Meatfree monday on a sunday

Snart så kommer det uppdatering här. Bl a på den här finfina varm-kalla salladen som var så god. Har mer som jag verkligen vill skriva om, det kommer inom kort. Hoppas ni inte tröttnar på att kika in här. Det vore så tråkigt. 
 
 
Det var en god sallad.
 
 

Kryddrostad blomkål

Tycker du om blomkål? Jag gör det, kan lätt äta den rå. Fast det är något lite skumt med blomkål ändå. Jag är mest skeptisk till kokt blomkål. När mamma gjort en söndagsstek och har kokt brysselkål  och blomkål till, är det dock fullkomligt underbart. Men det är ändå något med just kokt blomkål som, ja jag kan inte sätta fingret på det. 
Men det här. Allt det som är gott med blomkål finns i denna ugnsform. Krispigheten är kvar och kryddningen ger den oande höjder.
 
 
Jag (och tack och lov min familj) tycker mycket om indisk mat och nu i skrivandets stund inser jag att det blir allför sällan vi äter indiskt. Får ordna det. När sonen fyllde år för ett bra tag sedan, så vill han återigen att vi skulle ha Chicken Korma (egentligen ville han ha Lamb Korma, men jag anar att det blir för dyrt att bjuda fjorton pers på lamm.) Jag hade tänkt att ha lite bufféaktigt men det hanns inte riktigt med samt så var ugnen  upptagen för naan-bröd, men när vi i familjen åt rester dagen efter hann jag göra blomkålen. Vilken tur. Så god den blev. Jag tyckte var lite tråkigt att jag inte prioriterat det till gästerna men jag anade faktiskt inte hur gott det skulle blir.
 
Receptet tog jag återigen från David Batras "inte så tråkiga indiska mat".
 
Kryddrostad blomkål

1 blomkålshuvud
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
½ tsk chilipulver
½ tsk gurkmeja
Neutral rapsolja
salt och pepper
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkålen i buketter och blanda med 2 msk olja och kryddor på en plåt. Krydda med salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter.
 

Varm choklad

Jag är nog inte redo än att ge dig mitt ultimata varmchoklad recept än. Egentligen skulle jag vilja att vi går en långpromenad i kylan först, när vi gått typ halvvägs, överraskar jag dig. Halar upp en termos med den ultimata chokladen och  goa frallor ur ryggsäcken. Du slås av häpnad och sedan får du receptet. Så får det bli ;)
Fast innan dess, så här en vanlig tisdagskväll, när det inte ens är särskilt kallt så duger det gott med en rätt vanlig variant, dock med lite marshmallows och vispad grädde. Så visst blev den lyxig, men inte som den ultimata.

Sambal Oelek-kotletter

Hej! Det är Alice här! Världens bästa tjej!!!!! :) (Jag vet att mamma tycker det)
 
Nu är Catrin här. Så kan det gå när man loggar in i bloggen och inte själv börjar skriva med en gång. Dottern har helt rätt, så det får stå kvar. (Hon kan mitt inlogg också så, he he, en vacker dag gör hon kanske inlägg här utan att jag ens vet om det.)
 
Maken spelade musik här hemma idag som det var något bekant med. Nja, inte själva musiken utan rösten. En röst som jag tycker är underbar. Det var tydligen Jimi Jamisons, sångaren i Survivor, soloplatta. Visste inte att han "gone solo". Jättemysigt med en rejäl flashback till de ljuva ungdomsåren när jag varvade Survivor och Magnum på min vansinnigt käcka skivspelare. 
 
Nu blir det en snygg övergång till kotletter.
 
Jag kan inte steka kotletter. Min mamma kan. De blir så himla goda hemma hos henne. Fin stekyta och så möra. Jag har stått bredvid henne när hon steker, allt för att jag skall lära mig men nej, stört omöjligt. Jag är obildbar och kotletterna blir astrista. När jag då har åtta kotletter hemma hos mig, så gör jag Sambal Oelek-kotletter i ugn. De skall vara där länge, så det är bra att förbereda till nästa dag. I morgon är det dottern som blir glad av maten. Hon gillar dessa stenskarpt och helt skall det vara tunn-tunn pasta till som vi kallar det. Urtunna spagetti helt enkelt. Det är värt det. En glad dotter är ljuvligt.
 
Sambal Oelek-kotletter
 
7-8 st benfria kotletter
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
½ dl soja
1½ tsk sambal Oelek.
 
