyckling med red curry och kokosmjölk går snabbt att fixa till. Har gjort det så ofta under åren så du kan väcka mig mitt i natten och jag fixar till det lätt. (Varför du nu skulle vilja ha kyckling mitt i natten?)

Kyckling med red curry och kokosmjölk

3 msk matolja
500 g strimlad kyckling
1 1/2 msk red currypaste
1 burk kokosmjölk
2 msk fish sauce
1 msk socker

Bryn kyckling och currypaste i oljan. Tillsätt kokosmjölk, fish sauce och socker. Låt koka ihop. Strö över koriander om du gillar det. Det är en liten märklig smak på det.


Köttfärslimpa

Vid matbordet berättade maken om ett naturprogram han såg igår om bl a valar vid Patagonien som är den sydligaste delen av Sydamerika. Tydligen födde dessa valar ungar på ett ton. Jag upprepar, ett ton. Dessa ungar diar ungefär 200 liter mjölk på ett dygn. (Hur man nu räknar ut sådant, det övergår mitt förstånd.). Då börjar man ju genast osökt undra med vilken fart mjölken kommer forsande vid själva diandet och vad händer om det inte fungerar? Kan valmammor få mjölkstockning? Kan de i så fall hantera detta? Kan det vara då en val strandar? ;) Dessa intressanta frågeställningar togs tydligen inte upp i programmet men det har sysselsatt min hjärna sedan lunch.
 
Ja, ja köttfärslimpan blev ok. Men, jag vet inte riktigt. Jag älskar basilika men det är något när det blir uppvärmd som inte riktigt imponerar. Jag funderar på i fall jag använder basilika i varm mat i några andra rätter jag gjort, det måste jag väl? Det var kanske just var till detta som jag inte tyckte det blev helt hundra. På sommaren, när tomat verkligen smakar tomat är det i alla fall underbart med basilika till en skivad tomat.
 
Blandade 500 g nötfärs med hackad lök, två pressade vitlöksklyftor, 1 ägg, salt och peppar. Formade det till en limpa i en ugnsfast form. Tryckte med handen en bred skåra längs i vilken jag fyllde med hackad rökt skinka, minimozzarella och basilika.
 
Det är i alla fall vackert med basilika.
 
Såg till att köttfärsen täckte fyllningen
 
 
och sedan satte jag in den i 200-gradig ugn i 25 minunter.
 
 
Härligt, lite god mozzarella tittar fram.
 
Serverade den med potatismos och massa grönsaker. Till den som inte ville ha så mycket potatismos till, knäcktes valnötter över grönsakerna. 
 
 
 
 
 
 

Kycklingfajitas

När man är så där riktigt akuthungrig och måste ha mat precis nu, annars händer det något hemskt, då är dessa kycklingfajitas perfekta. När man sedan sätter tänderna i dem och märker att det var något av det godaste man ätit på länge. Ja, då är det fint.

Satt och bläddrade i den vackra "Monikas vardagsmat" tidigare under dagen och såg då receptet. När hungern blev så akut hann jag inte läsa igenom receptet ordentligt ;) utan höftade lite, men det blev väldigt nära ursprunget. Monika fyllde sina fajitas med avokado och det ska jag också göra nästa gång. Och nästa. Och nästa.

Kycklingfajitas

3 st kycklingfiléer, skuren i små bitar
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor
Stek det.
Blanda i 1 dl tacosås, 1 dl mango chutney, krydda med spiskummin. S&P.
Låt det koka i hop, blanda i lite crème fraîche.

Lägg salladsblad på ett tortillabröd, den goda kycklingfyllningen. Jag strödde med några jordnötter innan jag vek ihop den. Det var gott.

 

Försvinnande goda

 

 


Fralla med grahamsmjöl

Ack, så god frallan blev. Ack, så misslyckad soppan blev.
Hade inte riktigt rätt ingredienser hemma, improviserade men det gick inte vägen denna gång. Så ni får inte receptet. Jag gör om soppan på rätt sätt någon gång och då blir det nog bra och då skriver jag in det här.
 
