Jordärtskockssoppa (igen) med chiliräkor

Häromdagen gjorde jag en soppa igen. Återigen med jordärtskocka. Skulle egentligen ha skockorna till något annat som inte blev av och när jag vände på påsen som de låg i, fanns ett recept som jag var tvungen att testa. Älskar jordärtskocka och tanken med chiliräkor till, var för god för att inte testas. 
 
 
Jordärtskockssoppa med chiliräkor

200 g jordärtskockor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
8 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
300 g skalade räkor
2 msk sweet chilisås
2 msk finhackad gräslök
s&p
 
Skala och skär skockorna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att det tar färg. 
Häll på vatten och vin.
 
Vi har köpt sådana här små kartonger med vin på systemet. 
Väldigt smidiga till matlagning bl a.
Tyvärr blir det inte så mycket över till själva "kockan" när "skockan" fått sitt.
 
Tillsätt buljongtärningarna. Låt koka tills jordärtskocksbitarna är mjuka, ca 15 min. 
Mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt grädde och smaka av med ½ tsk salt och 1½ krm peppar. Låt koka upp. 
Snitta ev räkorna så de kan vikas ut. Fräs dem hastigt i lite olja. Vänd ner sweet chilisås och gräslök. Fördela soppa i skålar och toppa med räkor.
 

Toppa med räkor stod det. Jag skulle vilja säga plumsa i räkorna... Kanske det berodde på att jag inte iddes snitta upp dem först. Men gott blev det. (Jag är lite skeptisk dock till just två buljongtärningar, tyckte lite för mycket av grundsmaken försvann. Prova dig fram.) Den milda soppan som ändrade smak efter hand i och med chillin. De sista skedarna blev det riktigt "bett" i soppan. Intressant smakupplevelse.

Kommentarer
Postat av: Lena

Varje höst har vi större skörd av jordärtskockor än vad vi kan göra av med.Det är nästan som ett ogräs när man har fått in det i trädgårdslandet. Påminn mig till hösten kan du få så mycket du vill ha.

Svar: Så gärna!!! En anledning att längta till hösten igen...;)
chestnut.blogg.se

2013-03-12 @ 19:54:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0