Ugnsbakade paprikor med rostad couscous

"Vi tar en skala. I ena bortre änden placerar vi Min kropp är mitt tempel. I motsatta änden sätter vi Min kropp är en gillestuga och i den har jag skräp. Nu tar vi sikte på skalans mittpunkt. Hittat den? Härifrån följer vi den streckade vertikal linjen ända ner tills vi kommer till en gnetig liten text satt i Times New Roman, en text som lyder Min kropp är mitt äldreboende. Sensmoral? Ät mer grönsaker."
 
Men den texten presenterar Lotta Lundgren dessa urgoda ugnsbakade paprikor i hennes bok "Om jag var din hemmafru"
 
Det här bloggadet är stundtals väldigt trevligt, det ger bland annat en ny dimention till matlagandet. Ni där på andra sidan bloggen, sällskapar mig när jag lagar maten. Jag kan under matlagningen fundera lite på hur jag kan formulera texten. Jag kan undra lite över vem som kommer att läsa just det här inlägget. Är det någon som kommer att testa just detta recept?
Idag när jag gjorde de här paprikorna blev det en smula rannsakning. Hade jag gjort dessa om jag inte bloggat? Började jag blogga för att jag lagar just sådana här recept? Ja, jag blir svaret skyldig. Jag är i alla fall glad för att jag gjorde dem. Det blev gott och det kändes som om jag tog hand om mitt tempel på rätt sätt.
Började dagen så underbart också. Hade på något konstigt sätt glömt bort hur välgörande en långpromenad med vänninor är. Tack och lov, påmindes jag om det idag. Inspirerad av dem så högg jag tag i fortsättningen av söndagen på ett bra sätt.
 
Nu så, long last, kommer receptet.
 
Ugnsbakade paprikor med rostad couscous

4 paprikor, stora
25 g smör
1 liten gul lök
4 vitlöksklyftor
2 dl couscous
1 grönsaksbuljongtärning
2½ dl hett vatten
4 dl majs
chipotle (rökt chilipeppar) efter smak
100 g cheddar eller parmesan
1 sats tomatsås
 
Skär ut ett lock ur toppen på varje paprika och skär bort kärnhuset. Hacka löken fint och vitlöken finare och fräs i smöret ett par minuter på medelvärme.
Tillsätt den okokta couscousen och fräs under omrörning tills grynen fått gyllene färg. Smula i buljongtärningen, ta från värmen. Slå på vattnet och låt svälla under lock. 
Använder du djupfryst majs, spola av så att den tinar något innan du blander ner den i couscousen. Riv och rör ner osten men spara en knapp deciliter.
Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och chipotle (har du ingen chipotle gå det bra med jalapeño eller finhackad stark korv om du inte är så noga med det vegetariska) Fyll paprikorna, toppa mer resterande ost, sätt på locken och ställ i ugnssäker form.
 
 
Ugnsbaka ca 30 min eller tills paprikorna fått svarta blåsor på locken. Servera med tomatsås.
 
Tomatsås

5 vitlöksklyftor
2 burkar hela tomater
2 tsk honung
Ca ½ msk balsamvinäger
 
Hacka vitlöken fint och fräs i olja på medelhög temperatur. När den börjar få färg, tillsätt tomaterna. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt honung, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt balsamvinägern lite i sänder och smaka av längs vägen. Låt puttra ihop några minuter och servera.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0