Lägg kotletterna i en ugnsfast form. Blanda ihop övriga ingredienser och häll ut dem över kotletterna. 175 grader i 1½ timma. 
 
Denna gång stekte jag till kotletterna innan jag lade dem i formen. Det har jag inte gjort innan. Ville ge dem lite yta först, få se om det blir bra.
 
Annars nu för tiden känns det mest som jag vill vara här 
 
 
eller här
 
 
där det finns sådana här
 
och man kan vara där
 
 
eller stanna kvar hemma på Getterön och ha en sådan här dag
 
 
Men, jag folkar nog till mig till advent. 
 
 
 
 
 

Fisksoppa till Herr Nilsson

Hallå där kära ni.
Idag var första dagen det var riktigt mörkt när jag cyklade hem från jobbet i småregnet. Det innebär alltså början av månader i mörker både till och från jobbet. Vad jag tycker om det lämpar sig inte i skrift. Tur dock att jag har en kollega som ibland tjatar ut mig på lunchrasten, så man får sig några minuter dagsljus. Det är sådana här dagar som jag egentligen vill sitta inne och försvinna i en bok. Då är mörkret mysigt.
I morse kändes det nästan som jag vaknade i en roman. När jag snoozat färdigt och precis skulle gå upp fastnade jag i nyhetssändningen då de rapporterade om konstsamlingen som hittats i Tyskland, hemma hos sonen till en avliden konsthandlare. Jag kom nästan i samma stämning som när jag läste en av mina favvoböcker på senare tid, Vallgrens Kunzelmann&Kunzelmann. Där är ju pappan i och för sig en grymt skicklig konstförfalskare men hallå, jag är vansinnigt trött på mornarna så en sådan parallell är lätt att dra då. Have mercy. Vakna av en häftig nyhet, som man lika gärna kunde läst i en roman, hör sannerligen inte till vanligheterna. Åh, vad jag vill veta mer om hur de där tavlorna hamnat hos konsthandlaren, tyvärr är väl dock förfärliga historier som rör sig bakom. Värdet var ju så enormt stort på konsten, tror det var uppskattat till typ 8 miljader, så förhoppningsvis triggar det igång någon med skrivandets gåva att göra en roman av det. 
 
 
 
Nog om detta. 
 
Herr Nilsson är du där? Här kommer receptet på fisksoppa jag lovat dig. Bjud för allsinna dar inte din grannfru på soppan, för det är henne jag fick receptet av för hemskt länge sedan. Jag kallar den för grannfruns fisksoppa, för det var hon till oss när hon bjöd på den.
 
Receptet skall vara till fyra personer. Även om soppan är rätt matig får du ändå hitta fyra personer som ätit strax innan om de skall bli mätta, så tänk större ;)
 
Grannfruns fisksoppa

400 g fiskfilé
2 st paprikor i olika färger
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
200 g isbergssallad
2 dl creme fraiche
1 dl torrt vitt vin
8 dl fiskbuljong
1 tsk salt
2 dl riven lagrad ost
1 knippa dill
c:a 100 g skalade räkor
 
Skär fisken i mindre bitar. hacka löken. Strimla paprikan och salladen. Fräs grönsakerna i grytan. Rör i creme fraiche, vinet, buljong och salt. Koka upp. Lägg i fisken och låt koka i fem minuter. Rör ned osten, dill och tillsist räkorna. 
 

Nu undrar ni andra hur det gått för den stackars kycklingen som förpassades till kylen i gårdagens inlägg. Josåserniatt, nu är hon i alla fall söndersliten och stekt. Det där med tranchering är tyvärr inte riktigt min grej, här blir det mer ituslitning av köttstycken. Beror på inkompetens och slö kniv. Fortsättning får följa. Nu ligger liksom kycklingen enbart färdigstekt här och jag vet inte vad jag skall göra med den. Kanske blir det en sådan kycklingsoppa som man åker hem med till folk som är sjuka i amerkanska filmer. Jag har dock inget sådant recept men jag har alltid längtat efter att äta en sådan soppa. Kanske botar den lättare höstdepressioner också?
 
Grotesk kyckling, tillpiffad med lite timjan
 
Min älskade stekgryta.
 
 
 
 
 
 
 
 

Crispy chili potatoes

Vilken tur att jag gillar att planera och laga mat, tänker jag ibland. För det gör jag, ibland. Verkligen inte alltid.
 
