Grönsakssoppa

Grönsakssoppa kan vara något av det tråkigaste jag vet. Jag får nog erkänna det ( överbevisa mig gärna). Jag älskar soppor annars men det här var nog något av det tråkigaste jag ätit på länge. Försökte verkligen hålla en positiv inställning men det brast till slut. Försökte ändå pigga upp den med spiskummin och sådant. En klatt creme fraîche hade sannerligen gjort den lite mer upphetsande men det var soppa i späkningens tecken som var syftet och då blir det inte roligare än så här.
 
Ja, ja vill ni äta en närande soppa, som är så bra för dig och visst, vacker för ögat så varsegod. Här kommer receptet
 
1 rejäl bit purjolök 
1/2 blomkålshuvud
lite spenat eller vitkål
1 stor paprika
2 stora morötter
2 hackade vitlökar
spiskummin
cajennpeppar (yttepyttelite)
en kvist koriander (som du tar bort vid serv)
 
Dela grönsakerna i mindre bitar. Lägg i stor gryta, häll vatten över så det täcker.Lägg i två kycklingbuljongtärningar. Låt koka upp. Häll i en burk krossade tomater. Låt koka i typ 20 min. 
Smaka av. Krydda upp soppan så gott du kan. Allt för att göra matupplevelsen roligare. 
 
Hackad bladpersilja över gjorde anrättningen betydligt trevligare.

Ett livstecken

Jag har inte riktigt hunnit med att hålla till här vid bloggen. Lite trist för jag gillart'. Haft lite annat att pyssla med. Idag konfirmeras sonen. Det blir en liten tillställning efteråt med bara de närmaste. Men det kräver lite förberedelser ändå, speciellt då jag alltid är rädd att folk skall svälta och satsar på övergödning.
 
I got a bit carried away while doing the cakedecorations... Me like!

En soppa att bli lycklig av och chevrétoast

Om en soppa kan vara vänlig och snäll  så är denna det. Kan inte förklara det bättre än så. Om man även fixat till chèvretoast till, ja då är man hemma...;)
 
Kycklingsoppa med pasta
 
500 gram kycklingfilé

8 dl vatten
500 gram passerade tomater
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlök
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
purjolök
2 1/2  dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar

salt och peppar

Gör så här :
Bryn kycklingen i smör.
När den nästan är klar så fräser du hackad scharlottenlöken och de skivade morötterna och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt.
Häll i vatten, passerade tomater och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten.
När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar.
Smaka av med salt, peppar och lite cayennepeppar.

Innan servering så toppar du soppan med purjolök

Till soppan gjorde jag chevrétoast, ett recept jag hittade på Monika Ahlbergs blogg. Det var så gott. Dock tänker jag minska på honungen till nästa gång.
 
Chevrétoast 

4-6 skivor ljust bröd

100 g chévre

100 g färskost tex philadelphia

3 msk flytande honung

Rör ihop chévre, färskost och honung.

Skär bort kanterna på brödskivorna och dela varje skiva i trekanter.

Lägg på en rejäl klick av röran.

Gratinera i ugn på 250° i ca 5 minuter. Kör gärna 2 sista minuterna på grillvärme för mer färg.


Jag förutsätter att jag är helt normal som gillar att gå i
mataffärer utomlands och hitta typ andra pastaförpackningar 
att ta med hem.
 
Bokstavspasta från Tyskland
 
 
 
 
 
 

Lax- och sparrisgratäng

Jag var lite tveksam först ifall jag skulle göra den här rätten. Jag visste att jag skulle tycka det var gott men barnen gillar mest stekt lax som jag inte har såsat till för mycket. Maken jobbar och jag hade ingen större lust att vara själv att gilla maten. Men oj, dottern var först ut att äta och sa att det var gott. Sedan kom sonen hem från träning och sa också spontant att det var väldigt gott. Det tycker jag är ett gott betyg. 4 toasters av 5 möjliga. 