Men frallan-oj. Baka dem om du inte gjort den innan. Eller ja, du kan väl göra dem igen. 
 
Jag dubblade receptet och det gick utmärkt.
 
Grahamsbullar
16 st
 
3½ dl ljummet vatten
25 g jäst
1 tsk socker
1 tsk havssalt
5 dl grahamsmjöl
2½ dl vetemjöl
 
Pensla med filmjöl
Strö över vetekross (jag tog sesemfrön och kalonji istället, kalonji är små svarta frön som ser ut som sesamfrön)
 
Smula sönder jästen i bunke, rör ut den i det ljumma vattnet. 
Tillsätt socker, salt och de båda mjölsorterna. Knåda degen rejält.
 
 
Låt jäsa i 30 minuter. 
Knåda degen lätt på mjölat bord. Dela degen i två lika delar och forma till rullar. Skär varje rulle i åtta lika stora bitar och rulla ut dem till runda bollar. 
Lägg dem på bakplåtspapper, platta till dem lite lätt med handen och låt jäsa i 30 minuter.
Pensla med filmjölk och strö på vad du valt att strö på.
 
Grädda i 225 grader i 8-10 min.
 
Läskig soppa i kopp, god fralla på tallrik
 

Vitkålssallad, som gömt sig ;)

Asså, en redig vitkålssallad är väl vad man längtar efter så här på fredagskvällen? Fredagsmys med kål?

Nja, men du kan ju i alla fall skriva upp ingredienser på din handlingslista ikväll, för det är ett ruggigt fräscht tillbehör. Speciellt om du som jag tycker om pepparrot.

Vitkål- och rödbetssallad
400 g kokta rödbetor
200 g vitkål
2 äpplen
2 dl gräddfil
1 dl kesella
1-2 tsk pepparrot, riven eller på tub
1 tsk örtsalt.

Riv kål, betor och äpplen grovt. Blanda resten av ingredienserna och vänd ner det rivna.

Receptet är hämtat från "Bra mat som det är någon mening med" och jag tror det är bra till mina älskade väninnor som viktväktar just nu. Fast även till andra, bra och nyttigt "fylle".


Pastagratäng

Något som är väldigt bra är att alltid göra onödigt mycket tomatsås. Frysa in i små påsar så har du till pizza när andan faller på t ex. Det är också bra att ha när du vill göra den här gratängen, då är du ju nästan klar innan du ens börjat.

Koka 500 g pasta eller ännu hellre färsk gnocci. Skiva två mozzarellabollar. Varva pasta, tomatsås och mozzarella några gånger i en ugnsfast form. Avsluta med ett rejält lager riven ost, gärna parmesan. In i ugn 225 grader i cirka 20 min.

Det är bra.


Ugnsbakade paprikor med rostad couscous

"Vi tar en skala. I ena bortre änden placerar vi Min kropp är mitt tempel. I motsatta änden sätter vi Min kropp är en gillestuga och i den har jag skräp. Nu tar vi sikte på skalans mittpunkt. Hittat den? Härifrån följer vi den streckade vertikal linjen ända ner tills vi kommer till en gnetig liten text satt i Times New Roman, en text som lyder Min kropp är mitt äldreboende. Sensmoral? Ät mer grönsaker."
 
Men den texten presenterar Lotta Lundgren dessa urgoda ugnsbakade paprikor i hennes bok "Om jag var din hemmafru"
 
Det här bloggadet är stundtals väldigt trevligt, det ger bland annat en ny dimention till matlagandet. Ni där på andra sidan bloggen, sällskapar mig när jag lagar maten. Jag kan under matlagningen fundera lite på hur jag kan formulera texten. Jag kan undra lite över vem som kommer att läsa just det här inlägget. Är det någon som kommer att testa just detta recept?
Idag när jag gjorde de här paprikorna blev det en smula rannsakning. Hade jag gjort dessa om jag inte bloggat? Började jag blogga för att jag lagar just sådana här recept? Ja, jag blir svaret skyldig. Jag är i alla fall glad för att jag gjorde dem. Det blev gott och det kändes som om jag tog hand om mitt tempel på rätt sätt.
Började dagen så underbart också. Hade på något konstigt sätt glömt bort hur välgörande en långpromenad med vänninor är. Tack och lov, påmindes jag om det idag. Inspirerad av dem så högg jag tag i fortsättningen av söndagen på ett bra sätt.
 
