Ostpaj med färskpotatis

Bara lite snabbt så här, bara för att ni förtjänar att bli tipsade om den här pajen till påsk. Första gången jag åt den var det min kompis Anna som gjorde den till en midsommarknytis och jag tyckte den var genial. Matig och god, perfekt till buffé. Det blir ett fint varmt tilltugg, till kallskuret eller vad ni nu hittar på till påsk. 
 
Jag skall göra den själv, så jag lär väl redigera det här inlägget med bilder när den är tillverkad. Tänker inte köpa den färskpotatisen som säljs i affärerna nu, anar att den är urtrist. Nej, tänker tåla mig till den svenska kommer. Har köpt sparrispotatis som jag skall ha i detta recept nu till påsk, det borde bli bra. 
 
 
Ostpaj med färskpotatis (10 port)

500 g vetemjöl
1 msk strösocker
½ tsk salt
250 g rumstempererat smör
1 ägg + 1 äggula
knappt 1 dl vatten
 
Fyllning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
300-400 g kokt färskpotatis, skivad
3 dl riven västerbottensost
 
Garnering
200 g räkor utan skal
hackad gräslök
 
Arbeta in mjöl, socker och salt i smöret. tillsätt ägg och till slut vatten så degen blir smidig. Låt vila 1 timma. Kvala ut degen och lägg i formen, tryck till. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen i 30 min. Förbaka botten i 150 grader i 20 minuter. 
 
Vispa ihop äggen med grädde och mjölk. Fyll botten med potatis och ost, luftigt men upp till kanten. Häll på äggstanningen. Grädda i 30-35 minuteri 150 grader tills pajen stelnat. 
 
Garnera med räkor och gräslök om du vill.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0