Tekakor med linfrö och havregryn

Är så trött på det vanliga köpebrödet och det blir inte av att jag skuttar ned till något härligt bageri och förser mig. Jag önskar jag var bättre på att baka bröd, det har liksom inte blivit av. Det är dumt. Det är billigare, godare för att inte tala om doften som sprider sig i huset när man håller på. Egentligen är det ju inte särkilt krånglig och tidsödande heller. Det är bara att sätta igång. 
 
Just dessa Tekakor kräver ju lite mer omsorg än en limpa dock men inte så mycket mer. 
 
Tekakor med linfrö och havregryn

50 g jäst
5 dl vatten
2½ dl havregryn 
2 msk linfrö
½ dl farinsocker
1 dl vetekli
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt 
8-9 dl vetemjöl
 
Koka upp vatten. Lägg havtegyn och linfrö i degbunken. Slå på det kokande vattnet över detta. rör om och låt svalna till 37 grader. 
Smula jästen i blandningen. Tillsätt farinsocker och vetekli. Blanda väl och tillsätt mjölet i omgångar tillsammans med det rumsvarma smöret i bitar. Tillsätt saltet sist. Knåda ordentligt.
Låt degen jäsa 30 min. 
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Skär i 20 bitar och rulla dem till släta bullar, kavla ut till cirka 10 cm i diameter. Nagga dem och låt jäsa i ca 40 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader cirka 6 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0