Nu så, long last, kommer receptet.
 
Ugnsbakade paprikor med rostad couscous

4 paprikor, stora
25 g smör
1 liten gul lök
4 vitlöksklyftor
2 dl couscous
1 grönsaksbuljongtärning
2½ dl hett vatten
4 dl majs
chipotle (rökt chilipeppar) efter smak
100 g cheddar eller parmesan
1 sats tomatsås
 
Skär ut ett lock ur toppen på varje paprika och skär bort kärnhuset. Hacka löken fint och vitlöken finare och fräs i smöret ett par minuter på medelvärme.
Tillsätt den okokta couscousen och fräs under omrörning tills grynen fått gyllene färg. Smula i buljongtärningen, ta från värmen. Slå på vattnet och låt svälla under lock. 
Använder du djupfryst majs, spola av så att den tinar något innan du blander ner den i couscousen. Riv och rör ner osten men spara en knapp deciliter.
Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och chipotle (har du ingen chipotle gå det bra med jalapeño eller finhackad stark korv om du inte är så noga med det vegetariska) Fyll paprikorna, toppa mer resterande ost, sätt på locken och ställ i ugnssäker form.
 
 
Ugnsbaka ca 30 min eller tills paprikorna fått svarta blåsor på locken. Servera med tomatsås.
 
Tomatsås

5 vitlöksklyftor
2 burkar hela tomater
2 tsk honung
Ca ½ msk balsamvinäger
 
Hacka vitlöken fint och fräs i olja på medelhög temperatur. När den börjar få färg, tillsätt tomaterna. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt honung, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt balsamvinägern lite i sänder och smaka av längs vägen. Låt puttra ihop några minuter och servera.
 
 

Tacopaj

Ok, nu förutsätter jag att ni suttit inne hela dagen vid datorn och min blogg för att se inläggen som poppat upp. Jag skrev ett antal inlägg i förmiddags och valde lite olika tider de skulle publiceras. (Det var rätt kul att se om det fungerade vilket det gjorde) Det kan ju hända att ni haft lite annat för er under dagen, men då är det bara att scrolla ned så här lite i efterhand så är allt förlåtet...;) 
 
I kväll blev det Tacopaj. Det finns antagligen mängder med varianter av denna paj ute i hushållen men själv gillar jag just denna. Den är god, men också för att det är minnen till. Jag gillar när jag fått ett recept av någon, brukar göra en liten anteckning om från vem receptet kom. (Det bästa av allt är handskrivna lappar från personen i fråga. Det gör mig riktigt lycklig) På det här receptet står det "Från Sofia. Dannes 40 års fest."
 
 
Tacopaj

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt 
50 g margarin
1½ dl mjöl
 
Mixa ihop till en pajdeg. Klä en pajform. Förgrädda i 200 grader i 10 min.
 
Fyllning:
500 g köttfärs som steks med tacokryddor
2 dl creme fraiche, paprika och chili
1 hackad gul lök
(2-3 tomater, skivade)
2-3 dl riven ost
 
Lägg färsen i pajskalet. Blanda creme fraiche, lök och ost och bred detta över färsen. (Ev tomatskivor)
Grädda pajen i cirka 20 min i 200-225 grader. 
(Man kan också lägga ananasbitar på färsen som alternativ)
 
 
 
 

Jordärtskockssoppa (igen) med chiliräkor

Häromdagen gjorde jag en soppa igen. Återigen med jordärtskocka. Skulle egentligen ha skockorna till något annat som inte blev av och när jag vände på påsen som de låg i, fanns ett recept som jag var tvungen att testa. Älskar jordärtskocka och tanken med chiliräkor till, var för god för att inte testas. 
 
