Choklad- och kolatårta

En gång för mycket länge sedan, jag tror det var i torsdags...
 
Nej, en gång för väldigt länge, sedan rev jag ut ett recept ur en Ica Buffé på en tårta som jag tyckte såg god ut. (Nr 11/1999 står det längst ned på sidan). Den var otroligt god och jag har bakat den väldigt många gånger, mer än jag bakat något annat. Varje gång jag bjudit på den har jag fått lämna efter mig recept för folk har blivit som galna i den. Det verkar som om det var jag i den här landsänden som såg det receptet för ingen har ätit den innan jag bjöd på den. 
Jag pluggade och gjorde praktik på flera olika ställen och efter praktiktid så bjöd jag på denna. År efteråt, när jag träffade på samma människor igen så "Aha, det var du med den goda kakan...". Gör man inte intryck på annat sätt så får man glad för detta. He he!
 
Så nu får ni alltså recepet på världens godaste chokladtårta. Antagligen, det är ingen vetenskaplig studie.
 
 
Choklad- och kolatårta.
 
Kaka;
200 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver 
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och ströbröd till formen (eller kokosflingor)
 
Kolakräm;
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad 
150 g smör eller margarin
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ned socker och ägg i kastrullen. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
 
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
 
Blanda all ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en gryta. Koka tills den tjocknat ordentligt, det tar cirka 30 minuter. (Jag kan tycka att krämen liksom ändrar doft också när den är färdig, kan inte riktigt förklara vad jag menar, doften djupanar på något sätt.)
 
Ta bort krämen från värmen och lägg i matfettet. Vispa runt tills du märker att smöret är helt blandat (annars blir det tråkiga gula ränder på tårtan). Låt själva kaka vara kvar i formen, när du häller på krämen. Låt det stelna.
Innan du sedan lossar formens kant så skär med en vass kniv runt kanten så kolakrämen lossar. 
 
Garnera den efter smak. Kanske några gula kycklingar på om du gör den till påsk. Exotiska frukter på bli väldigt snyggt och någon avbruten tunn choklad som sticker upp. 
Servera med glass eller grädde. Den är väldigt mäktig så den räcker till många. 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Nina

den såg väldigt mumsig ut!

Svar: Den är hur mumsig som helst. Du måste dock ha ätit den. Den har bakats frekvent i släkten länge.
chestnut.blogg.se

2013-03-27 @ 08:47:27
URL: http://najna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0