Idag är en sådan dag då jag verkligen inte har lust och då tänker jag att det är tur att jag i alla fall gillar det ibland. Vissa gör ju inte ens det. Vad jobbigt det måste vara. Idag blängde jag illa på den hela, frysta kycklingen jag tagit fram. Varför plockade jag fram dig? Kunde inte förmå mig till att tillaga den. Den stackarn åkte in i kylen istället med förhoppningen att i morgon när jag kommer hem från jobbet har jag lust att tillaga en hel kyckling. *Håller tummarna*
 
Häromdagen var också en sådan dag också. Då hade jag köpt på mig en Skaldjurssås. Det gör jag inte igen. Suck! Jag vill också göra det asalätt för mig ibland.
 
Suck, men barnen är goa i alla fall.
 
Fast äta ville vi göra idag med även om det inte blev någon kyckling. Så jag tog fram tjocka pommes frites ur frysen och färdiga hamburgare (Ja!) Men lite kul blev det. Jag gjorde den tomatsåsen ur David Batras inte så tråkiga indiska mat, som jag tänkt testa ett tag. Egentligen ska man fritera potatis själv men ja, ni fattar att något sådant händer inte här idag, och sedan vända runt dem i såsen så där rejält. 
 
 
Tomatsåsen blev så god. Jag hade tänkt testa den som en sidorätt till indisk mat någon gång, det kommer jag att göra för den blev jättegod. 
 
Crispy chili potatoes.
(enbart själva tomatsåsen, skriver inte ut receptet helt med den potatishanteringen. Önska dig boken i julklapp eller låna den av mig. Finns så mycket mysigt i den.)
 
3 scharlottenlökar
1 klyfta vitlök
1 msk finhackad färsk ingefära
1 röd chilifrukt
2 dl passerade tomater
3 tsk strösocker
Saften av en lime
 
Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i 2 msk olja i en stor stekpanna. 
Tillsätt tomater, strösocker och limesaft. låt puttra ihop cirka fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
Dränk potatisen i tomatsåsen.

Fläskfilégratäng med bacon

 
Får man fresta med ytterligare en gratäng? Det är en gratäng jag skrivit om tidigare här i bloggen, som jag fått flest "likes" på, nämligen Exotisk fläskfilé. Ett helt gäng människor har gjort den och tycker den är sååå god. Jag vet inte om denna når upp till samma nivå men den var grymt god, så testa den här med. 
 
Fläskfilégratäng med bacon
 
500 g fläskfilé
1 tsk fransk örtkrydda
1 pkt bacon 
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
150 g riven ost
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
10 cocktailtomater
 
Ansa filén från hinnor. Salta, peppra, och krydda runt om med fransk örtkrydda. Linda in filén i bacon. Bryn den runt om i smör tills den fått fin färg. Skär filén i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Plocka bladen av basilikan, spara några hela blad till dekoration, hacka resten. 
 
 Spara några hela blad...
 
Mixa nog hackad basilika med osten, grädden och creme fraichen till en härligt ljusgrön sås. (Obs frestas inte att salta såsen, rätten blir salt nog ändå). Lägg köttet i en smord ugnsfast form, spid över vitlöken. Häll sedan över basilikasåsen och toppa med halverade cocktailtomater.
 
Tillaga i 225-gradig ugn i cirka 15 minuter, tills gratängen fått fin färg. 
 
Garnera med basilikablad och riven parmesanost.
 
 
Hade en öppnad påse med minimozzarella i kylen, så jag tog lite tomater och gurka till dem. Joxade runt dem i den grymt goda kryddmixen jag köpt på Oil&Vinegar i Malmö.
 
 
Har ni vägarna förbi en Oil&Vinegar-affär någon gång, gå in, smaka och bunkra upp lite kryddmixer av olika slag. De har så mycket gott. (Vad jag önskar att jag var sponsrad, he he)
 
Som ren dipp är den gudomlig.
 
Avslutar inlägget med lite burkkärlek. Harissa köpte jag på mig en burk av när vi var i London senast. Det finns ju givetvis även här, men i och med att jag visste precis vad jag skulle använda burken till och jag älskar att ha resminnen omkring mig var det ju så lämpligt. Jag fick dock aldrig någon kläm på riktigt vad jag skulle använda Harissan till tyvärr. Har någon något tips? Jag använde en klatt, och sedan hann den bli dålig innan jag kom på något ytterligare att laga med den.
 
 
Sedan en solklar burk. Det är klart att jag skall ha en Chestnutburk. Jag blev så glad när jag fick den. Om jag kan komma på någon användning för kastanjepuré är jag väldigt tveksam till, men burken i sig är klockren. <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0