 
Jordärtskockssoppa med chiliräkor

200 g jordärtskockor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
8 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
300 g skalade räkor
2 msk sweet chilisås
2 msk finhackad gräslök
s&p
 
Skala och skär skockorna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att det tar färg. 
Häll på vatten och vin.
 
Vi har köpt sådana här små kartonger med vin på systemet. 
Väldigt smidiga till matlagning bl a.
Tyvärr blir det inte så mycket över till själva "kockan" när "skockan" fått sitt.
 
Tillsätt buljongtärningarna. Låt koka tills jordärtskocksbitarna är mjuka, ca 15 min. 
Mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt grädde och smaka av med ½ tsk salt och 1½ krm peppar. Låt koka upp. 
Snitta ev räkorna så de kan vikas ut. Fräs dem hastigt i lite olja. Vänd ner sweet chilisås och gräslök. Fördela soppa i skålar och toppa med räkor.
 

Toppa med räkor stod det. Jag skulle vilja säga plumsa i räkorna... Kanske det berodde på att jag inte iddes snitta upp dem först. Men gott blev det. (Jag är lite skeptisk dock till just två buljongtärningar, tyckte lite för mycket av grundsmaken försvann. Prova dig fram.) Den milda soppan som ändrade smak efter hand i och med chillin. De sista skedarna blev det riktigt "bett" i soppan. Intressant smakupplevelse.

Tekakor med linfrö och havregryn

Är så trött på det vanliga köpebrödet och det blir inte av att jag skuttar ned till något härligt bageri och förser mig. Jag önskar jag var bättre på att baka bröd, det har liksom inte blivit av. Det är dumt. Det är billigare, godare för att inte tala om doften som sprider sig i huset när man håller på. Egentligen är det ju inte särkilt krånglig och tidsödande heller. Det är bara att sätta igång. 
 
Just dessa Tekakor kräver ju lite mer omsorg än en limpa dock men inte så mycket mer. 
 
Tekakor med linfrö och havregryn

50 g jäst
5 dl vatten
2½ dl havregryn 
2 msk linfrö
½ dl farinsocker
1 dl vetekli
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt 
8-9 dl vetemjöl
 
Koka upp vatten. Lägg havtegyn och linfrö i degbunken. Slå på det kokande vattnet över detta. rör om och låt svalna till 37 grader. 
Smula jästen i blandningen. Tillsätt farinsocker och vetekli. Blanda väl och tillsätt mjölet i omgångar tillsammans med det rumsvarma smöret i bitar. Tillsätt saltet sist. Knåda ordentligt.
Låt degen jäsa 30 min. 
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Skär i 20 bitar och rulla dem till släta bullar, kavla ut till cirka 10 cm i diameter. Nagga dem och låt jäsa i ca 40 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader cirka 6 minuter.

Picknickgifflar

Det här receptet skrev jag ned och satte i min receptpärm för ett tag sedan. Nja, jag kan väl säga att det var väääääldigt länge sedan. Jag älskar det. Jag skrev ned det på skrivmaskin. Tänka sig.  Det var ju inte så lätt att ändra när man skrev fel och jag vet att jag tyckte det var lite småkul med min felskrivning "Lägg fifflarna på plåt med bakplåtspapper..."  Där ligger de bra, in i ugnen med dem. He he. 
 
 
Hur som haver igår gjorde jag en dubbelsats av dessa, är liksom inte lönt annars. Några fick de 3/4 av familjen som är iväg och åker skidor på Hallandsåsen idag och resten hamnade i frysen för fikastunder i vårsol. Yeah! Livskvalitet. 
 
Picknickgifflar (8 st)

75 g smör
1½ dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
3 msk ljus brödsirap
1 ägg
2 msk sesamfrön. 
 
