Lax- och sparrisgratäng

Jag var lite tveksam först ifall jag skulle göra den här rätten. Jag visste att jag skulle tycka det var gott men barnen gillar mest stekt lax som jag inte har såsat till för mycket. Maken jobbar och jag hade ingen större lust att vara själv att gilla maten. Men oj, dottern var först ut att äta och sa att det var gott. Sedan kom sonen hem från träning och sa också spontant att det var väldigt gott. Det tycker jag är ett gott betyg. 4 toasters av 5 möjliga. 

Jag hade basmatiris till. Potatis hade kanske varit ännu vassare, men när man tar i ordentligt med laxen för att få matlådor så känns inte potatis inte så upphetsande. Microuppvärmd potatis. Uäck!
Detta är grundreceptet jag utgick från. Jag tog mer lax och därmed lite mer av allt annat. Tyvärr inte av sparrisen för den gick åt som smör i solsken. 
 
1 knippe med färsk grön sparris
4 portionsbitar lax
2½ dl grädde
200 gr philadelfiaost
½ dl creme fraiche
1 msk konc hummerfond
salt och peppar
cayenne
2 dl riven ost
Toppa med skalade räkor (Det missade jag när jag läste receptet. Typiskt. Hade varit så gott)
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ned de tinade laxbitarna i en smord form. Skär bort det allra grovaste på sparrisfoten och lägg över laxen. ( I receptet stod det att man skulle koka sparrisen först men det ville inte jag. 30 min i ugn räcker för mig. Lite tuggmotstånd gör ju inget tycker jag, men det är ju en smaksak.)
 
 
Värm upp creme fraiche, philadelphiaost, fond och grädde i en kastrull under omrörning. Smaka av såsen med s&p och lite cayennepeppar. 
När den sjudigt på svag värme ett par minuter häller du såsen över lax och sparris och river sedan ost över. In i ugnen i cirka 30 minuter, eller till laxen är klar. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Barbro Dinér

Hejsan!
Var på middag hos en väninna igår och hon bjöd på din härliga lax- och sparrisgratäng. Jättegott! Hon gillar din blogg lika mycket som jag.
Kram
Barbro

Svar: Så himla roligt. En extra hälsning till din väninna från mig. Kram!
chestnut.blogg.se

2013-05-21 @ 09:44:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0