SillaViolas barnbarn

Min mormor kallades för silla-Viola ibland. Jag vet faktiskt inte av hur många eller om det bara var morfar som kallade henne det. Jag får kolla upp fakta med mamma. Hon var väldigt förtjust i sill. Jag har ingen aning om vilken sill hon tyckte bäst om.  Och vet ni vad, i går gjorde det mig lite ledsen en stund. Eller ja, väldigt vemodig i alla fall. Jag hade velat veta det.
 
Tiden går, mitt maglagningsintresse var obefintligt när mormor levde. Jag tror hon hade blivit glad över att veta att jag igår stod och drog av skinnet på sillfiléer för att lägga dem i lag. Hon och morfar hade i alla fall fått en rejäl burk med Brantevikssill och den Senapsgravade sillen som jag är på väg att göra. Hoppas de hade tyckt om sillerna.
 
Jag har nyligen köpt Skånska Sillaacademmiens underbara bok "Boken om sill" (Lena L, om du läser detta, pussa din man i pannan från mig. Rackarns vad inspiration jag har hämtat från den boken)
 
Där finns receptet på Brantevikssillen, som jag fick av en vän för många år sedan och den jag gjort till jul under många år. Men nu när jag bläddar i boken hittar jag även recept på Senapsgravad sill, som man utgår från samma lag. Jag tänkte att jag delar upp det på hälften (det blir mycket sill) och testar även senapsvarianten. Den är annorlunda än mammas väldigt goda senapssill som hon ansvarar för till jul, men jag vågar prova så här till påsk.  
 
Brantevikssillen är underbar. Den är nästan lika lättäten som kladdiga sillinläggningar är och den är vacker som inäggning. Tänker ta ett kort när jag kommit så långt. Just nu ligger filéerna bara och bränner i sin lag. Det skall bli spännande och se hur senapssillen blir. Tro mig, recention kommer. 
 
 
Sillfiléerna precis nedlagda i lagen.
 
Här är de ett dygn senare, bleka och ömkliga.
 
Det känns lite grann som jag lämnar ut ett väldigt privat familjerecept när jag lägger ut receptet på Brantevikssill för det är så det har känts under alla år, men tyvärr kan jag inte ta åt mig äran på något sätt. Receptet finns nedtryckt svart på vitt i ovan nämnda bok. Sorry.
 
Brantevikssill
 
1 kg sillfilé
 
Lag:
1 dl ättika (24%)
7 dl vatten
½ dl salt
 
4 dl sockar
2 hackade gula lökar
2 hackade röda lökar
2-3 msk citronpeppar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippad hackad dill.
 
Gör så här:
Dra skinnet av sillfiléerna. Varje filé blir då två mindre filéer. Lägg dessa i lagen och låt stå ett dygn på sval plats.
Ta därefter upp filéerna och låt dem rinna av. Blanda samman den hackade löken, kryddorna och dillen. Häll till sist ner sockret och rör snabbt om blandningnen. Varva nu sillen och blandningen i en hög glasburk. Sluta med ett lager av blandingen. Ingen vätska behövs. Den kommer att vattna av sig och efter några timmar ligger sillfiléerna i en lag. 
 
 
Här i gojset ligger filéerna och gottar till sig.
 
Senapsgravad sill

1 kg sillfilé
 
Lag 1:
1 dl ättika (24%)
7 dl vatten
½ dl salt
 
 
Lag 2:
2 dl söt svensk senap
2 msk stark skånsk senap
3 msk stark fransk senap
2 dl socker
1 msk vinäger
4 krm finkrossad vitpeppar
3 dl olja
1 dl finhackad dill.
 
Dra skinnet av sillfiléerna. Lägg dessa i lag 1 och låt stå ett dygn på sval plats.
Ta därefter upp filéerna och låt dem rinna av. 
Blanda samliga ingredienser till lag 2 i en mixer. Var inte rädd för att ta i mer vitpeppar då du smakar av lagen. Lägg de avrunna sillflieérna i en kruka och häll lag 2 över. Låt stå kallt minst tre dygn innan du provsmakar.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Nu har jag läst och jag kommer att pussa maken på pannan en gång från dig och en gång från mig!
Puss på dig själv också och tack för den trevliga och inspirerande stund jag har haft nu när jag läst din blogg. Kommer att plocka lite godsaker både här och där! :-)

Svar: Härligt. Det är så jag gör för att få min matinspiration. Plockar lite här och där av tips.
chestnut.blogg.se

2013-04-06 @ 18:27:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0