Jag hade basmatiris till. Potatis hade kanske varit ännu vassare, men när man tar i ordentligt med laxen för att få matlådor så känns inte potatis inte så upphetsande. Microuppvärmd potatis. Uäck!
Detta är grundreceptet jag utgick från. Jag tog mer lax och därmed lite mer av allt annat. Tyvärr inte av sparrisen för den gick åt som smör i solsken. 
 
1 knippe med färsk grön sparris
4 portionsbitar lax
2½ dl grädde
200 gr philadelfiaost
½ dl creme fraiche
1 msk konc hummerfond
salt och peppar
cayenne
2 dl riven ost
Toppa med skalade räkor (Det missade jag när jag läste receptet. Typiskt. Hade varit så gott)
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ned de tinade laxbitarna i en smord form. Skär bort det allra grovaste på sparrisfoten och lägg över laxen. ( I receptet stod det att man skulle koka sparrisen först men det ville inte jag. 30 min i ugn räcker för mig. Lite tuggmotstånd gör ju inget tycker jag, men det är ju en smaksak.)
 
 
Värm upp creme fraiche, philadelphiaost, fond och grädde i en kastrull under omrörning. Smaka av såsen med s&p och lite cayennepeppar. 
När den sjudigt på svag värme ett par minuter häller du såsen över lax och sparris och river sedan ost över. In i ugnen i cirka 30 minuter, eller till laxen är klar. 
 
 

Pulled pork

WOW!
WOW!
och ett WOW! till.
 
Asså, när man har grunnat på en maträtt en längre stund och lurar lite hur man skall göra den. När det då sedan blir av och blir så bra, så känns det så mysigt. Jag har sett bilder på Pulled pork flera gånger och i mina ögon såg det så gott ut. Har aldrig ätit det tidigare. Nu har jag det och det kommer att ätas ofta här. Det var ju hur lätt som helst. Slow cooking i en underbar variant. Jag "dammade av lergrytan" och lade den i blöt som man skall. Lade sedan i en fläskkarré (på 1,1 kg), gned in den med salt och peppar och hällde över mycket med en rökig BBQ-sås. Bredvid köttet lade jag 2 skalade och skivade gula lökar och skalade en hel vitlök och lade klyftorna också.
 
 
In i kall ugn som sattes på 125 grader och lät karrén står där i fyra timmar. Under tiden så jag pysslar med annat, går på en trevlig promenad och när jag kommer hem och tar ut lergrytan ur ugnen, lyfter på locket och ser denna fina köttbit, som trillar isär så härligt när man börjar gaffla lite med den. Japp, då är det lätt att känna sig lite smålycklig.
 
Början av "gafflandet"
 
Pulled pork
 
Pulled pork i hamburgerbröd, fast här har jag nästan gömt
dem i coleslawn som var kanon till.

Korinandermorötter

Är lite skeptisk till koriander. Håller dock så sakteliga på att vänja mig, så det går åt rätt håll. När jag gjorde min kryddtur till Susanne på Källdalen, tipsade hon mig om en snällare variant som jag köpte. Kommer inte ihåg vad det var för variant men det kan jag ta reda på och komplettera detta inlägg. Det var ett bra tips och idag gjordes dessa morötter. Goda och lite speciella i sin smak.
 
Uppdatering: Det var vietnamesisk koriander.
 
Morötter från Nairobi.

Skala morötter och skär i tunna stavar, lägg dem på fat med kant. Salta lite, strö över massa med finhackad koriander och duscha med lite kallt vatten. Maka runt morötterna lite så att alla får lite salt, vatten och koriander på sig. Förvara kallt till servering.
 