Fyllning (givetsvis går det att variera i det oändliga)
8 skivor ost (jag tog Västerbottensost denna gång)
8 skivor skinka
8 paprikaskivor (skippade jag helt)
 
Till pensling
1 ägg
1 msk sesamfrön
 
Smält matfettet och häll i vatten. Värm till 37 grader och rör ut jästen i blandningen. Rör ned salt, brödsirap, ägg och sesamfrön. Tillsätt mjölet, lite i taget till sdegen släpper kanten. Låt jäsa i 30 min. Knåda degen blank och smidig. Kavla ut en stor, rund kaka och sporra 8 trekanter. Lägg på en skiva ost, skinka och paprika på varje trekant. Rulla ihop trekanten mot spetsen.
 
 
Lägg gifflarna (inte fifflarna) på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min, 250 grader.
 
 
Nu tänkte jag städa i vårt uterum. Det ser för sorgligt ut där. Längtar till uterumsdagar. Hoppas ni också är mitt uppe i en finfin lördag. Allt gott!
 

Saltimbocca på kyckling

Asså, fredagskvällens mat gick inte av för hackor. Saltimbocca på kyckling. Vid första anblicken av receptet kändes det för krångligt, det skall var enkelt i köket. Men där hade jag fel, det var icke det minsta krångligt. Salvia är en rätt så nyupptäckt kärlek för mig. Tycker det är jättegott. (Köpte en liten mesig Salviaplanta i mataffären och fick en allvarlig längtattack till när vårt uterum är fullt av stora fina krukor med örter från Källdalen igen. www.kelldalen.se )
 
Receptet är hämtat från Monika Ahlbergs vackra bok Monikas Vardagsmat och i och med det är det ett säkert kort enligt mig. Det mesta jag har provat som hon tipsat om har varit jättegott. Kycklingen blev så mör och underbart god.
 
 
Saltimbocca med kyckling

Ca 600 g kycklingfilé
1 kruka färsk salvia
flingsalt och nymalen sv peppar
6-8 skivor lufttorkad skinka
Ca ½ dl vetemjöl
2 msk smör och 2 msk olivolja till pannan
3 dl vitt vin
 
Serveras med pasta och sallad.
 
Dela kycklingfilérna till tunna schnitzlar. Banka ut dem lätt med handen. Lägg 2-3 salviablad på varje schnitzel. Salta och peppra. Lägg på en skinkskiva och rulla hop till en rulad. Fäst gärna med tandpetare. 
 
 
Doppa ruladerna i vetemjöl
Hetta upp en panna med smör och olivoja. Fräs kykcklingen gyllene runt om i ca 4 min. 
Slå på vinet och låt koka upp. 
Lägg på ett lock och skänk värmen. Låt sjukda i 8-10 min eller tills kycklingen är klar. 
 
(Fotnot: Jag hade lite mindre vin och hällde i lite grädde runt kycklingen. Det gjorde jag till en sås efteråt, krydda det med lite socker och soya. Det blev inte så dumt)
 

Snart så

Har lagat så mycket mat de senaste dagarna så jag inte hunnit blogga ;) Vissa grejer har blivit riktigt bra som jag riktigt längtar att få dela med mig av. Hoppas att någon av er, där i tomma cyberrymden kan bli lite inspirerad. I morgon får ni kolla in här. Inläggen kommer att strömma in under dagen. He he.


Laxsoppa

Jag gillar idén med att äta något lätt till kvällsmat. I ärlighetens namn gillar jag idén mer i teorin än i praktiken. Äter gärna tunga, slafsiga rätter lite när som helst. Fast jag håller på att försöka förändra lite vanor. Kvällens fräscha laxsoppa kanske kan hjälpa mig på traven. Den blev jättegod. Hittade receptet i boken "Mat som det är någon mening med".

Laxsoppa
400 g lax
1 l fiskbuljong
1 gul lök
1 liten purjolök
3 morötter
1 bit rotselleri
1 msk rapsolja
2-3 msk tomatpuré
Peppar
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
1 dl gröna ärtor

Skär morot och selleri i små bitar. Hacka löken och strimla purjon. Fräs detta på svag värme utan att det får färg. Tillsätt buljong, tomatpuré, peppar, timjan och vitlök. Låt koka 4-5 min. Skär laxen i mindre bitar och låt den koka med ca 5 min. Tillsätt de gröna ärtorna.

