Piroger, vegetariska och med köttfärs

Häromdagen gjorde jag en lasagne. Det är något av det godaste jag vet. När jag var mindre vad det de jag ville ha när jag fyllde år och fick välja mat under en rätt lång period. Tycker fortfarande det är jättegott. Receptet jag utgår ifrån är det från Rutiga kokboken (som jag fick av min mamma när jag fyllde 15 år). Det blir för det mesta riktigt bra. förutom den gången jag fick för mig att öka mängden lasagneplattor för att storebror i huset har blivit tonåring, tränar mycket och jag älskar att ha matlådor av lasagne... Ja, ni fattar sambandet. Jag ökade inte mängden bechamel eller köttfärssås och den blev grymt torr och tråkig. 
 
 
När jag gör en bechamelsås blir jag alltid så sentimental. Jag fullkomligt älskar doften när smöret har smält och man rör i mjölet. Jag tänker alltid på min älskade lilla mormor då. Det är lite märkligt för jag kommer inte ihåg att jag upplevde så speciellt med den doften när man fick en stek eller goda köttbullar hemma hos henne och morfar. Men dofter tycker jag kan vara lite oberäkeliga, wawoom baff och man har fått världens värsta sentimentalanfall. 
 
Ostsås till lasagne a la Rutiga kokboken.
 
3 msk margarin eller smör 
3/4 dl vetemjöl
7-8 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl riven ost
 

Ja, så varvar jag köttfärssåsen jag också gjort, ostsås och lasagneplattor. Avslutar med ostsås och lite extra riven ost. Blir så bra så.
 
Vad jag egentligen skulle komma till var att det blev köttfärssås över. (Denna gång hade jag stekt ett baconpaket och hade i köttfärsen, samt en rejäl klick Ajvar relish. Har alltid mycket oregano i också när jag gör köttfärssås till lasagne.) Jag ville göra piroger av det som blev kvar. Tog fram ett paket filodeg som fanns i frysen och lät det tina under dagen. Är inte så van att hantera de tunna och stingsliga filoarken, det visade fungera bäst när jag tog dubbla ark. Klickade på lite köttfärs och rev även lite halloumiost och lade på köttfärsen. Försökte mig på att göra några tjusiga halvmånar men gav upp och rullade ihop dem istället. Får hålla mig till det, det blev bäst. Testade att göra några vegetariska  och de blev såååå goda. Sältan i osten passade mycket bättre än köttfärs, så nästa gång göra ger mig på något liknade blir det enbart dem. 
 
 
Veggo-piroger

250 gr keso (tror jag, jag höftade), avrunnen
1 rejäl bit Sankt agur
½ bit av en sådär liten fetaostförpackning, riven
peppar
Blandas samman, tillsätt
1 ägg, som knäcks i för att hålla ihop det.
 
Klickas på filodegsark som du skurit i lämplig storlek. Vira ihop dem så tjusigt du kan, pensla med olivolja och smält smör som du blandat. 200 grader i cirka 15 min. Håll koll på dem. De skall ha en snygg gyllene färg.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0