 
 

Ing-Britts rulle

Kärt barn har många namn. Har en del varianter på det här receptet i min samling. Herrsmörgås heter en av varianterna, fast då skivar man upp rullen och steker upp dem istället. Här strör man på lite ost och in i ugnen en omgång till. 
Fyllningen går ju att variera i det oändliga. Jag tog stekt köttfärs idag, men det går ju att göra lämpliga stuvningar i olika varianter och smeta på. Jag tror att en god räkstuvning hade varit kanongott. Det blev lite trist med min köttfärs, den tog liksom över. Tänkte jag skulle göra den barnvänlig, men det är dumt att tänka så, speciellt när man har tonåringar. Men det är inte alltid jag kommer i håg det. (?)
 
Receptet kommer från Tillsammansmat, en bok som är en del i bokserie om "kyrkkaffe", lätt att laga till många-mat. Urmysig. Har flera ur serien, just denna hittade jag på Second Chance för en tia. Mycket bra köp.
 
Ing-Britts rulle
 
1½ dl vatten
1 dl grädde
50 g smör.
 
Kokas upp på spisen, till smöret smält. Ta bort från spisen
 
Rör i
 
1½ dl vetemjöl
en nypa salt
 
och knäck i 4 ägg, ett i sänder och rör runt till smeten blir blank.
 
Häll i långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 20 i 200 grader. Stjälp upp på bakduk och låt svalna lite lätt. Bred på stuvningen, rulla i hop och flytta över till ugnsfast form. Strö över riven ost. Gratinera i 250 grader tills osten fått lite färg. 
 
 
 
Det blir gott, men inte det nyttigaste du kan äta. Tycker att man kan låta tallriken svämma över av grönsaker, så du äter dig mätt på dem istället.
 
Morötterna får ett eget inlägg. De var de värda. 

Grötfrukost


 
Grötfrukost, havregryn med lite linfrön toppat med lite frysta blåbär. Blåbär som jag kokade upp först, mest på grund av de senaste hälsolarmen med bären som finns i våra frysdiskar. Det gör mig förtvivlad. Bär, som är så hiskeligt nyttigt egentligen. 
 
Veckan som kommer dock fortsätta vara glättig som vanligt här i bloggen...;)
Tänker fylla på med lite bra och smidig vardagsmat. Tänker leta upp bra och ruggigt goda gratängrecept, för rackarns vad trevlig respons jag fått när jag lagt ut recept på det tidigare och jag vill ägna mig åt lite "publikfrieri". He he!
Tänker även äntligen testa receptet på biffar med gröna linser och jordnötter. Har tänkt göra det länge och har köpt hem jordnötter- för fjärde gången. Öppnar förpackningen och skall bara smaka några...
Just nu finns det återigen en öppnat förpackning här, resterande innehåll räcker om jag nu håller fingrarna i styr.

Blomma för dagen

Vill inte gå och lägga mig. Vill sitta uppe halva natten och lyssna på min ljudbok och göra tårtblommor. Jag är glad. Min gamla hobby har väckts till liv. Jag kom ihåg grunderna. Hurra.
 
Fast jag blir nog rätt mör på jobbet i morgon om jag inte diciplinerar mig nu och går och knyter mig.
 

Frulle

 
Ibland är frukosten extra fin. Ibland känns det lite extra bra med en ledig dag. 
 
 
 Smoothie (har lagt ut receptet på min favvo tidigare), god juice, bacon, rostat bröd, äggröra... 
Har försökt hitta lite rätta hotellfrukostäggröran och tycker jag kommit nära. Några ägg, lite grädde, riven ost, s&p som jag tjofsar runt i lite smör i en gryta. Idag gjorde jag den dock i en stekpanna för det såg en på tv göra igår. Det blev ingen direkt skillnad.
 
Det goda rostbrödet vi hade idag har maken bakat. Det är ett ost och sesambröd, man rostar sesamfröna innan man lägger det i degen och det blir så otroligt gott. Jag kan lägga ut receptet om någon är intresserad.
 
Jag har tänkt att göra lite tårtblommor idag. Det var en evighet sedan sist. Blir resultatet bra lär jag visa upp det. 
 
