Köttfärslimpa

Vid matbordet berättade maken om ett naturprogram han såg igår om bl a valar vid Patagonien som är den sydligaste delen av Sydamerika. Tydligen födde dessa valar ungar på ett ton. Jag upprepar, ett ton. Dessa ungar diar ungefär 200 liter mjölk på ett dygn. (Hur man nu räknar ut sådant, det övergår mitt förstånd.). Då börjar man ju genast osökt undra med vilken fart mjölken kommer forsande vid själva diandet och vad händer om det inte fungerar? Kan valmammor få mjölkstockning? Kan de i så fall hantera detta? Kan det vara då en val strandar? ;) Dessa intressanta frågeställningar togs tydligen inte upp i programmet men det har sysselsatt min hjärna sedan lunch.
 
Ja, ja köttfärslimpan blev ok. Men, jag vet inte riktigt. Jag älskar basilika men det är något när det blir uppvärmd som inte riktigt imponerar. Jag funderar på i fall jag använder basilika i varm mat i några andra rätter jag gjort, det måste jag väl? Det var kanske just var till detta som jag inte tyckte det blev helt hundra. På sommaren, när tomat verkligen smakar tomat är det i alla fall underbart med basilika till en skivad tomat.
 
Blandade 500 g nötfärs med hackad lök, två pressade vitlöksklyftor, 1 ägg, salt och peppar. Formade det till en limpa i en ugnsfast form. Tryckte med handen en bred skåra längs i vilken jag fyllde med hackad rökt skinka, minimozzarella och basilika.
 
Det är i alla fall vackert med basilika.
 
Såg till att köttfärsen täckte fyllningen
 
 
och sedan satte jag in den i 200-gradig ugn i 25 minunter.
 
 
Härligt, lite god mozzarella tittar fram.
 
Serverade den med potatismos och massa grönsaker. Till den som inte ville ha så mycket potatismos till, knäcktes valnötter över grönsakerna. 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0