Fisksoppa till Herr Nilsson

Hallå där kära ni.
Idag var första dagen det var riktigt mörkt när jag cyklade hem från jobbet i småregnet. Det innebär alltså början av månader i mörker både till och från jobbet. Vad jag tycker om det lämpar sig inte i skrift. Tur dock att jag har en kollega som ibland tjatar ut mig på lunchrasten, så man får sig några minuter dagsljus. Det är sådana här dagar som jag egentligen vill sitta inne och försvinna i en bok. Då är mörkret mysigt.
I morse kändes det nästan som jag vaknade i en roman. När jag snoozat färdigt och precis skulle gå upp fastnade jag i nyhetssändningen då de rapporterade om konstsamlingen som hittats i Tyskland, hemma hos sonen till en avliden konsthandlare. Jag kom nästan i samma stämning som när jag läste en av mina favvoböcker på senare tid, Vallgrens Kunzelmann&Kunzelmann. Där är ju pappan i och för sig en grymt skicklig konstförfalskare men hallå, jag är vansinnigt trött på mornarna så en sådan parallell är lätt att dra då. Have mercy. Vakna av en häftig nyhet, som man lika gärna kunde läst i en roman, hör sannerligen inte till vanligheterna. Åh, vad jag vill veta mer om hur de där tavlorna hamnat hos konsthandlaren, tyvärr är väl dock förfärliga historier som rör sig bakom. Värdet var ju så enormt stort på konsten, tror det var uppskattat till typ 8 miljader, så förhoppningsvis triggar det igång någon med skrivandets gåva att göra en roman av det. 
 
 
 
Nog om detta. 
 
Herr Nilsson är du där? Här kommer receptet på fisksoppa jag lovat dig. Bjud för allsinna dar inte din grannfru på soppan, för det är henne jag fick receptet av för hemskt länge sedan. Jag kallar den för grannfruns fisksoppa, för det var hon till oss när hon bjöd på den.
 
Receptet skall vara till fyra personer. Även om soppan är rätt matig får du ändå hitta fyra personer som ätit strax innan om de skall bli mätta, så tänk större ;)
 
Grannfruns fisksoppa

400 g fiskfilé
2 st paprikor i olika färger
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
200 g isbergssallad
2 dl creme fraiche
1 dl torrt vitt vin
8 dl fiskbuljong
1 tsk salt
2 dl riven lagrad ost
1 knippa dill
c:a 100 g skalade räkor
 
Skär fisken i mindre bitar. hacka löken. Strimla paprikan och salladen. Fräs grönsakerna i grytan. Rör i creme fraiche, vinet, buljong och salt. Koka upp. Lägg i fisken och låt koka i fem minuter. Rör ned osten, dill och tillsist räkorna. 
 

Nu undrar ni andra hur det gått för den stackars kycklingen som förpassades till kylen i gårdagens inlägg. Josåserniatt, nu är hon i alla fall söndersliten och stekt. Det där med tranchering är tyvärr inte riktigt min grej, här blir det mer ituslitning av köttstycken. Beror på inkompetens och slö kniv. Fortsättning får följa. Nu ligger liksom kycklingen enbart färdigstekt här och jag vet inte vad jag skall göra med den. Kanske blir det en sådan kycklingsoppa som man åker hem med till folk som är sjuka i amerkanska filmer. Jag har dock inget sådant recept men jag har alltid längtat efter att äta en sådan soppa. Kanske botar den lättare höstdepressioner också?
 
Grotesk kyckling, tillpiffad med lite timjan
 
Min älskade stekgryta.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mikael Nilson

Förra helgen var en riktig mathelg med matlagning både på lördagen och på söndagsmiddagen bjöd jag två av mina barn med respektive.
Och båda gångerna med recept ifrån denna matblogg.
Fisksoppa är en favortit och det vr spännande at följa detta receptet. Förstärkte med lite mer vitlök (vilket nästan jag alltid gör) och paprika.
Det var inte grannfrun som fick smaka, trots att Catrins gamla grannfru numera är min grannfru.
På söndagen blev det exotisk fläskfile som jag gjort några gånger förrut och vet att den alltid fungerar bra. Så även denna gång.
Mikael

Svar: Åh, vad glad jag blir Mikael. Kram på dig.
chestnut.blogg.se

2013-11-23 @ 09:46:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0