Jag la även lite skalade räkor i min tallrik innan jag hällde upp soppan. Det var pricken över i:et.

En mycket fräsch, lätt och god soppa så här på kvällskvisten.
Sov nu gott. Jag hoppas jag har förflyttat mig till sängen innan jag somnar. Ett mobilinlägg så här sittande på en fäll, i en go' fåtölj gjorde mig gräsligt sömnig....zzzzz zzzzz


Piroger, vegetariska och med köttfärs

Häromdagen gjorde jag en lasagne. Det är något av det godaste jag vet. När jag var mindre vad det de jag ville ha när jag fyllde år och fick välja mat under en rätt lång period. Tycker fortfarande det är jättegott. Receptet jag utgår ifrån är det från Rutiga kokboken (som jag fick av min mamma när jag fyllde 15 år). Det blir för det mesta riktigt bra. förutom den gången jag fick för mig att öka mängden lasagneplattor för att storebror i huset har blivit tonåring, tränar mycket och jag älskar att ha matlådor av lasagne... Ja, ni fattar sambandet. Jag ökade inte mängden bechamel eller köttfärssås och den blev grymt torr och tråkig. 
 
 
När jag gör en bechamelsås blir jag alltid så sentimental. Jag fullkomligt älskar doften när smöret har smält och man rör i mjölet. Jag tänker alltid på min älskade lilla mormor då. Det är lite märkligt för jag kommer inte ihåg att jag upplevde så speciellt med den doften när man fick en stek eller goda köttbullar hemma hos henne och morfar. Men dofter tycker jag kan vara lite oberäkeliga, wawoom baff och man har fått världens värsta sentimentalanfall. 
 
Ostsås till lasagne a la Rutiga kokboken.
 
3 msk margarin eller smör 
3/4 dl vetemjöl
7-8 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl riven ost
 

Ja, så varvar jag köttfärssåsen jag också gjort, ostsås och lasagneplattor. Avslutar med ostsås och lite extra riven ost. Blir så bra så.
 
Vad jag egentligen skulle komma till var att det blev köttfärssås över. (Denna gång hade jag stekt ett baconpaket och hade i köttfärsen, samt en rejäl klick Ajvar relish. Har alltid mycket oregano i också när jag gör köttfärssås till lasagne.) Jag ville göra piroger av det som blev kvar. Tog fram ett paket filodeg som fanns i frysen och lät det tina under dagen. Är inte så van att hantera de tunna och stingsliga filoarken, det visade fungera bäst när jag tog dubbla ark. Klickade på lite köttfärs och rev även lite halloumiost och lade på köttfärsen. Försökte mig på att göra några tjusiga halvmånar men gav upp och rullade ihop dem istället. Får hålla mig till det, det blev bäst. Testade att göra några vegetariska  och de blev såååå goda. Sältan i osten passade mycket bättre än köttfärs, så nästa gång göra ger mig på något liknade blir det enbart dem. 
 
 
Veggo-piroger

250 gr keso (tror jag, jag höftade), avrunnen
1 rejäl bit Sankt agur
½ bit av en sådär liten fetaostförpackning, riven
peppar
Blandas samman, tillsätt
1 ägg, som knäcks i för att hålla ihop det.
 
Klickas på filodegsark som du skurit i lämplig storlek. Vira ihop dem så tjusigt du kan, pensla med olivolja och smält smör som du blandat. 200 grader i cirka 15 min. Håll koll på dem. De skall ha en snygg gyllene färg.
 

Rotfrukter i ugn

Det är svårtslaget med rotfrukter i ugn. Lägger man även på en skivad Halloumi de sista minutrarna så är det snubblande nära perfektion.

En fin köttbit till det sitter som en sportkeps.

(För övrigt tycker jag att det ypperliga uttrycket "sitter som en sportkeps" används alldeles för lite nuförtiden. Första gången jag hörde det var när pappa läste upp en recention om en snaps, den satt som en sportkeps till sillen...)


RSS 2.0