 
 

Mjuka vallmobröd

Det måste bli ett brödrecept till. Ett utan surdeg, ett bröd som verkar lovande som picknickbröd då det inte skall bli blött eller segt om man förvarar det färdigbrett i plastpåse. Degen skall vara rubust och tjock, lite som en hård klump när den knådats. Det är helt i sin ordning. Även detta recept är hämtat från Bröd från Brunkebergs bageri.
 
Mjuka vallmobröd
12 bröd
 
500 g mjölk, 3 % fetthalt
60 g jäst
900 g vetemjöl
50 g rumstemperat smör
25 g socker
25 g havssalt
vallmofrön till garnering
 
Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter. Låt den vila i bunken i 30 minuter.
 
Dela degen i tolv delar och rulla varje del till 15 cm långa bröd. Spraya dem lätt med vatten och rulla eller doppa dem i vallmofrön. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jästa i 1-1½ timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200 grader.
 
Grädda bröden i ca 10 minuter. 
 
Bröden var finare på bilden i kokboken, men goda var de.
 
 
Fina julkort gör mig glad länge. De ligger som bokmärken i mina kokböcker.

Brödbak x 3 Rågbröd, korvbröd och ett gott formbröd med ost.

Måste lägga upp lite recept på bröd. Har varit dålig på att baka matbröd men nu känns det väldigt roligt och jag har kommit igång. Det känns lite mer ekonomiskt med tonåringar i huset att baka själv och jag har tröttnat på det vanliga köpebrödet och undrar emellanåt vad som finns i det. Vi får se hur länge jag håller ångan uppe och bakar på. 
 
Jag gillar danskt rågbröd och köper det ibland. Ibland tycker jag att det kan smaka lite för surt men för det mesta hittar jag ett gott. Gillar att gå "all in" och försöka få till lite "smörrebröd" med lite dansk touch men så testade jag det här receptet. WOW! Gode tid, till och med dottern gillade det. Dottern, vars favorit annars är de där runda rågkakorna ni vet. Här behövs inte massa pålägg, en liten ostskiva är underbart till. Men det är klart, skulle man gå "all in" med detta bröd, borde det vara a taste of paradise. (Någon som tycker jag är överdriven?)
 
Sedan, jag har varit skeptisk till att baka med surdeg. Tycker bara det komplicerar livet. Fast hittar man rätt inspiration så kan man ju ändra sig. Jag satt och bläddrade i den mysiga kokboken Bröd från Brunkebergs bageri och drabbades av inspiration. Boken köpte jag för ett bra tag sedan för att jag visste att det fanns ett recpet på Parmesankex där i (de receptet borde ni få också någon gång-försvinnande goda). 
 
Maken har vårdat surdeg i kylskåpet under en längre period så det fanns ju klart för mig att använda, det gjorde det hela lite lättare att komma igång. Sedan är kokboksförfattaren (Heléne Johansson) av den uppfattningen att det är ok att att komplettera med jäst för att alltid få ett bra resultat och den inställningen tyckte jag var befriande.
 
Inget degspad hettas upp, det gillar jag. Det gör dock att jästiden förlängs man får ju vara lite beredd på det.
 
Brunkans danska
 
Steg 1
Blötläggning:
400 g vatten
50 g rågsurdeg
175 g kossad råg
60 g grovt rågmjöl
125 g solroskärnor
75 g linfrön
20 g havssalt
 
Steg 2
blötläggningen från steg 1
200 g vatten
50 g jäst
300 g vetemjöl
250 g fint rågmjöl
150 g sirap
 
Steg 1
Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om och låt stå i rumstemperatur i 5-6 timmar eller över natten. 
 
Steg 2
Blanda blötläggningen fmed övriga ingredienser. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 min. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. Arbeta degen ytterligare 1 minut och låt vila 30 minuter. 
 
Dela degen i två delar och låt jäsa i väl smorda brödformar. Låt jäsa i 1½ -2 timmar. 
 
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. 
 
