De ultimata kanelbullarna

Det är söndag och regnet faller lite lätt på hustaket. Just där jag sitter just nu har vi platt tak och därmed hörs regnet lite extra väl. Jag tycker det är så mysigt. Älskar det ljudet samt hösten och dess mustiga färger. Den här hösten i synnerhet har det varit lätt att tycka om, den har ju varit magiskt vacker.
Året rent allmänt har ju varit kanon, sommarn tog sig efter ett tag och blev ju jättefin. Sommaren går sedan över i en som höst är ljummen och klar. Att det regnar lite nu tycker jag verkligen vi kan förlåta. Skulle inte förvåna mig ett dugg om året avrundas med att vi får en jul där feta, fina flingor dalar ner vykortsvackert. Då går ju 2013 till historien som det året man vill kopiera årstiderna rakt av hädanefter. 
 
Så här såg det ut när jag kom till jobbet häromdagen
 
Jag har bakat kanelbullar i alla år. Visst har det blivit goda, men sist jag bakade blev det gudomliga. Jag fick lova barnen att baka detta recept hädanefter. Hittade receptet i ett av de nyare numren i Allt om mat, och precis som jag snuddade vid i föregående inlägg. Allt om mat kan man lita på. I texten innan receptet står det.
"Här är de ultimata kanelbullarna. Mycket smör, mycket kanel och mycket kardemumma- bättre än så här blir det inte"
Jag säger bara "Amen!" till det. Redan när degen jäste kändes det på doften att det här skulle bli bra. Vaniljsocker i degen har jag aldrig haft tidigare, rackarns vad det gjorde skillnad både i doft och som det senare skulle visa sig, smak. Smart tyckte jag också att det var att vispa ihop fyllningen innan man bredde ut den, det har jag heller aldrig gjort tidigare. Sedan som kronan på verket fattade jag äntligen hur man skulle snurra ihop bullen så man får en snygg knut. Så resultatet blev en grymt god bulle som "dröp av smör" när den var färdig, dessutom var bullarna de snyggaste någonsinn i det här huset.
 
Nöjd, jo men visst. 
 
Klassiska kanelbullar (Allt om Mats recept)

150 g smör
5 dl mjölk
1 msk grovstött kardemumma
50 g jäst
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt 
13-14 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning ( 780-820g+60g)
 
(Vetedegen, en användbar grunddeg)
Smält smöret. Tillsätt mjölk och kardemumma och värm till fingervarmt. 
Smula sönder jästen i en bunke och vispa ihop med smörmjölken. Tillsätt socker och vaniljsocker. 
Arbeta in salt och mjöl till en jämn deg. Arbeta degen ca 5 min i en hushållsassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. 
 
Till 30 bullar:
1 sats vetedeg,.
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2½ msk mald kanel
 
Pensling: 
1 ägg + 1 msk vatten
 
Garneringen:
4 msk pärlsocker
1 msk grovstött kardemumma
 
1. Gör vetedegen enligt grundreceptet
2. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och kanel till en fluffig fyllning med elvisp.
3. Dela degen i två delar. Kavla den ena delen till en jämn och avlång rektangel på mjölat bakbord. Bred på hälften av fyllningen och vik ihop degen. Kavla lätt på ovansidan av den vikta degen. Skär degen i ca 15 avlånga strimlor. Snurra varje strimla och rulla ihop till en bulle.
4 Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra degbiten och resten av fyllningen. 
5. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ihop ägg och vatten. Pensla bullarna med vispet och strö över pärlsocker och kardemumma. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min. Sänk ev till 225 grader de sista minutrarna om bullarna får för mycket färg. Låt. dem svalna på galler.
 

Nu blir det lite pyssel resten av dagen, knappt någon matlagning, för det finns rester av gårdagens firande av älskad son som fyllt 15 häromdagen. Mer om det i annat inlägg. Skall nu sätta rullkniven i tyger, har fått en sådan lust att skapa av lappar. Som jag skrev på Facebook häromdagen, jag har fått domen av optiker att det är progressiva och läsglasögon som gäller. Det bekräftar bara vad jag misstänkt-, lusten att göra lapptäcken, baka småkakor och sticka, - jag är på så god väg att bli tant. 

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0