Ställ in brödformarna i ugnen och håll genst en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 30 minuter. Grädda bröden i drygt 1 timma. 
Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på galler innan du plastar in dem. Låt dem gärna mogna  en dag innan du skär dem i skivor.
 
 
Här får jag instämma i kokbokens varning. Har du väl gjort dessa korvbröd kommer du inte vilja ha de vanliga köpekorvbröden hädanefter. De är så goda och matiga. Sedan att vi hade dem till en god grillad korv ute, när det äntligen var lite fint väder, vid Skärbäck när vi majjade på 1 maj kanske bidrog lite också. Tänker göra en sats hamburgerbröd av detta recept snart också. 
 
Korvbröd

25 stycken
 
500 g mjölk 3% fetthalt
75 g jäst
750 g vetemjöl
50 g rumstemperat smör
15 g havssalt
 
Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 
 
Dela degen i 25 delar. Rulla varje del till 12 cm långa bröd. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek i 1½ timme i rumstemperatur.  Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in bröden och grädda dem i ca 10 minuter. 
 
Frys in de bröd som du inte skall använda så fort de svalnat något. 
 
 

Dottern liggande på picknickfilt tar kort rätt upp...
 
 Inte Skärsjön, men sjön precis intill som jag inte vet vad den heter...
 
Sedan måste jag tipsa om detta bröd också, som blev så gott att rosta. Presentationen av brödet i boken lät så här.
" Ett hett bröd som passar alldeles utmärkt till fisksoppa med lite sting i, till chilfrästa räkor eller en kryddstark pastarätt. Eller till frukost till den som känner sig het!"
 
Jag hade ingen jalapeño i, hade däremot en smaksatt cheddar som jag använde. Fina grejer.
 
Ost- och jalapeñobröd

500 g vatten 
200 g rågsurdeg
15 g jäst
700 g vetemjöl med högproteinhalt (vetemjöl special t ex)
150 g durummjöl
15 g ljus sirap
20 g havssalt
75 g skivad jalapeño (gärna hot)
75 g grovriven lagrad ost, t ex cheddar
 
Blanda alla ingredienser utom saltet, jalapeñon och osten. Arbeta degen 15 minuter  i hushållsmaskin. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. Blanda i jalapeñon och osten så att de fördelas jämt i degen. Låt vila i bunken i 30 minuter. Forma bröden till två bröd, lägg dem i väl smorda formar. Låt dem jäsa i 1½-2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. 
 
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. 
 Snitta och mjöla bröden och ställ in dem i ugnen. 
Ställ in brödformarna i ugnen och håll genst en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda bröden 35-40 minuter. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.
 

 Hum! Så här såg inte brödet ut på bilden i kokboken, som en förväxt karljohansvamp...
 

Färgglada stekta grönsaker

Att steka upp en sådan här jättegryta med fräschheter var något av det smartaste jag gjort på länge. Det blev riktigt gott och ger mättnaden som varar. Jag är inte kul när jag är hungrig, anar att jag inte fixar så bra när blodsockerhalten åker jojo i kroppen.
 
Ni kanske redan har kommit på allt sådant här själva och tänker "lille vän, är det dags för dig nu att inse det vi redan vet." Fast jag får väl bjuda på det då. Jag får väl skylla mig själv att jag bjuder in er i min "matresa". 
 
 
Stekta grönsaker i färgexplotion
 
Hetta upp sesamolja och pressa i två vitlöksklyftor. Häv i en riktigt rejäl näve med haricot verts, stek någon minut. Häll i 0,5 dl vatten. Strimla kål (röd blir ju vackrast, jag hade bara grön hemma) röd paprika, en purjolök och vad du vill. Stek dem mjuka. Häll i färdigkokta sojabönor. Pressa i saft från lime och några matskedar Teriyakisås. 
 
 
Ät den som den är med lite bulgur till om du vill. Det blir ju mycket så i flera dagar har du fint komplement att fylla upp tallriken med till vad helst du lagar till. 
 
 
 
 

RSS 2.0